Son Konu

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır ?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır ?
Soğuk havalarda donma araç akülerinde etkili olabilir. Bu yüzden kış sezonu için hazırlıklı olmak önemlidir. Aracınız çalışmadığında ne yapabileceğinizi öğrenmek için okuyun.
1) Aküdeki elektrik tahliyesini en aza indirin.
Muhtemelen bu araba soğuk havaya maruz kalmadan önce son kullanıldığı zaman yapıldı. Ancak bu adımları işe başlamadan önce yapmanız arabanıza en iyi çalışma şansını verecektir. Aracın kapılarını kapatın. Tüm aksesuarları kapatın. Bunlar kalorifer, klima, radyo ve ışıklardır.

2) Yaklaşık 1985’ten daha eski arabalar için (karbüratörlü motorlara sahip olduğundan) park halindeyken gaz pedalına hafifçe basın.
Aracı çalıştırırken gaz pedalına birkaç kez tekrarlı olarak basın ve sonra bırakın. Bu motora küçük bir miktar yakıt aktaracak arabanın çalışmasına yardımcı olacaktır. Bunu enjeksiyonlu motorlarda yapmaya gerek olmadığını unutmayın. Aracınız 1990’dan daha yeni ise enjeksiyonlu motora sahiptir.

3) Kontağı çevirin ve 10 saniye kadar basılı tutun.
10 saniyeden daha uzun süre tutmayın. Kontağı fazla çalıştırmak, arabanın başlama olasılığını arttırmaz. Anahtarı kontağa soktuğunuzda, çevirin ve kontrol panelinde ışıkların yandığını kontrol edin. Eğer panelde ışıklar yanıyorsa aküde en azından bir miktar şarj var demektir, bu iyi bir işarettir. Eğer başlangıçta motor sesi veya tıkırtı yoksa muhtemelen tamamen bitmiş bir akünüz vardır. Arabayı çalıştırmayı bırakın ve akü takviyesi için yardım alabileceğiniz arkadaşlarınızı arayın. Akü sorunu çözülmediği sürece aracınız çalışmaya başlayamaz.

4) Aküye takviye yapın.
Marş hiç basmıyorsa, akünüz muhtemelen bitmiştir. Şimdi takviye zamanı. Takviye işlemini tamamlamak için bir dizi kabloya, çalışan bir arabaya ve istekli bir gönüllüye ihtiyacınız olacak.

5) Aküsü çalışan aracı, bitmiş akülü aracın mümkün olduğunca yanına yerleştirin.
Mümkünse, otomobillerin ön kaportalarının birbirine bakmasını isteyeceksiniz.

6) Aktarma kablolarını uygun terminallere bağlayın.
Öncelikle kablonun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline; daha sonra diğer ucunu dolu olan akünün terminaline bağlayın. Daha sonra kablonun siyah ucunu dolu olan akünün (-) terminaline ve kablonun diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölüme bağlayın.

7) Bitmiş akünün, çalışan arabadan birkaç dakika şarj olmasına izin verin.

8) Bitmiş akü ile aracı çalıştırmayı deneyin.

Önce dolu akülü aracı çalıştırıp, daha sonra boş akülü aracı çalıştırın. İlk denemede işe yaramazsa, aktarma kablolarının doğru bağlandığından emin olmak için iki kez kontrol edin. Özellikle negatif siyah kablo aküye bağlı değilse. Kabloların egzoz, pervane gibi hareketli veya sıcak noktalara temas etmemesine dikkat edin.

9) Kabloları sökünüz ancak her iki akünün de başka bir çalıştırma için yeterince şarj olmasını sağlamak için her iki aracın motorunu da birkaç dakika çalıştırmaya devam ediniz.
Araçlar çalıştıktan sonra boş akülü araçtan başlayarak kabloları sökebilirsiniz.

10) Gerekirse aküyü değiştirin.
Her arabanın ömrünün bir noktasında, aküsü değiştirilmelidir. Bunun nedeni araç akülerinin sınırlı bir servis ömrüne sahip olmasıdır. Araba aküsü tipik olarak dört yıl dayanır.
 
Üst Alt