B bilgiliadam Yeni Üye Katılım 16 Ağu 2017 Mesajlar 1,516,397 Tepkime 42 Puanları 48 Credits -46,831 Geri Bildirim : 0 / 0 / 0 25 Kas 2023 #1 Ahilik Haftası Hakkında Şiir imagesahilikhaftasiileilgilisiir5aedbc6069562 YUNUSLA AHİLİĞE YAKLAŞIM İy yarenler iy kardaşlar Gorur beni nitdum Ahi, Ere irdum Eri buldum Er eteğin dutdum Ahi Canum bir gozsiz can idi İci dolu sen ben idi; Dutdum miskinlik eteğun, Ben menzile yitdum Ahi Giderdum gonlumden kini Kin dutanın yoktur dini; İy yarenler ben bu sozi Uludan işutdum Ahi Anladum kendu halumi Gozledum toğri yolumi Dutdum ulular eteğun Hazrete ben yitdum Ahi Aşıkısan miskin Yunus Hazrete dutgil yuzuni, Anlayana gevherdurur Soz sarrafa satdum Ahi, (yunus Divanından) Ahilik(812 Ekim) Eskiden,Turklerde ahilik vardı, Ahilik,kardeşlik demekti dostum; Herkes birbirini sever,sayardı Ahilik,mutluluk demekti dostum Yoksullar,garipler cok korunurdu, Toplum,zalimlerden tum arınırdı; Halkta huzur,duzen hep aranırdı Ahilik,disiplin demekti dostum Hic kimse, kimsenin hakkın yemezdi, Mal,can,namusuna hic goz dikmezdi; Hile,yalan,dolan nedir bilmezdi Ahilik,durustluk demekti dostum Bolca kazanılır,bol harcanırdı, Konuklar,garipler ağırlanırdı; Yurekler,inancla sevdalanırdı Ahilik,comertlik demekti dostum Gucluyken,affetmek,tum şiarıydı, Kızgınken,sabretmek,iftiharıydı; Muhtacken,vermenin bahtiyarıydı Ahilik,yiğitlik demekti dostum Cıraklık,kalfalık,ustalık yolu, Ahi esnafının,kutsal okulu; Pirinden feyz alan,olurdu ulu Ahilik,eğitim demekti dostum Ahi Evran idi,ulu pirleri, Alim Edebali,bundan birleri; Bosnadan Kırıma var tesirleri Ahilik,adalet demekti dostum Dilim,ne soylese,tarif edemez, Guzelliklerini hic tuketemez; Gunumuze,ornek olsun nice kez Ahilik,fazilet demekti dostum Naim Yalnız Ahi Evran Butun dunya tanır seni Fikirlerin sanki yeni İsterim oğut vermeni Sana geldim Ahi Evran Gonulleri aydınlatan Akıllara ahlak katan Kardeşlik tohumu atan Sana geldim Ahi Evran Ahilik orgutu kuran Esnafların piri olan Haksızlığa karşı duran Sana geldim Ahi Evran Kalfayım usta olmaya İlkelerinle dolmaya Kardeş, yaren, dost kalmaya Sana geldim Ahi Evran Balkopuğu turbe taşın Kırşehirde durur naaşın Yoksullara pişmiş aşın Sana geldim Ahi Evran Omurluye kucak actın Dort tarafa sevgi sactın Mevlanayla yardımlaştın Sana geldim Ahi Evran Omurlu Aksoy
Ahilik Haftası Hakkında Şiir imagesahilikhaftasiileilgilisiir5aedbc6069562 YUNUSLA AHİLİĞE YAKLAŞIM İy yarenler iy kardaşlar Gorur beni nitdum Ahi, Ere irdum Eri buldum Er eteğin dutdum Ahi Canum bir gozsiz can idi İci dolu sen ben idi; Dutdum miskinlik eteğun, Ben menzile yitdum Ahi Giderdum gonlumden kini Kin dutanın yoktur dini; İy yarenler ben bu sozi Uludan işutdum Ahi Anladum kendu halumi Gozledum toğri yolumi Dutdum ulular eteğun Hazrete ben yitdum Ahi Aşıkısan miskin Yunus Hazrete dutgil yuzuni, Anlayana gevherdurur Soz sarrafa satdum Ahi, (yunus Divanından) Ahilik(812 Ekim) Eskiden,Turklerde ahilik vardı, Ahilik,kardeşlik demekti dostum; Herkes birbirini sever,sayardı Ahilik,mutluluk demekti dostum Yoksullar,garipler cok korunurdu, Toplum,zalimlerden tum arınırdı; Halkta huzur,duzen hep aranırdı Ahilik,disiplin demekti dostum Hic kimse, kimsenin hakkın yemezdi, Mal,can,namusuna hic goz dikmezdi; Hile,yalan,dolan nedir bilmezdi Ahilik,durustluk demekti dostum Bolca kazanılır,bol harcanırdı, Konuklar,garipler ağırlanırdı; Yurekler,inancla sevdalanırdı Ahilik,comertlik demekti dostum Gucluyken,affetmek,tum şiarıydı, Kızgınken,sabretmek,iftiharıydı; Muhtacken,vermenin bahtiyarıydı Ahilik,yiğitlik demekti dostum Cıraklık,kalfalık,ustalık yolu, Ahi esnafının,kutsal okulu; Pirinden feyz alan,olurdu ulu Ahilik,eğitim demekti dostum Ahi Evran idi,ulu pirleri, Alim Edebali,bundan birleri; Bosnadan Kırıma var tesirleri Ahilik,adalet demekti dostum Dilim,ne soylese,tarif edemez, Guzelliklerini hic tuketemez; Gunumuze,ornek olsun nice kez Ahilik,fazilet demekti dostum Naim Yalnız Ahi Evran Butun dunya tanır seni Fikirlerin sanki yeni İsterim oğut vermeni Sana geldim Ahi Evran Gonulleri aydınlatan Akıllara ahlak katan Kardeşlik tohumu atan Sana geldim Ahi Evran Ahilik orgutu kuran Esnafların piri olan Haksızlığa karşı duran Sana geldim Ahi Evran Kalfayım usta olmaya İlkelerinle dolmaya Kardeş, yaren, dost kalmaya Sana geldim Ahi Evran Balkopuğu turbe taşın Kırşehirde durur naaşın Yoksullara pişmiş aşın Sana geldim Ahi Evran Omurluye kucak actın Dort tarafa sevgi sactın Mevlanayla yardımlaştın Sana geldim Ahi Evran Omurlu Aksoy