Hastalıklar, günümüz insanın en büyük sorunudur. İnsanoğlu son dönemde birçok hastalıkla karşı karşıyadır. Akciğer embolisi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir, tedavisi nasıl olur, bitkisel tedavisi nasıl olur?
Tıp dilinde pulmoner emboli adını alan, akciğer embolisi, genelde pıhtı yüzünden ya da herhangi bir sebepten, tıkanmış akciğer damarlarının işlevinde bozulmalar olmasına denir. Erken tedavi olmadığı zamanlar, akciğere yeterli kan gitmeyebilir ve bu tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kalbin sağ tarafından bulunan oksijen acından düşük seviyeli kan pulmoner arter, isimli bir atar damar yardımı ile akciğer götürülür. Bu kan akciğerlerde oksijenle zenginleştikten sonra, akciğerdeki toplardamar vasıtası ile kalbe geri gönderilir. İşte bu kanı taşıyan damarların birinde bile pıhtı varsa, buna akciğer embolisi ismi verilir.
Hastalıklar, günümüz insanın en büyük sorunudur. İnsanoğlu son dönemde birçok hastalıkla karşı karşıyadır. Bu hastalıklardan biri olan akciğer embolisi, akciğer damarlarının herhangi birinde pıhtı ya da başka bir şeyin tıkaması ile oluşur. Bu hastalığı daha çok bacaklardaki pıhtılar tetiklerken, nadiren vücudun başka bir kısmında oluşan pıhtılar da neden olmaktadır. Pıhtılar dışında akciğer embolisine herhangi bir maddenin akciğer damarlarını tıkaması da bu hastalığa davetiye çıkarttır. Bu tıkanıklığından dolayı akciğerdeki kanın dolaşımı engellenebileceği için çok ciddi sorunlar ve hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden böyle bir hastalıktan şüphe edilmeye başlandığı an, hemen bir doktora görünmeli ve tedavi başlanmalıdır. Erken teşhis ve tedavi ile ölüm riski en az seviyelere çekilir.
Akciğer Embolisi Belirtileri Nelerdir?
Akciğer embolisinin belirtileri hastalığın boyutlarına göre değişmekle beraber diğer bazı belirtiler şöyle sıralanabilir:
· Aniden gelişen nefes darlığı ve hareket ettikçe kötüye gitmesi.
· Bazen öksürükle attığınız balgamda kan görülebilir.
· Pulmoner emboli baş dönmesine sebebiyet verebilir.
· Dudaklarınızın ve tırnaklarınızın mavi renge yakın bir renk alması.
· Baş dönmesi, bayılma ve sersemlik gibi haller.
· Aşırı terleme ve vücut ısısında yükseliş.
· Baldırda gelişen bacak ağrısı ya da şişmesi.
Bu belirtileriniz var ve bu hastalıktan şüpheleniliyorsa bekleme yapmadan, en yakın hastane de kontrollerinizi yaptırmak, sizin için iyi olacak.
Akciğer Embolisi Nasıl Teşhis Edilir?
Tıpta artık birçok hastalık, kolayca teşhis edilmektedir. Her hastalığın teşhis aşaması ve yöntemi farklıdır. Hatta tıp teşhislerde artık teknolojiden de epey yararlanmaktadır. Bilgisayarlı tomografi adında bir alet ile akciğer anjiografisi akciğer embolisini teşhis etmekte bize en büyük yardımcılar. Bu yöntem kısa sürede, bu hastalığı teşhis ettiği için sık sık başvurulmaktadır. Bu yöntemin bize yardımcı olduğu diğer bir konu ise, pıhtının ne kadar büyük olduğu, ne kadar uzun olduğu, dolaşımı nasıl etkilediği hakkındadır. Bu bilgiler ışığında en doğru tedavi yöntemi geliştirip, riskler ortadan kaldırmak daha kolay bir hal alır.
Akciğer Embolisi Tedavisi Nasıl Olur?
Bu hastalık ile karşı karşıya kalındığı an, ilk önce bazı testler yapılır ve hastalığın tanısı konur. Bazı acil durumlarda ise eğer akciğer embolisinden şüphe duyuluyorsa, bu testlerden önce pıhtılaşmayı engellemek adına ilaç enjeksiyonu yapılır. Bu ilaçlar antikoagülan ismi ile anılır ve pıhtının büyümesi ile yeniden pıhtı oluşmasını engellemek adına yapılır. Eğer bu hastalığın kesin tanısı konulmuşsa, 5 gün daha bu ilaçlar hastaya verilir. 5 günden sonra, 3 ay boyunca ağızdan alınacak şekilde pıhtı önleyici ilaç yazılır ve tedavi başlar. Çok nadirde olsa pıhtının büyüklüğüne ve engellediği durumlara bakılarak, ameliyatla alınması öngörülebilir.
Akciğer Embolisi Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?
Tıp birçok hastalığa çare bulurken, bitkisel tedavilerde bazı konularda bize yardımcı olur. Çok uzun zamanlar önce bile uygulanan bu tedavi şekli, günümüzde de zaman zaman başvurulmaktadır. Akciğer embolisine iyi gelen bazı besinleri tüketerek ve spor yaparak, bazı durumların oluşmasını engelleyebiliriz. Bol su içmek, sarımsak, soğan, zencefil, elma, portakal, havuç ve nar gibi besinler kanın sulanmasına neden olduğundan bu gibi hastalıklara yarar sağlayabilir.