Son Konu

Akıllı Telefonlar Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA özelliklerinin klasik cep telefonlarına eklenmesi ve tasarlanmasıyla oluşan gelişmiş iletişim cihazlarına akıllı telefon denmektedir. Bizler de akıllı telefonlar ne zaman çıktı?, akıllı telefonların avantajları ve dezavantajları, akıllı telefona casus yazılım nasıl bulaşır?, akıllı telefonlar dinlenebilir mi?, akıllı telefonlar soğuktan etkilenir mi?, akıllı telefonlar saatleri geri alır mı?, akıllı telefonların şarjı neden çabuk bitiyor?, akıllı telefonlar tansiyon ölçer mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA özelliklerinin klasik cep telefonlarına eklenmesi ve tasarlanmasıyla oluşan gelişmiş iletişim cihazlarına akıllı telefon denmektedir. Cep telefonunda bulunan klasik özelliklere ek olarak akıllı telefonların mobil işletim sistemleri bulunmaktadır. İşletim sistemleri sayesinde birçok farklı amaca uygun olarak kullanılabilir ve her türlü iş için uygulaması bulunabilmektedir. Bataryalarının uzun süre dayanabilmesi için işlemcileri ARM tabanlıdır. Akıllı telefonların çoğunda grafik işlemcisi vardır ve karmaşık işlemleri zorlanmadan ve sorunsuzca yapabilirler. Kaliteli oyun ve programları bu özellikleri sayesinde akıcı ve kolayca bir şekilde çalıştırabilirler.

Akıllı Telefonlar Ne Zaman Çıktı?

Akıllı telefon deyimin tarihte ilk kez kullanıldığı cihaz IBM Simon adlı cihazdır. 1994’te yılında üretilen ve telefon özellikleriyle bir cep bilgisayarı şeklinde tasarlanmıştır. 1995’te bu telefonlar smart phone yani akıllı telefon olarak anılmaya başlandı. Cep telefonu özelliklerinin yanı sıra faks cihazı, çağrı cihazı ve cep bilgisayarı gibi isimlerle tanıtılmıştır. Piyasaya girişi 899 dolar fiyatıyla ABD’nin 15 eyalet ve 190 şehrinde satışa sunularak olmuştur.

Akıllı Telefonların Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Bilgisayarın birçok uygulamasını cep telefonu ile birleştiren akıllı telefonlar çoğu kişi için vazgeçilmez bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Neredeyse herkesin kullandığı veya kullanmaya başladığı bu telefonların kullanım alanları farklı ve oldukça geniştir. Bu sebepten ötürü akıllı telefon alınırken kullanım amacına uygun olup olmadığına bakılmalı ve aynı zamanda avantaj ve dezavantajları da göz önünde bulundurulmalıdır. Akıllı telefonların avantaj ve dezavantajları kısaca özetleyebiliriz;
v Avantajları: Akıllı telefonlar birçok alanda kullanıldığı için kişilerin işlerini kolaylaştırmakta ve onlara büyük faydalar sağlamaktadır. Bunların arasında günlük hayatta istenilen kişi ile iletişim kurabilmeyi sağlar, zor durumlarda telefon ile yardım istenebilir, dünyada yaşanan gelişmelerin takip edilmesini sağlar, banka ve diğer maddi işlemlerin çoğu uygulamalar yardımıyla yapılabilir, uzakta bulunan kişilerden haber almayı sağlar ve yalnızlık duygusunu giderir, sosyal medya platformları sayesinde iletişimi kuvvetlendirir.
v Dezavantajları: Hayatımızın önemli parçalarından biri haline gelen akıllı telefonlar insanlara birçok yönden zararlı olabilmektedir. Bunların arasında gereksiz ve aşırı kullanım sonucu maddi ve manevi olarak yormakta ve zarar vermektedir, yaymış olduğu sinyal ve radyasyon ile sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir, küçük yaştaki çocukların sağlık ve eğitim hayatlarını aksatmakta ve zarar vermektedir, insanların asosyal olmasına neden olmaktadır, kişinin ailesi, çevresi ve yakınlarıyla ilişkilerini zedeleyebilir, insanların manipüle edilmesine olanak sağlaması yüzünden psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir, araç kullanırken kullanılması kazaya sebebiyet verebilir ve kişi akıllık telefonlara hastalık derecesinde bağımlı bir hale gelebilmektedir.

Akıllı Telefona Casus Yazılım Nasıl Bulaşır?

