Stillwater
Yeni Üye
Sorusunun cevabı: Değerli ziyaretçimiz, öncelikle başınızdan böyle bir durum geçti ise geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Her Müslümanın bildiği üzere İslam dini bir kolaylık dinidir. Zira yüce Mevla’mız bizi sevmektedir ve biz kulları için işlerimizi daima kolaylaştırmaktadır.
Fakat burada önemli olan nokta Mevla’mızın bizlere sunmuş olduğu bu kolaylıkları su istimal etmemektir. Bir kimse vücudunun bir bölümüne alçı veya sargı olabilir.
Bu noktada önemli olan nokta kişinin sağlığı ve örneğin başından geçen kırık, kesik gibi sorunların en sağlıklı bir biçimde iyileşmesini sağlamasıdır. Bu durumda ki yani alçı veya sargılı bir uzvu olan kimselerin mesh etmek sureti ile abdest almaları gerekmektedir.
Bilindiği üzere mesh, mesh edilecek yaranın bir bölümünü veya mümkünse yüzeyine çok hafif bir dokunuşla abdest suyunu değdirmektir. Tabi ki bu durum yani suyun ne denli değdirileceği, yaranın durumuna göre değişmektedir. Kişi bunun bilincinde olmalı ve durumuna göre hareket etmelidir.
Örneğin sorunuzda ki gibi yara veya kırık alçı içinde ise alçının üstü mesh edilmelidir. Alçının altına su sokmaya çalışmanın bir gereği yoktur.
Bu konuda bir diğer önemli nokta ise örneğin kolumuz alçılı veya sargılı ve biz abdest aldık ve alçılı olan kolumuzu mesh ettik. Daha sonra doktorumuza gittik ve bu alçı çıkarıldı. Bu durumda olan kimse kolu alçılı iken gusül abdesti aldıysa alçısı çıkarıldıktan sonra gusül ve namaz abdestini yeniden almalıdır. Buraya kadar zikrettiğimiz bütün konular hem namaz abdesti, hemde gusül abdesti içinde geçerlidir.
Cevap: Bu abdest özür abdesti olmaktadır ve bu nedenle her vakitte abdestinizi tazelemelisiniz.
Cevap: Her zaman gusül abdestini nasıl alıyorsanız o şekil almalısınız. Yalnız alçılı bölümü bir poşet yardımıyla veya sudan koruyarak gusül almalı ve alçılı bölümü ıslak eliniz ile hafifçe mest etmek sureti ile sıvazlamalısınız.
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun yanık gibi durumlarda mest etmeyede bilirsiniz. Zira örneğin yanığa az bir miktarda ıslaklık dahi zarar verebilmektedir. Bu nedenle gönlünüz rahat olsun.
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. Bu gibi durumlara normalde nasıl gusül alıyorsanız o şekilde gusül almalısınız. Ancak durumunuzdan dolayı kendiniz veya örneğin eşinizin veya annenizin yarımı ile gusül alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken su değmemesi gerek bölgenizi yani kolunuzu sudan korumaktır. Ancak mümkün ise sargılı veya alçılı olan kolunuzu hafif nemli, ıslak diğer elinizle mest etmeniz daha uygun olacaktır. Yüce Mevla’mız acil şifalar versin.
Cevap: Gusül abdestiniz kabul olacaktır. Zira deri soyulması var ise hiç su değdirmeye bilirsiniz. Çünkü deri soyulmaların da su iltihaba neden olabilir. Bu ise size zarar verecektir. Bu nedenle su değdirmemelisinz.
Fakat burada önemli olan nokta Mevla’mızın bizlere sunmuş olduğu bu kolaylıkları su istimal etmemektir. Bir kimse vücudunun bir bölümüne alçı veya sargı olabilir.
Bu noktada önemli olan nokta kişinin sağlığı ve örneğin başından geçen kırık, kesik gibi sorunların en sağlıklı bir biçimde iyileşmesini sağlamasıdır. Bu durumda ki yani alçı veya sargılı bir uzvu olan kimselerin mesh etmek sureti ile abdest almaları gerekmektedir.
Bilindiği üzere mesh, mesh edilecek yaranın bir bölümünü veya mümkünse yüzeyine çok hafif bir dokunuşla abdest suyunu değdirmektir. Tabi ki bu durum yani suyun ne denli değdirileceği, yaranın durumuna göre değişmektedir. Kişi bunun bilincinde olmalı ve durumuna göre hareket etmelidir.
