Son Konu

Ağız Kanseri Nedir?

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Özellikle son yıllarda görülen artış nedeni ile kanser konusunda herkes bilgi sahibi olmak istiyor.Yapılan araştırmalar en çok bilinen kanser türlerinin akciğer ,göğüs ve kan kanseri olduğunu göstermekte.Ağız kanserleri ise birçok kişinin ilk defa duyduğu bir konu.Ancak ağız kanserleri nedeni ile hayatını kaybeden kişi sayısı günümüzde hızla artmakta…

Ağız kanserlerinin görülme sıklığı erkeklerde kadınlardan iki kat daha fazladır ve genellikle 45 yaş üstü bireylerde görülür.Erken teşhis çok önemlidir.Bir çok çeşit ağız kanseri türü vardır.Fakat bu kanser türlerinin büyük çoğunluğu hiç belirti vermeden ilerleyebilir. Kısacası ağız içerisinde hastaya hiçbir rahatsızlık vermeden yavaş yavaş büyüyen bir şişlik bu hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimine gitmek çok önemlidir.

Başlangıç belirtisi olarak ağız içerisinde kalınlaşmış veya tahriş olmuş alanlar görülebilir.Ayrıca ağız içerisinde daha önceden var olamayan kırmızı veya beyaz renkli lekelerin oluşması, bu alanların tekrarlayan yaralar şeklinde uzun süre ağız içerisinde kalması ve kanaması söylenebilir.

İlerleyen dönemlerde şiddetli ağrılar, yutkunma ve çiğneme  güçlüğü,yüzde uyuşukluk ,hissizlik,dil hareketlerinde zorlanma  gibi şikayetler görülebilir.Ayrıca kanser nedeni ile oluşan şişlikler sebebi ile ağızda önceden var olan protezin oturmaması veya dişlerin zaman içerisinde aralarının açılması gibi değişikliler görülebilir.Ancak şu an sizlere birkaçını saydığım bu belirtiler çok basit tedavilerle iyileşebilecek hastalıklar nedeni ile de oluşmuş olabilir.Doğru teşhis konusunda size diş hekiminiz yardımcı olacaktır.

Ağız kanserlerinin kesin nedeni bilinmemektedir.Ancak sigara , alkol kullanımı ve genetik yatkınlık kanser riskini artıran faktörler arasındadır.

Erken teşhis çok önemli

Tedavi yöntemleri kanser türüne göre değişmektedir.Kemoterapi ,radyoterapi  ve kanserli dokunun tamamının kesilerek çıkartılması veya bütün bu yöntemlerin birlikte kullanılması tedavi seçenekleri arasındadır.Ağız içerisinden alınan kanserli doku alanı büyük ise hasta yüz protezi kullanmak zorunda kalabilir.Ayrıca fonksiyonlarda kısıtlama oluşabilir.

Ağız kanserlerinin tedavi başarı oranı yüksektir.Ancak erken teşhis bütün kanser türlerinde olduğu gibi hayat kurtarır. Yılda en az bir kez dişhekimi kontrolüne gitmek çok önemlidir.


 
Üst Alt