Son Konu

Amerika Çip üretim cihazları yasağını Çin'e karşı arttırıyor!

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier




Washington, Çin'e karşı gelişmiş çip üretim aygıtlarının ihracatını yasaklamak için daha güçlü adımlar atmaya hazırlıyor. Lakin, Asyalı çip üretim şirketleri esasen kendi başlarına 14nm altı yarı iletkenler üretebiliyor. Amerika bu hususta geç kalmış olmanın intikamını alacak cinsten adımlar atacak. İşte tüm bilinenler.

Amerika çip krizini üstlere tırmandırıyor


Biden idaresi, Çin'deki yonga üretimi sanayisine karşı yeni ve daha sert adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu yılın başlarında birtakım ABD şirketine gönderilen bir dizi kelamda "bilgilendirilmiş" mektuplardan sonra Ticaret Departmanı, şimdi bu yaptırımları Çin'e karşı daha ağır adımlarla uygulamayı planlıyor.

Bu mektuplar KLA Corp, Lam Research Corp ve Applied Materials Inc.'e gönderilmişti. Daha sonra ki yapılan açıklamalarda, bu mektupların gerçek oldukları ortaya çıktı. ABD Ticaret Bakanlığı, üç şirkete, 14 nanometrenin altındaki süreçlerle üretilen yarı iletken çipleri için gereken çip yapma makineleri ve ekipmanlarının Çin'e ihracatını durdurmalarını emretti. Bu ambargoya karşı sırf Washington'dan uygun ihracat lisansı almış satıcılar Pekin ile iş yapmaya devam edecek.

swd-bXDX.jpg

Yeni yasak, yüksek performanslı AI hızlandırıcıları ve GPU'ların satışları nedeniyle Nvidia ve AMD'ye halihazırda uygulanan yasaklara ek olarak eklenecek. Daha da berbatı, bu mektupların muhtemelen Ticaret Departmanı vasıtasıyla tüm ABD yarı iletken sanayisine gönderilerek ülke genelinde uygulanması istenecek.

Yeni ihracat kısıtlamaları, Nvidia ve AMD tarafından satılan emsal AI hızlandırıcılarda kullanılan Intel ve Cerebras Systems tarafından da tartışılıyor ve etkin olarak izleniyor. Dell, HPE ve Supermicro üzere OEM şirketleri de Nvidia'nın A100 Ampere GPU'su ile donatılmış sunucuları satarken yeni kurallara uyacağını gösteriyor.

Hükümet resmi duyuruyu şimdi açıklamasa da üst seviye bir yetkili, "Genel bir kural olarak" Ticaret Departmanı'nın "Mektuplardaki belirtilen kuralları uygulayarak" kısıtlamaları arttırmaya devam edecek. Biden idaresi, Çin'i dış yardım olmadan gelişmiş bilgi süreç teknolojisi sayesinde "boğmayı" planlıyor, fakat Asyalı yarı iletken devi SMIC, görünüşe nazaran 7nm üretim süreci ile çipler üretebildiği için artık bu gayret anlamsız kalabilir.

 
Üst Alt