Örneğin sorunuzda ki gibi yara veya kırık alçı içinde ise alçının üstü mesh edilmelidir. Alçının altına su sokmaya çalışmanın bir gereği yoktur.
Alçı ve Sargıyla Abdest Alan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Bu noktada önemle dikkat edilmesi gereken konu eğer suyu değdirmek yaraya bir zarar vermeyecekse keyfi davranmamalı ve su değdirilmelidir. Sargılı biri yani, örneğin bir kimsenin kolu incildi ve sargı ile sarıldı: Bu kimse abdest alacağı vakit sargısını açmalı ve abdestini aldıktan sonra sargısını sarmalıdır. Tabi alçıda bu mümkün değildir. Fakat sargının altında bir yara söz konusu ise suyun teması yaraya zarar vereceğinden sargı açılmadan sargının üzeri mesh edilmelidir.Bu konuda bir diğer önemli nokta ise örneğin kolumuz alçılı veya sargılı ve biz abdest aldık ve alçılı olan kolumuzu mesh ettik. Daha sonra doktorumuza gittik ve bu alçı çıkarıldı. Bu durumda olan kimse kolu alçılı iken gusül abdesti aldıysa alçısı çıkarıldıktan sonra gusül ve namaz abdestini yeniden almalıdır. Buraya kadar zikrettiğimiz bütün konular hem namaz abdesti, hemde gusül abdesti içinde geçerlidir.
Alçı ve Sargıyla Abdest Alınır mı Geçerli Olur mu? Başlıklı Sorular
Soru: Bu abdesti tazelemeden sonraki vaktin namazını kılabilir miyiz?Cevap: Bu abdest özür abdesti olmaktadır ve bu nedenle her vakitte abdestinizi tazelemelisiniz.
Sol Kolum Komple Alçılı Nasıl Gusül Alabilirim?
Soru: Sol kolum dirsekten aşağı alçılı sargıda gusül abdesti nasıl alırım?Cevap: Her zaman gusül abdestini nasıl alıyorsanız o şekil almalısınız. Yalnız alçılı bölümü bir poşet yardımıyla veya sudan koruyarak gusül almalı ve alçılı bölümü ıslak eliniz ile hafifçe mest etmek sureti ile sıvazlamalısınız.
Elim Yanık Olduğu İçin Mest Etmedim Guslüm Kabul Olur mu?
Soru: Sağ elim bileğime kadar yandı ve kullanamıyorum, su değdiremiyorum. Elimi sargı ve poşetle sarıp sol elimle gusül ve normal abdest aldım. Yara kısmının mesh edileceğini bilmiyordum yapmadım da ama istemeden sargı bezi biraz ıslandı. Oruç tutuyorum abdestim ve dolayısıyla orucum kabul olur mu?Cevap: Öncelikle geçmiş olsun yanık gibi durumlarda mest etmeyede bilirsiniz. Zira örneğin yanığa az bir miktarda ıslaklık dahi zarar verebilmektedir. Bu nedenle gönlünüz rahat olsun.
Kolum Kırıldı Nasıl Gusül Abdesti Almalıyım?
Hocam bir hafta önce sol kolum iki yerden kırıldı ameliyat oldum iki platin takıldı öğrenmek istediğim hocam insan rüyasında veya eşiyle birlikte olursa olur mu olursa temizlenmemiz için her zaman yaptığımız normal bildiğimiz gibi mi abdest alalım. Anlatırsanız müteşekkir olurum.Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. Bu gibi durumlara normalde nasıl gusül alıyorsanız o şekilde gusül almalısınız. Ancak durumunuzdan dolayı kendiniz veya örneğin eşinizin veya annenizin yarımı ile gusül alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken su değmemesi gerek bölgenizi yani kolunuzu sudan korumaktır. Ancak mümkün ise sargılı veya alçılı olan kolunuzu hafif nemli, ıslak diğer elinizle mest etmeniz daha uygun olacaktır. Yüce Mevla’mız acil şifalar versin.
Kazada Derim Soyuldu Su Deydirmesem Abdestim Olur mu?
Motor kazasi geçirdim dizimde ve kolumda deri soyulmaları var ve suyu azda olsa değdirmeye çalıştım ama pek emin olamadım gusül abdestim kabul olur mu?Cevap: Gusül abdestiniz kabul olacaktır. Zira deri soyulması var ise hiç su değdirmeye bilirsiniz. Çünkü deri soyulmaların da su iltihaba neden olabilir. Bu ise size zarar verecektir. Bu nedenle su değdirmemelisinz.