Türkiye ile Almanya'yı karşılaştırmak adettendir. Yeri gelir enflasyonu yeri gelir akaryakıt fiyatlarını yeri gelir vatanı karşılaştırırız. O vakit bu kere de iş gücünü karşılaştıralım.
Almanya'nın iş gücü temeli!
Almanya, geçmişini unutmayan bir ülke. İki dünya savaşının da başrolünde olunca yıllarca ekonomik buhranlarla boğuşan Almanya disiplini ile ünlüdür. Bu disiplinde ekonomik buhranlarda yaşanılan acıların tesiri büyük olurken, disiplinin takviyesiyle de ekonomik kararlılıkla buhranlardan çıkmayı başarmışlardır. Yani bir bağlamda problemlerini tahlil için kullanmayı becerebilmişlerdir. Hususumuz natürel Alman disiplini değil. Bahsimiz Almanya'nın çalışma aşkı.
60 ve 70'lerde Türkiye'den de işgücü talep eden Almanya ile Türkiye'nin işgücü dataları yani işsizlik dataları karşılaştırmasını yapalım mı?
İki ülkenin nüfusu birbirine yakın
Dünya Bankası 2020 yılı datalarına nazaran, Almanya nüfusu 83,2 milyon olurken, 14 milyonu 0-14 yaş, 64 milyonu 15-64 yaş aralığını yani çalışabilir işgücünü temsil ederken, yaşlı nüfus da 22 milyon oluyor.
Türkiye nüfusu da 84,3 milyon kişi. Türkiye'de 0-14 yaş aralığı 24 milyon, 15-64 yaş aralığı 67 milyon ve 65 yaş üstü 9 milyon kişi bulunuyor.
Veriler birbirine çok yakın sayılabilir.
Almanya'da işsizlik
Yine Dünya Bankası resmi datalarına bakalım. 2020 yılı datalarına nazaran, Almanya'da resmi işsizlik yüzde 3,8, bayan işsizliği 3,4, genç işsizliği (15-24 yaş) de yüzde 7,2 oranında gerçekleşmiş.
Türkiye'de işsizlik
Türkiye'de işsizlik Dünya Bankası 2020 datalarında, resmi işsizlik yüzde 13,1, bayan işsizliği 14,9, genç işsizliği (15-24 yaş) de yüzde 25,1 olmuş.
Eğitim durumuna nazaran Almanya'da işsizlik
Almanya'da yüksek eğitimli işsizlerin oranı yüzde 2,6 olurken, bu oran bayanlarda yüzde 2,7, erkeklerde de yüzde 2,5 oluyor.
Eğitimsiz yani vasıfsız işgücünde işsizlik yüzde 8,8 oranında gerçekleşiyor.
Eğitim durumuna nazaran Türkiye'de işsizlik
Türkiye'de yüksek eğitimli işsizlerin oranı yüzde 12,6 olurken, bu oran bayanlarda yüzde 16,5, erkeklerde de yüzde 10 oluyor.
Eğitimsiz yani vasıfsız işgücünde işsizlik yüzde 12,6 oranında gerçekleşiyor.
Almanya'da istihdam oranı nedir?
İstihdam oranlarına bakıldığında da Almanya'da 15 yaş üstü istihdamın çalışabilir nüfusa oranı yüzde 59,3 olurken, genç istihdamda 15-24 yaş aralığında çalışan kısmın çalışabilir nüfusa oranı 48,2 ve yarı vakitli çalışanların oranı da 43,3 oranında gerçekleşiyor.
Türkiye'de istihdam oranı nedir?
İstihdam oranlarına bakıldığında da Türkiye'de ise 15 yaş üstü istihdamın çalışabilir nüfusa oranı yüzde 42,8 olurken, genç istihdamda 15-24 yaş aralığında çalışan kesitin çalışabilir nüfusa oranı 29,6 ve yarı vakitli çalışanların oranı da 31,8 oranında gerçekleşiyor.
Burada daha aktüel bir karşılaştırma da var!
Aradaki kıymetli farklar var!
Almanya'nın işgücü ve istihdam bilgileri ile Türkiye ortasında fark üzücü olurken oradaki işgücünde Türklerin katkısını es geçmiyoruz. Yeniden de eğitim, kadın-erkek eşitliği üzere kavramlarda ortada aşılması gereken yollar olduğu da net görülüyor. Genç işsizlik bilgileri ise geleceğe dair umutlarımızı da bir nebze törpülüyor.
Sizin karşılaştırmanız nasıl? Yorumlarınızı bekliyoruz