Aileyi zayıflatan 3 hastalık var. Bunlar; Sekülarizm, Bireycilik ve Sosyal Anomi. Sekülarizm ciddi risk. Çünkü bireylerde hesap verme duygusunu zayıflattı. Kişide vicdani sorumluluğu azalttı. Bu da ilişkilerin bencilleşmesini ve aile değerinin zayıflamasına neden oldu. Bugün eşler çok kolay boşanabiliyor. Evlilik öncesinde ‘Yapamazsam boşanırım’ gibi bir tutum içinde olmak da evliliğe zarar veriyor. Evlilik uçağa, gemiye benzer. Uçak havalandığında, gemi karadan açıldığında ‘Ben sıkıldım deyip inebilir misiniz?’ Ya da bir cerrahı düşünün. Tam operasyon, ameliyatın ortasında ben sıkıldım deyip ameliyatı bırakabilir mi? Bu doğru değil. Evlilik sorumluluk gerektirir, evlilik olgunluğu eşler açısından çok önemli.
Evlendikten sonra kusur aramayın!
Evlilikle ilgili algılar günümüzde değişti. Aileyi koruyan sosyal duvarlar bugün maalesef yıkıldı. Sosyal normların değişmesiyle evlilikle ilgili yanlış kararların da alınmasına neden oldu.
“Aile değil birey kutsal!”
Aile değil bugün birey daha kutsal ve bu durum aile yapısına zarar vermektedir.
Ailede sihirli kelime evi sevmek ve eşi sevmek, çocuğunu sevmek. Sevgi kadar güven de çok önemli. Ailelerimizi güven yuvası haline getirebilmeyi başarmamız gerekir. Ancak aile üyeleri kendilerini güvenli bir ortamda hissettiklerinde mutlu olabilirler. Eşler arasında eş başkanlık ilişkisi olmalı. Bu çok önemli. Aile ilişkilerinde eşler birlikte karar alabilmeli.
Evliliğin bir düşmanı da suçlayıcı dil
Eşlerin sorunla mücadele edebilme, sorun çözme becerisi geliştirmeleri gerekir. Eşler birbirlerine sen değil ben diliyle hitap edebilmeli. Bu evliliğin kalitesini arttıracaktır. Günümüzde evliliklerde çokça ego kavgaları yaşandığına şahit oluyoruz. Sen ben kavgaları ile ‘sen bana bunu dedin, sen bana bunu yaptın’…vs. Kadın erkek ilişkisi rekabet üzerine değil, tamamlayıcıdır. Bu unutulmamalı. Evliliği bir kayıkta yolculuk gibi düşünmeliyiz. Bir taraf kayığı salladığında diğeri de sallarsa ne olur. Kayık alabora olur ve devrilir. Diğerinin bu durumda kayığı sallamaması gerekir. Evlilikte denge çok önemli. Bunu başarabilenler son kale aileyi koruyabiliyor.