Son Konu

Ağız Alışkanlığıyla Yemin Etmenin Hükmü Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Halk arasında ağız alışkanlığı ile söylenmekte olan yerli yersiz yemin etmenin hükmü nedir?

Cevap: İslam dininde yemin etmek mubah bir davranıştır ve bir Müslümanın gereksiz yere yemesi etmesi veya gereksiz yere yemin etmesi doğru bir davranış değildir. Zira her Müslüman ağızından çıkan her söze dikkat etmeli ve söylediği sözlerin bilincinde olmalıdır.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, gereksiz yere yemin etmenin hoş bir durum olmadığı şöyle bildirilmiştir.

“Yemin edip duran kimseye boyun eğme.” buyrulmuştur (Kalem, 68/10).
İnsanların dil alışkanlığı ile söylemekte olduğu “Vallahi”, “billâhi” gibi sözler İslam dininde lağv yani, hükümsüz yemin sayılmaktadır. Bu konu ile alakalı Kur’an- ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur.

“Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden (lağv yemininden) dolayı sizi sorumlu tutmaz.” (Mâide, 5/89)
Yüce Mevla’mız böyle gereksiz yere daha doğrusu kasıtsız yapılan yemin nedeni ile kefaret gerekmediğini ayeti kerime açık bir dille bildirilmiştir. Fakat şu da bir gerçek ki bir Müslümana sadece ağız alışkanlığıyla gereksiz yere sürekli yemesi kötü bir alışkanlıktır ve bu alışkanlığı en kısa zamanda içerisinde terk etmesi gerekmektedir.

Fakat şu noktada çok önemlidir. Ağız alışkanlığı olmaksızın bir kasıt olmasa da bir kimsenin gelecek bir zamandaki herhangi bir iş için yemin etmesi, mün’akid yemindir. Bu nedenle bu şekilde yapılan yeminler gerçekleşmediği taktirde kefaret gerekmektedir. Bu tür yeminler kasıt olmadan söylense dahi yemin-i lağv sayılmaz ve dolayısı ile kefaret gerekmektedir. (Kâsânî, Bedâi, Beyrut 1973, III, 3; Merğînânî, el-Hidâye, III, 3). Bu konu ile alakalı başlıklı konuyu ziyaret edebilirsiniz.
 
Üst Alt