Tıptaki ismi ile pulmoner hipertansiyon, akciğerdeki damarlar ve kalbinizdeki sağ odacıkları etkileyen bir tansiyon türü olmakla beraber, halk arasında akciğer hipertansiyonu olarak bilinir. Akciğer hipertansiyonu nedir, belirtileri nelerdir, neden olur? Akciğer hipertansiyonu tedavisi nasıl olur, bitkisel tedavisi nasıl olur?
Çağımızda ki birçok hastalık gibi, akciğer hipertansiyonu da hayat kalitesinde, sıkıntılara yol açar. Bu hastalık tam olarak kalpteki kanın karaciğere geçmesinde ki aşamada zorlanmasıdır. Vücudu dolaşan kan son olarak kalbin sağ alt kapakçığında toplanır. Buradan sonra kan oksijenle dolmak adına, pulmoner artteriyoller yardımı ile akciğere geçer, burada bozulmalar ve daralmalar oluştuğu zaman, sorunlar oluşur. Bu durumda kalp daha fazla çalışır ve yorulur, işte genel olarak buna akciğer hipertansiyonu denmektedir.
Tıptaki ismi ile pulmoner hipertansiyon, akciğerdeki damarlar ve kalbinizdeki sağ odacıkları etkileyen bir tansiyon türü olmakla beraber, halk arasında akciğer hipertansiyonu olarak bilinir. Vücut sisteminde dolaşan kan kalbe geri gelirken, oksijen açısından tükenmiştir. Tekrar oksijen ile dolmak için kalbin sağ alt odacığına dolar, buradan akciğere geçip oksijen alır. Ve tam tersi yine vücudu dolaşır. Yalnız akciğerde bu görevi gören pulmoner arteriyoller ile beraber kılcal damarlar, bazı sebepten dolayı daralır ve tıkanır. Buda kanın kalpten akciğere zor geçmesini sağlar. Bu durum altında daha fazla çalışan kalp yorulur ve sorunlar oluşturur. Akciğer hipertansiyon birçok neden ve sebepten olabilir. O yüzden tedavi başında sebep iyi araştırılmalıdır.
Akciğer Hipertansiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilen, bu hastalık bazı hastalarda aynı belirtileri de gösterebilir. En göze çarpan belirtileri ise; çarpıntı, göğüs ağrısı, çarpıntı, öksürük, bayılma, halsizlik olarak sıralana bilinir. Bu belirtiler var ise ve akciğer hipertansiyonundan şüphe ediliyorsa hemen bir hastaneye gidilmelidir. Yapılan testler sonucunda erken teşhisle, uygun tedaviye geçilip, hastalığın başında daha iyi sonuçlar alınır.
Akciğer Hipertansiyonu Neden Olur?
Birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen akciğer hipertansiyonu, genelde akciğer rahatsızlıkları, bağışık yetmezliği hastalıklarından, bazı zararlı alışkanlıklardan, sol kalp yetmezliğinden oluşabilir. En sık görülen, eforla birlikte artan nefes darlığıdır. Hastaların yeniden sağlığına kavuşabilmesi için, hayat tarzlarında değişiklik yaparak, buna göre yaşamalılardır. Akciğer hipertansiyonuna neden olan, sebep çok iyi tespit edilmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Akciğer Hipertansiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Öncelikle belirti olan hastaların, erkenden bir hastaneye başvurması ve tanı alması gerek. Tanı alındıktan sonra, sebebi iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Buna göre bir yol çizip, en uyumlu tedaviye başlanmalıdır. Tedavide amaç bu hastalığın, ilerlemesini durdurmak ve hastanın yaşam kalitesini yükselmektir. Hasta sigara içiyorsa yapması gerekenlerden biri, hemen bu alışkanlıktan vazgeçmesidir. Yavaş egzersizler ile tedavi yardımcı, bir yol izlenmelidir. Gerek görüldüğü dahil de ilaç tedavisi başlanır. Çok fazla ilerleyen hastalıklarda kalp nakli ya da akciğer nakli de bir seçenektir.
Akciğer Hipertansiyonu Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?
Akciğer hipertansiyonu tedavisinde genellikle kan sulandırıcı ilaçların kullanımı ön plandadır. Gerektiği hallerde kalp nakli ve akciğer nakli de oluna biliyorken, bunun yanında iyi beslenmede tedaviye yardımcı olabilmekte. Daha çok kanı sulandıran nar, portakal, havuç, sarımsak, soğan ve elma ile beslenme fayda sağlayabilmekte.