Oksijen ve karbondioksit taşıması yapan hücrelerdir. Alyuvarlar kırmızı kemik iliğindeki hücrelerin gelişip farklılaşması ile oluşur. Omurlar, kaburga kemikleri, göğüs kemiği, kafatası kemikleri ve uzun kemikler alyuvarların üretildiği yerlerdi. Kemik iliğindeki hücrelerin alyuvar üretmesi sırasında sitoplazma içinde hemoglobin denilen demirli bir protein birikir. Hemoglobin kırmızı renkli olduğu için alyuvarlar da kırmızı görünür.
Bu yüzden bunlara kırmızı kan hücreleri de denir. Hemoglobin, alyuvarların oksijen ve karbondioksit taşımasında görev yapar. Alyuvarlar solunum organlarından aldığı oksijeni dokulara, doku hücrelerinin atık ürün olarak verdiği karbondioksiti de solunum organlarına taşır. Kemik iliğinde üretilen alyuvarlar kan dolaşımına geçerken çekirdeklerini ve sitoplazamdaki bütün organallerini kaybeder.
Çekirdeklerini kaybetmiş alyuvarlar iki taraflı çöküntüye uğramış bir görünümdedir. Ancak, memeli organizmalar dışında diğer bütün omurgalıların alyuvarları çekirdeklidir. İnsanlarda, ergin bir erkekte, bir mililitrede 5 milyon, ergin dişi bireyde ise 4.5 milyon alyuvar bulunur. Alyuvarların ömrü yaklaşık olarak 120 gündür. Ömrünü tamamlayan alyuvarlar karaciğer ve dalakta parçalanır. Kansızlık (anemi) denen hastalık da hemoglobin miktarının veya alyuvar sayısının yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.