Casus yazılımların akıllı telefonlara bulaşmasının pek çok yolu bulunmaktadır. Çoğunlukla telefonlara yüklenen uygulama ve programlar birlikte bulaşan bu zararlı yazılımlar sizi izlemek isteyen veya kimlik avı sayesinde bilgilerinizi ele geçirmek isteyen kişiler tarafından çeşitli yollarla yapılmaktadır. Bu casus yazılımlar kayıt defteri temizleyicileri, indirme yöneticileri gibi faydalı yazılım kılığına girebilir, video oyunları ile gelebilir, faydalı olan programların yazılım paketinde bulunabilir, tıklandığında casusun yerleşmesine imkan veren bağlantılar yoluyla veya saygın bir kuruluşa aitmiş gibi gözüken sahte siteler ile bulaşabilmektedir.

Akıllı Telefonlar Dinlenebilir Mi?

Uzun süredir kullanılan telefonlar sonucunda hayatımızın bir parçası haline geldikleri ve yarattıkları sanal ortamlarda yaşamaya başladığımız söylenebilir. Kişilerin kullanmakta olduğu sosyal medya platformları veya internet sitelerinin durmasının mümkün olmayacağı düşünülürse veri akışlarının devam edeceği söylenebilir. Veri akışlarının nerede ve nasıl yapıldığıyla ilgili son yıllarda pek çok iddia ortaya atılsa da ve büyük şirketlerin bu bilgilerle ne yaptıkları merak edilse de açıklanamayan pek çok olayla karşılaşılabilmektedir. Genellikle biriyle sohbet ettikten kısa bir süre sonra bahsi geçen şeyi reklamlarda veya sosyal medyada görmek gibi durumları çoğu insan yaşamakta ve bundan ötürü telefonlarının dinlendiğini düşünmektedir. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar akıllı telefonların kaydetme ve dinleme özellikleri olmadığını söylemektedir. İhtiyaç olmayacak kadar bilginin kullandığınız uygulama ve siteler sayesinde şirket serverlarında bulunduğunu söyleyen uzmanlar, sanal benlikleriniz oluşturularak muhafaza edilmesinin ve sanal benliğinizle sanal diyalogların simülasyonun yapılması sonucunda yapacağınız şeylerin tahmin edilmesi şirketler için yapılması zor olmayan bir durum olmadığını savunmaktadırlar.

Akıllı Telefonlar Soğuktan Etkilenir Mi?

Aşırı seviyede ısı değişimi ve düşük ısılarda telefonları pilleri ve ömürleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Pil ömrü soğuk havalarda düşen akıllı telefonların ekranlarında da bir takım problemler meydana gelmektedir. Akıllı telefonların işlemcileri soğuk havadan etkilenmekte ve havadaki nem artışına bağlı olarak bileşenlerinin zarar görüp bozulması mümkündür.

Akıllı Telefonlar Saatleri Geri Alır Mı?

Akıllı telefon ve bilgisayarlarda kış saati uygulaması kullanılmaktadır. Kış saati uygulamasına bağlı olarak telefonlar saatleri otomatik olarak düzenlemektedir. Saatlerin otomatik düzenlenmesi ülkemizde olduğu gibi kış saati uygulamasının kalktığı yerlerde saatiniz geri alınmasına neden olabilmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için telefonlarınızın ayarlar sekmesine girerek tarih ve saat kısmına giriş yaparak otomatik saat dilimi ve ayarında bulunan işareti kaldırmanız gerekmektedir.

Akıllı Telefonların Şarjı Neden Çabuk Bitiyor?

Telefonların şarjının bitmesine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
· Ekran parlaklığının maksimum seviyede kullanılması
· WiFi bağlantısının sürekli açık olması
· Bluetooth programının sürekli açık kalması
· GPRS ve konum isteklerinin sürekli kullanılması
· 3G, 4G VE 4,5G uygulamalarının kapatılmaması
· Arkada çalışan uygulamaları kapatılmaması
· Flaş ışığının açık kalması
· Uygulamaların otomatik senkranizasyonların kapatılmaması
· Ekran ışığı ve ekran karartma özellikleri

Akıllı Telefonlar Tansiyon Ölçer Mi?

Akıllı telefonlar üzerinde yalan dedektörü üstüne çalışan bilim insanları yeni bir teknoloji keşfettiler. Keşfedilen bu teknoloji sayesinde insanların tansiyonlarının %95 oranında doğru ölçüldüğü tespit edilmiştir. Geliştirilen teknoloji yüz derisinin yapısından faydalanarak deri altındaki hemoglobinleri analiz edebilme ve kişinin tansiyonunu ölçebilmektedir.
 
Üst Alt