Son Konu

Akü Ömrü Kaç Yıldır?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Aküler, otomobillerin en önemli parçaları arasında yer alır. Araçların elektronik aksamlarının kalbi konumunda bulunan ve otomobillerin hareket edebilmesini sağlayan aküler, beklenmedik anlarda tükenmeleri durumunda aracınızla birlikte yolda kalmanıza yol açabilir. Bu nedenle de akü ömrünün ne kadar olduğunu ve akülerin hangi durumda bitebileceğini bilmenizde yarar var. İşte akü ömrü hakkında tüm şoförlerin bilmesi gereken tüm detaylar…

Akü Otomobilde Hangi İşlere Yarar?

Aküler, otomobillerin ateşleyici unsurudur. Aracınızı çalıştırmak istediğinizde marş motoruna enerji gönderen aküler, aracınız seyir halindeyken enerjinin denetimini de sağlar. Motor voltajının aşırı seviyede yükselmesini ve elektronik aksamın parçalarına zarar vermesini engelleyen aküler, aracınızın motorunu çalıştırmadığınız durumlarda da far, radyo, silecek gibi araç içi unsurlara enerji gönderir ve aracınızın çeşitli fonksiyonlarını benzin harcamadan kullanabilmenizi sağlar.

Akü Neden Biter?

Otomobilinizin en önemli enerji kaynakları arasında bulunan akü, doğal bir kullanım ömrüne sahiptir ve belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Ancak bazı kullanım şekilleri ve koşullar, akülerin kullanım ömürlerini kısaltabilir ve beklenenden daha kısa sürede tükenmelerine yol açabilir. Akünün ömrü açısından zararlı olan bazı kullanım şekilleri ve koşullar şöyledir:

  • Klima, far, silecek gibi unsurları motoru çalıştırmadan doğrudan aküden güç alarak uzun süre kullanmanız, akünün ömrünü kısaltabilir.
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava, akülere ekstra yük binmesine yol açarak akünüzün erken bitmesine sebep olabilir.
  • Araçla çok sık bir şekilde kısa mesafeli yolculuklar gerçekleştirmek, akülerin kullanım sürelerini azaltabilir.

Akü Ömrü Kaç Yıldır?

Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür. Aracını daha sık kullanan bir sürücüyseniz ve yukarıda belirtilen olumsuz koşulları sıklıkla yaşıyorsanız, akü ömrünüz 2 ila 3 yıl seviyesine düşebilir. Aracınızı standart kullanıcılardan daha seyrek kullanıyorsanız ve otomobilinize haftada ortalama 2 ila 3 kez biniyorsanız, akünüzün ömrü 7 ya da 8 yıl civarına kadar uzayabilir.

Akü Bitince Ne Yapılır?

Aracınızın aküsü bittiğinde, başka bir aracın aküsünden aracınızın aküsüne aktarma kablosu yoluyla takviye yapılması gerekir. Aracınızın aküsünü şarj etmeye yarayan bu yöntem, henüz yeni olan ancak şarj edilmemekten ötürü enerjisi tükenen aküler için kalıcı bir çözüm olabilir. Akünüzü başka bir araçla şarj ettikten sonra aracınızı en az yarım saat boyunca aktif halde tutmanız önerilir. Yarım saat – bir saat arası bir süre boyunca aracınızı hareket halinde tuttuktan sonra motoru kapatıp tekrar açmayı deneyebilirsiniz. Eğer aracınız sorunsuz bir şekilde yeniden çalışıyorsa, aküde yaşadığınız sorun tamamen çözülmüş demektir. Ancak yaşlı aküler, takviyeye rağmen tam anlamıyla düzelmeyebilir. Bu gibi durumlarda aracınızı en kısa sürede bakıma götürmeniz ve akünüzü daha yeni bir modelle değiştirmeniz tavsiye edilir.

Aracınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Otomobil sahiplerinin akü ve araç donanımı gibi konularda bilgi sahibi olması son derece önemlidir, ancak bilmeniz gereken en önemli konu aracınızı nasıl koruyabileceğinizdir. Aşağıdaki maddelere dikkat ederek aracınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

  • Aracınızın motoru kapalı durumdayken far, silecek, radyo, klima gibi fonksiyonları kullanmayarak aracınızın elektronik aksamını koruyabilirsiniz.
  • Aracınızı park ettiğiniz noktaların güvenli olup olmadığını kontrol ederek aracınızı park halindeyken karşılaşabileceği tehlikelerden koruyabilirsiniz.
  • Aracınızın zorunlu trafik sigortasını yaptırarak hem olası kaza durumlarında kendinizi güvence altına alabilir, hem de trafik denetimlerinde aracınıza el konması riskinden kurtulabilirsiniz.
 
Üst Alt