Son Konu

Akaryakıt Zamları Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-8af76ae39c63f2bbb02d2ad288d21afb2ed97c13.jpg


Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması bardağı ya da depoyu taşıran son damla oldu! Depoyu taşıran derken 'fulleyelim' sözünü hatırlayan kaç kişi kaldı?

Pandemiden çıkıyoruz diye sevinirken, Putin'in başlattığı savaş ile gerginliğe hiç dayanamayan petrol fiyatları salgın sonrası yükselişe geçen enflasyonu bu gidişle daha da patlatacak gibi!

70'lerde olduğu üzere dünyayı petrol mü yakacak?


70'ler petrol krizi nedir?




Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği, Yom Kippur Savaşı'nda ABD’nin İsrail Ordusuna takviye vermesine karşılık olarak petrol ambargosu ilan eder. OPEC üyesi ülkeler de dünya petrol fiyatlarını yükselterek daha fazla para kazanmaya karar verirler. 1973 Ekim ayından başlayarak petrol fiyatlarında çılgın bir artış olur ve 1973 sonu 1974 başında borsadaki çöküş, 1929 Büyük dünya Buhranı'ndan sonra yaşanan en büyük global ekonomik kriz olarak tarihe geçer. Yalnızca fiyat artışlarıyla açıklanamayacak düzeneklere ve uzun devir tesirlere sahiptir.

Stagflasyon kabusu!


t24.com.tr
Petrol ambargosu yalnızca 5 ay sürse de yarattığı arz kriziyle petrolün varil fiyatı yüzde 300'lük artışla 3 dolardan 12 dolara fırlar. Talebe yetişemeyen arz, yüksek güç fiyatları ve girdi maliyetindeki artışın körüklediği enflasyon pek çok ülke iktisadını bir anda yangın üzere sarar. 

Enflasyon oranı 1972'den 1974'e ABD'de yüzde 3,3'ten yüzde 11,1'e, şu devir Euro Bölgesi olarak geçen kısımda yüzde 5,9'dan yüzde 14.5'e yükselirken, İngiltere'de de 1975'te yüzde 24,2'ye ulaşır. 

Enflasyonla birlikte akaryakıt kuyrukları uzar, işsizlik artar. Enflasyon ile birlikte yaşanan işsizlik artışı stagflasyon olarak isimlendirilir.

Gelişmiş ülkelerde bir devrin kabusu haline gelen stagflasyon kavramı, yüksek enflasyon ve düşük büyüme sorunlarıyla uğraş edilen bir ortamda tekrar tehdit haline gelir mi?

Akaryakıta gelen zamlar!



Türkiye'de Mart 2022'nin birinci haftası da ilerleyen periyotlarda çokça hatırlanacak üzere duruyor. Petrol fiyatlarında yükseliş içeride de geçen yılın son çeyreğinden bu yana devam eden enflasyon artışına eklenince her gün gelen artırımlar hem kaçınılmaz hem de zorlayıcı olmaya başladı. 

1 Ocak 2022 itibariyle İstanbul’da akaryakıt 12,31 lira, LPG 7,98 lira ve motorin ise 11,45 lira düzeyindeydi.

Yılbaşı gecesi gelen artırımlarla yükselmeye başladı. Sonrasında OPEC arzı, Rusya-Ukrayna savaşı vs. derken 4 Mart 2022 prestijiyle ki dün artırım geldi lakin bugün de gelmesi mümkünlüğü konuşuluyorken İstanbul'da benzinin litresi 17,99 lira, motorinin litresi 18,93 lira, LPG'nin litresi de 10,68 lira oldu. 

Yüzdeye gerek yok aslında görüyorsunuz!

Peki bu fiyatlar bizi nasıl etkiliyor?



Yılbaşından çok uzaklaşmamışken yeni yılda gelen artırımlardan maaşlar da nasibini almadı değil! Maaş artışları ülkemizde çoğunluk o bölüme evirildiği için taban fiyat artışı baz alınarak yapıldığından ülkede ortalama yüzde 40 artırım alındığı farz edilirken, enflasyon ikinci ayda yüzde 54,44 olunca toplamada 0 tesiri yadsınamaz.

İşsizlik, ekonomik sakinlik bir tehlike fakat petrol hayatımızın her yerinde!

Akaryakıta gelen artırımların tesirlerini yalnızca akaryakıt istasyonlarında görmüyoruz!. Hayatımızın her alanında tesirli bir tedarik zinciri var ve üretilen eserlerin birçoğunun hammaddesi ve güç üretiminde petrol var!

Tarımda mazot fiyatları maliyetleri artırıyor



Tarlada artan fiyatlar pazara yansıyor



Tedarik zincirinde marketlerin, mağazaların raflarına gelen eserlere yansıyor



Günlük yol masraflarımıza yansıyor



Arabanız yok toplu taşıma kullanıyorsunuz! Farketmez bilet fiyatları artıyor



Memlekete mi gideceksiniz? Yol masrafı çok pahalı!



Sanayide üretime yansıyor



Üretilen eserlerin hammaddelerine yansıyor



İçtiğimiz suyun, sütün şişesine de yansıyor



Enflasyon artıyor: Enflasyonun artması iktisadın istikrarını bozuyor! Alım gücü düşüyor, yatırımlar azalıyor, işsizlik artıyor... Dönüyoruz başa!



Sizin hayatınızda petrolün tesirleri neler? Yorumlarda buluşalım
 
Üst Alt