Son Konu

Akne ve akne izleri (2)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Pahalı okurlarım bu yazımda akne lekeleri, izleri ve bunların tedavileri ile devam edeceğim.

Tutarlı tedaviye erken başlanmadığı takdirde akne, deride leke ve izlere yol açabilir. Akne sonrası gelişen lekeler deriden açık yahut koyu renkli olabileceği üzere al renkli de olabilir. Deriden açık yahut koyu renkli lekeler çoklukla haftalar, aylar içerisinde resen gerilese de birtakım sürülecek ilaçlar, yüzeyel soyma süreçleri (kimyasal peeling, Spectra peel, fraksiyonel lazer) ve sıkı güneşten korunma, güzelleşme sürecini hızlandırır. Al renkli lekelerin tedavisinde ise sürülecek ilaçlarlara ek olarak damar yapıları üzerine tesirli lazer ve IPL cihazları kullanılabilir.

Akne sonrası gelişen izler deriden kabarık yahut deriden çökük olabilir. Deriden kabarık izler umumiyetle tedaviye dirençli olup başarılı bir tedaviden sonra dahi tekrar oluşabilir. Bu izlerin tedavisinde sıklıkla likit azot ile dondurarak tedavi (kriyoterapi) ve deri içerisine ilaç enjeksiyonu metotları kullanılmaktadır.

Deri seviyesinden çökük izler, tedavi sistemleri farklılık gösterdiği için gerçek halde tanımlanmalıdır. Birinci olarak, ağzı dar, ince lakin derin dokulara kadar uzanan (icepick/buz kıracağı) izlerin tedavisinde en olağan lakin tesirli formül TCA CROSS tatbikidir. Bu usulde tüm yüze sürmeye elverişli olmayacak kadar yüksek konsantrasyonda (% 50-100) TCA yalnızca izlerin içerisine sürülerek izlerin derinliği azaltılır. Bu izlerin tedavisinde ek olarak, zımba deliği halinde yuvarlak kesiler yapabilen tıbbi bir cihaz ile küçük cerrahi müdahaleler de (punch eksizyon, punch elevasyon, punch greftleme) nispeten tesirlidir.

2. olarak geniş tabanlı, deri seviyesinden dik bir eğimle ayrılan (boxcar/vagon) izlerden bahsedelim. Bu izlerin tedavisinde yukarıda saydığımız tedavi sistemlerine ek olarak fraksiyonel lazer ve radyofrekans tatbikleri ile lazerle tam kat deri soyma süreçleri tercih edilebilir.

Deri seviyesinden hafif bir eğimle ayrılan geniş çökükler (rolling/yokuş) biçimindeki izler en âlâ açılı ışık ile gözlenir. Bu izlerin tabanı, derindeki dokulara bağ dokusu bantları ile yapışmıştır. Bu izlerin tedavisinde, kişisel iğneler ile cilt altına girilerek bu bağ dokusu bantların kırılıp iz tabanının özgürleştirilmesi (subsizyon) gerekir. Buna ek olarak yukarıda sayılan tedavi yolları de uygulanabilir.

Tıpkı hastada birden fazla vakit bu iz ve lekelerin birden ziyadesi bir arada bulunur. Bu yüzden her hasta için kişiselleştirilmiş bir tedavi planına gereksinim duyulur. Yukarıda da bahsedildiği üzere akne sonrası oluşan bu durumların hepsine birden tesirli mucizevi bir cihaz yahut formül bulunmamaktadır. Bu bakımdan tedavi sürecinin gerçek yönetilmesi, daha da değerlisi erken periyot aktif akne tedavisi ile bu durumların önüne geçilebilmesi için Dermatoloji uzmanınızla görüşünüz. Sağlıklı günler dilerim.

 
Üst Alt