Dünya üzerinde birçok hastalık bulunmakla beraber, bunların belirtiler ve sonuçları bir birinden farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Alzheimer nedir, belirtileri nedir, neden olur? Alzheimer evreleri, fiziksel belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur? Alzheimer şüphesi için hangi doktora gidilir ve genetik mi? Tüm merak edilenleri sizin için derledik.
Beyinle ilgili hastalıklar ise tehlikeli olabilirken, bunlar zaman içinde kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Genelde yaşlılarda görülen bir bunama türü olan Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümüne neden olurken, bilişsel fonksiyonlarında azalmaya sebep olmaktadır. Bu hastalık nörolojik bir olay olarak görülmekte olup, bunama türleri arasında en yaygın olarak görülendir. Bu hastalıkta beyinde beta amiloid plaklarının görülmesi olası olurken, başta basit unutkanlıklar olarak meydana gelir. Daha sonra yakın geçmişteki olaylar unutulurken, zaman içinde aile fertlerini unutmaya kadar giden bir durum oluşabilmektedir. En son evrede ise hastalık, artık temel ihtiyaçları karşılayamayacak hale gelirken, bireyler bakıma muhtaç hale gelebilmektedir. Bu hastalık özellikle yaşlılık döneminde çok yaygın olarak görülmekte olup, yaygın yaşlı dönemi hastalığı olarak da bilinmektedir. Genelde 65 yaş üzeri yaşlılarda görülme sıkılığı çok olsa da, genç yaşta başlangıçlarına da rastlanmaktadır.
Alzheimer Nedir?
Bu hastalık, demans türleri arasında en yaygın olarak görülenlerden olup, beyin hücrelerin yok olmasından dolayı gelişen ve ilerleyen bir nörolojik tabanlı hastalıktır. Bu durum hafıza kayıplarına, davranış fonksiyonlarında bozukluklara yol açarken, ilerleyen yaşlarda belirtiler kademe kademe meydana gelir. Zaman içinde çok ağır bir duruma gelebilen Alzheimer, kişinin muhtaç hale gelmesine kadar bir süreç izleyebilmektedir.
Alzheimer Belirtileri Nedir?
Alzheimer başlarda hafif belirtiler verirken, daha sonra ki aşamalarda kendini daha çok belli etmektedir. Başlarda bilişsel ve davranışsal alanda performans düşüklükleri görülmekte olup, böyle durumlarda bireylerin doktora başvurması gerekmektedir. İlk belirtiler basit unutkanlıklar olup, daha sonra yakın geçmişi unutma ve aile fertlerini de unutmaya sebep olurken, bunlar orta derecede ki belirtiler olarak karşımıza çıkar. Diğer belirtileri ise bilinç bulanıklığı, bulunulan ortama adapte olamama, kişinin bildiği yerlerde bile kaybolması, konuşma bozukluğu, sanrılar, halüsinasyonlar, saldırganlık, anlamsız istekler, kaygı, depresyon, temel bakımların yapılamaması ve şüphe duyma gibi durumlardır.
Alzheimer Neden Olur?
Alzheimer kötü bir demans türü olup, birçok nedenden olabilmekte olup, kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla görülmektedir. Bu hastalığın nedenleri arasında, ileri yaş, genetik faktörler, kafa travmaları, uyku bozuklukları, yetersiz fiziksel aktiviteler, obezite, sigara kullanma, yüksek tansiyon, sağlıksız beslenme ve kötü kontrollü tip 2 diyabet gibi durumlarda görülebilme olasılığı yüksektir.
Alzheimer Tedavisi Nasıl Olur?
Bireylerde belirtiler mevcut ise hemen bir hastaneye başvurulmalı olup, bu hastalık teşhis edilmelidir. Bu hastalığın tedavisi için birçok durum göz önünde bulundurularak kişiye özgü bir tedavi yöntemi geliştirilip, uygulanmalıdır. Aslında bu hastalığın bilinen kesin bir tedavisi yokken, sadece hastalığın geliştirdiği sorunları bertaraf edilmeye çalışılır. Bunun yanında hastanın evinde de gerekli tedbirler alınmalı olup, unutkanlık adına önlemler alınmalıdır. Bunun yanında doktor uygun gördüğü zamanlarda hastalara ilaçlı tedavide yapılabilmekte olup, bu hastanın hayat kalitesini yükseltmek adına yapılır.
Alzheimer Evreleri Nelerdir?
Bu hastalığın 7 evresi bulunurken, bu evreler gittikçe kötüleşmeye neden olabilmektedir. 1. evre de dışarıdan her şey normal görünürken, 2. evre çok hafif bozukluklar baş göstermeler oluşur. 3.evre hafif bozukluklar oluşup, yakın geçmişi hatırlamama baş gösterir. Daha sonra 4. evre gelmekte olup, orta dereceli sıkıntılar yaşanır. 5. evre de ise orta ciddi bozuklukları işaret eder. 6. evre ciddi bozukluklar ve 7. evre ise çok ciddi bozuklukları kapsamaktadır.
Alzheimer Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
Nörolojik bir bunama türü olan Alzheimer hastalığı, daha çok hafıza problemleri ile ilgili olup, beden üzerinde fiziksel belirti vermez. Unutmalara sebep olduğu için ileri derecelerde kişi temel bakımlarını yapmazken, bundan dolayı fiziksel görünüm şekilsel yani saç, sakal ya da uzun tırnaklar gibi belirtiler olabilmektedir. Ama beden üzerinde herhangi bir başka kötü duruma neden olmadığı bilinirken, bilinç bulanıklığı ile karşı karşıya kalınır.
Alzheimer Şüphesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Belirti taşıyan kişiler hemen testlerini yaptırıp, böyle bir durum varsa teşhisin alınması ve tedaviye başlanması gerekir. Alzheimer hastalığının teşhisi için birçok test gerekliyken, bu testlerden sonra Alzheimer şüphesi bulunursa, hastalar Nöroloji bölümüne yönlendirilir. Bu aşamadan sonra nörolojik testler ve tedavi gerçekleşir.
Alzheimer Genetik Mi?
Daha çok yaşlılık döneminde görülen Alzheimer hastalığı, birçok nedenden olabilirken, genetik faktörlere göre de gelişebilmektedir. Ama bu tek başına bu hastalığın genetik olduğunu kanıtlamazken, ailesinde hiç bu hastalık olamayan bir bireyde bu hastalığa yakalanabilir. Bunun yanında genetik faktörlerinin de etkilediği bu hastalık, başka nedenler ile de gelişebilmektedir.