Akne derinin içinde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır, normalde bu bezlerin salgıladığı yağ deri yüzeyinden atılır. Ancak ergenlik döneminde hormonal bir etkiyle yağ bezi daha yoğun bir yağ salgılar, yüzeye geçişi sağlayan kanal bu yoğunlaşan yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. Yağ kütlesinin en üstteki kısmı oksijenle karşılaştığında, siyah noktalar (komedon) oluşur. Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba yol açar ve bu safhaya aktif akne safhası denir.
Cildin günlük bakımında yüz, günde iki kez temizleyici madde (sabun ya da jel) ve ılık su ile yıkanmalıdır. Süt tarzı temizleyiciler yağlı baza sahip olduklarından temizleyici olarak tercih edilmemelidir. Akneli veya yağlı ciltler temizleyici olarak pH'ı 5.5 olan sabun ya da jel tarzında ürünleri tercih etmelidirler. Akne kirlilik sonucu meydana gelmez. Çok sık yıkama akneyi alevlendirebilir.
Akne yiyecekler nedeniyle oluşmaz. Kısıtlayıcı diyetler derinizi düzeltmez. Uzun yıllar çikolata, yağlı gıdalar akne etkeni olarak suçlanmıştır. Ancak bilimsel olarak kanıt bulunamamıştır. Akne kendi kendine de iyileşmeler veya kötüleşmeler gösterdiğinden gıdalarda yanılgıya düşmemek gereklidir. Tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaçlar (kortizon gibi) akneye neden olabilir veya çoğaltabilir.
Akne etkili bir şekilde tedavi edilebilir ancak tedavi yavaş ilerler. Akne tedavisinde iyileşmeler 2. ayda başlar ve 4- 8 ay arasında tamamen bir düzelme sağlanır. Akne ve izleri, en sık rastlanan cilt problemidir. Akne tedavisinin amacı akne lezyonlarını yok etmek ve yenilerinin oluşumunu önlemektir. Tedaviler hastanın cilt tepkisine göre seçilir. Mikrodermabrazyon, orta dereceli ve derin peelingler, lazer rejuvenation (cilt gençleştirme) tedavileri doğru seçilmiş olgularda belirgin iyileşme sağlar.