Son Konu

Albert Einstein Hayatı ve Buluşları

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Hayatı

Albert Einstein, 1879 yılında Almanya'nın Ulm kentinde Yahudi bir ailede dünyaya geldi. Henüz 1 yaşındayken ailesiyle Münih'e taşındı. Babasının 5 yaşındayken kendisine verdiği pusulayla bilime merak salar, sonraki yıllarda bu merakı devam eder.

Konuşmaya geç başlayan Albert Einstein, beş yaşında evlerine yakın Katolik bir okula gider. Okuldaki sıkı disiplinden ve ezberci anlayıştan sıkılır. Bütün bunlara rağmen okuldaki en başarılı öğrenciler arasında yer alır.

Dokuz yaşında Katolik okulundan ayrılıp başka okulda eğitimine devam eder. Bu okulda matematik ve Latincede büyük başarı gösterir. Annesi, Einstein'in müzikle ilgilenmesini istiyordu. Annesinin bu isteği gerçekleşir ve Albert Einstein, amatör bir kemancı olur. Mozart ve Bethoven sanatlarını çalmaktan hoşlanır.

Albert Einstein, henüz 12 yaşındayken amcasının verdiği cebir kitabını hatim etmesiyle büyük gelecek vaat eder. Einstein, 1895'in Ekim'inde Zürih'e gider. Eğitimine orada devam eder. Burada matematik ve fizik derslerinde büyük başarılar elde etti. Üniversite hayatında hem felsefe konularına hem de bilimsel konuları dikkate almaya başlar.

Üniversitedeki profesörlerle bir türlü pozitif bir ilişki kuramamasıyla tanınır. Fizik alanında kendisini geliştirmeye çalışır. Önemli deneyler yapan Albert Einstein, 1900 yılında üniversiteden fizik diploması ile mezun olur. Bu ara kendi isteğiyle Alman vatandaşlığından çıkar ve 1901 yılına kadar vatansız kalır.

Mezun olduktan sonra ilk başlarda iş bulamadığı için bir süre müfettişlik yaptı. Bir patent okulunda elektromanyetik cihazlar için patent başvurularını inceledi. Elektrik sinyallerinin aktarımı ve elektriksel-mekanik zaman eşgüdümü ile ilgili çalışmalarda bulundu.

Patent ofisinde iki teknik soru hakkında yaptığı düşünce deneyleri, Einstein'ın ışığın doğası ile zaman, uzay ve zamanın ilişkisi hakkında radikal sonuçlara varmasını sağlamıştır. 1909'da patent ofisindeki işinden ayrılmış ve Zürih Üniversitesi'nde kuramsal fizik profesörü olmuştur.

E=mc2 formülünü bulan, tüm dünyada bu formülle tanınan Albert Einstein, 1905'te fizik alanında çok önemli dört makale yayımlar. Bu makaleler fizik anlayışında devrimler yaratır. 1911'de yeni genel görelilik kuramına göre, başka bir yıldızın ışığının güneş tarafından kırılacağını hesaplar. Bu olay, Einstein'i dünyaca ünlü biri haline getirir.

1921'de fotoelektrik etki üzerine çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülür. Albert Einstein, Nazi Partisi'nin iktidara gelmesi ve katı tutumu nedeniyle 1933'te Almanya'yı terk edip ABD'ye yerleşir. Ömrünün geri kalanını geçirdiği New Jersey eyaletinin Princeton ilçesinde 1976 yılında yaşama veda eder.

Albert Einstein, Newton mekaniğinin hâkim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır. Fotoelektrik etki ve Brown hareketine getirdiği matematiksel açıklamalar, modern fiziğe diğer katkıları arasındadır. Einstein, kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesine şüpheci yaklaşmış fakat bu yaklaşımlar ileride geniş kabul görmüştür.

