Son Konu

Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
32
Puanları
48
Credits
-6,413
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Araçlarda önden gelen ses ve gıcırtı sorunları yaşandığında, araç sahipleri ilk iş olarak ön takım kontrolü için bir rot balans ustasına giderler fakat bu tip kontrollerde Amortisörlerin sağlam olup olmadığına bakılırken takoz aksamı kontrol edilmez.

Bu nedenle de ön düzende sorun olmadığı söylense de ses sorunları kesilmez ve yanlış parçalar değiştirilse de sorun düzelmeyecek hem zaman hem de para kaybına neden olur. Bu yazımızda Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır detaylıca bulabilirsiniz.

Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır
Çukurlara girildiğinde tokurtu sesi gelebilir.(Aynı ses tabladan da gelir. Bu nedenle diğer belirtiler de var mı yok mu kontrol ediniz)
Direksiyonu Sağa Sola çevirirken gıcırtı sorunları oluşabilir. (Direksiyon çevrildiğinde porya da döner. Porya aksamına bağlı olan Amortisörde bir miktar sağa sola hareket eder. Bu hareket esnasında takozlara kopukluk boşluk gibi arızalar var ise gıcırtı sesi çıkartacaktır)
Araç Esnediğinde Gıcırtı Yada Tıkırtı Sesleri Gelebilir (Araç esnediğinde Amortisör üst takozu arızası durumunda boşluk olduğu için sesler yada gıcırtılar gelebilir)
Ani Gaz Yada Frende Ses Yapar (Aynı sorun Salıncak Arızası durumunda da yanabilir. )
Önemli !! Eğer Bu Belirtiler Sizin Aracınızda da Var İse Amortisör Takozu Arızalanırsa Ne Olur Araca Olan Zararlarını Açıkladığımız Sayfamıza Bakmanızı Tavsiye Ederim. Söz Konusu Sayfaya Bakmak İçin Burayı Tıklayınız


Amortisör üst takozu arızası nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek en belirgin belirtiler bu belirtilerdir. Fakat bu sonuçlardan farklı belirtilerde oluşabilir. Burada yazanlar en sık görülen belirtilerdir. Araçlarda farklı ön takım tipleri kullanılmasından dolayı farklı belirtiler oluşabilir.

Amortisör Takozu Nasıl Değişir
Bu parçanın değişimi için araç lifte kaldırılarak tekerler sökülür. Sonrasında ise amortisör kısmında monteli olan Z rot sökülerek devam edilir. Son olarak amortisörün teker poryasına sabitleyen iki adet saplama vidası sökülerek amortisör alt kısımdan boşa alınır

Daha sonrasında motor kaputu açılarak orada bulunan kuleler sökülür ve söz konusu parça dışarı alınır. Bazı aparatlar yadımı ile helezon yay kıstırılarak iç kısmından amortisör çıkartılır. Arızalı parçalar tespit edilerek yerine yenisi takılır ve parça tekrar yerine monte edilir.

Takozlar maliyeti düşük parçalar olsa da işçiliği biraz zaman alan ve işçilik maliyeti parça maliyetine oranla daha pahalı olan bir işlemdir. (Parçası pahalı lüks araçlar hariç) Genellikle standart ekonomik sınıf araçlarda yerli üretim parçalar 30-100 tl aralığında orijinal parçalar 80-190 TL arasında değişmektedir.
 
Üst Alt