Einstein, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında 1. sırayı alır. Hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel makale yayımlar. Ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmalara imza atar. Başarıları ve eserleri nedeniyle Einstein sözcüğü, ''dahi'' kelimesi ile eş anlamlı kullanılır. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü alır. 1999'da Time dergisi Albert Einstein'i "Yüzyılın Kişisi" olarak seçer.

Albert Einstein'ın Bilimsel çalışmaları

Özel Görelilik Kuramı: Einstein'in kuramı ile sabit hızla hareket eden iki gözlemcinin matematik hesap ile aynı olayın gözlemcilere göre yer ve zamanı belirlenebilmektedir. Bu kuram, Newton'un her yerde aynı işleyen, herkes için aynı "mutlak zaman" fikrini tamamen ortadan kaldırır.

Genel Görelilik Kuramı: Genel görelilik kuramı gezegenleri yörüngelerinde tutan, yörüngenin yer aldığı uzay kesiminin Güneş'in kütlesel etkisinde kavisli bir yapı ortaya çıkarmasıdır.

Kütle-Enerji Eşitliği: Her şey enerjidir, maddeler de çok yoğun enerjilerdir. Kimyasal reaksiyonlar sonrası küçük de olsa kütlenin bir kısmı enerjiye dönüşmektedir.

Fotoelektrik Etki: Foton adı verilen belirli enerjili bir kuanta, maddenin atomu tarafından soğrulmakta (nesnesiz bir duruma gelmek), belirli enerjide bir elektron atomdan alınmaktadır.

Albert Einstein'ın Görüşleri ve Etkileri

Einstein, sosyalizm ile ilgili övgü dolu sözler söylemiş ve tüm dünyanın tek bir hükûmet çatısı altında toplanması fikrini ifade etmiştir. Çeşitli söyleşilerinde Yahudilik dinine ve diğer kutsal kitaplara inanmadığını belirtmiştir.

Soğuk savaş ile başlayan ABD'deki anti-komünist politikalarını ifade özgürlüğünü kısıtlayacak derecede olmaları nedeniyle şiddetle eleştirmiştir.

Albert Einstein, bilim insanlarına Nazi baskısının artmasıyla 1933'te Atatürk'e mektup yazarak Türkiye'ye kabul edilmelerini ister. Türkiye'ye gelen yüzlerce Yahudi bilim insanı, Türk üniversitelerine önemli katkılar sağlar.

Einstein, ABD başkanına da mektup yazarak ABD'nin Almanya'dan daha önce nükleer silah geliştirmesi gerektiği telkininde bulunur. Yahudilerin kendi ülkelerine sahip olması gerektiğine inanmış ve İsrail'in kuruluşunu desteklemiştir.

Albert Einstein'ın Buluşları

Kütle Enerjisi Denkliği

İzafiyet Teorisi (Genel Görelilik)

İzafiyet Teorisi (Özel)

Kuantum Fiziği ve Belirsizlik

Fotoelektrik Etkisi

Albert Einstein'ın Sözleri

Kader, otoriteyi aşağıladığım için beni otorite yaparak cezalandırdı.

İnsan, aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.

Albert Einstein'ın Makaleleri

Işığın Oluşumu ve Dönüşümü Üzerine Bir Görüş, 1905.

Durağan Bir Sıvı İçindeki Asıltı Parçacıklarının Moleküler Kinetik Kuramı Çerçevesindeki Hareketleri Üzerine, 1905.

Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği, 1905.

Bir Cismin Eylemsizliği Enerji içeriğine Bağlı mıdır? 1905.

Brown Hareketi Kuramı Üzerine, 1906.

Işığın Salınımı ve Soğurumu Kuramı Üzerine, 1906.

Işınımın Planck Kuramı ve Özgül Isı Kuramı, 1907.

Bir Kütle Çekimi Kuramı ve Genelleştirilmiş Görelilik Kuramına Bir Gönderme, 1913.

Genel Görelilik Kuramı'nın Temelleri, 1916.

Kuantum Kuramı, 1917
 
Üst Alt