morfeus
Yeni Üye
Halk ortasında makat çatlağı ismiyle da bilinen anal fissür, makatın çıkış kısmında, tuvalet esnasında oluşan zorlama ve devamlı ıkınma nedeniyle ortaya çıkan küçük yırtılmalara denir. Ayrıyeten uzun müddetli ishal ve kabızlık hali de anal fissür oluşumunu tesirler. Anal fissür, makat bölgesinin en sık görülen rahatsızlıklarından biridir. Her yaşta görülebilir.
Anal fissür, akut anal fissür ve kronik anal fissür olarak iki kümeye ayrılır. Makat bölgesinde zorlamalar sonucunda dokular çatlar ve fissür oluşur. Akut anal fissürde, 4 ila 6 haftaya kadar güzelleşebilen fissürlere denir. Problemli bölgeye kremler yahut özel tedaviler uygulayarak hastalık tedavi edilebilir.
Kronik anal fissür ise güzelleşmesi güç olan 6 haftayı geçen makat çatlaklarına denir. Kronik anal fissürler kendi kendilerine güzelleşme göstermez uzman bir hekim müdahalesi gerektirir. Tedavisi ertelendiği sürece önemli boyutlarda apseler gelişebilir.
Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?
Anal fissür hadiselerinde, semptomlar benzeri olsa da çatlağın boyutuna nazaran belirtilerin şiddeti artar ya da azalır.
Anal fissürde en sık rastlanan semptomlar; dışkılama esnasında ağrı, tahriş ve kaşıntı olarak sıralanır. Dışkılama sırasında gaitada ya da peçetede parlak kırmızı renkte kan görülmesi ise hastaların yaşadığı en bariz belirtiler ortasındadır. Bu semptomlar, çoğunlukla anal fissürün habercisidir. Fakat anal fissür, belirtileri itibariyle; hemoroid, makat apsesi ve makat sarkması rahatsızlıkları üzere makat hastalıkları ile karıştırılabilir. Bu yüzden, bu tıp belirtilerle karşılaşıldığında, kesinlikle bir proktoloji uzmanına danışılması gerekir. Yanlış bir müdahale de fissürün enfeksiyon kapmasına sebep olabilirsiniz.
Anal Fissür Nedenleri Nelerdir?
Makat çatlağının oluşmasında birçok neden sıralanabilir. Fakat hastalığın oluşmasındaki en büyük etken makat bölgesi zorlamalarına bağlı kronik kabızlık ve kronik ishal rahatsızlıklarıdır. Tuvalette fazla vakit geçirmek, ıkınmak üzere kabızlık ve ishal oluşturabilecek durumlardan uzak durmanız sonucunda fissürler güzelleşebilir.
Tuvalet gereksinimini ertelemek, su içmeyi ihmal etmek ve lifli besinleri az tüketmek kabızlığa neden olur ve dışkının sert olmasına yol açar. Bu faktörlerin sonucunda, sert dışkı, hassas deri olan makat bölgesini tahriş ederek anal fissüre sebep olabilir.
Ağır kaldırmak, doğum, hamilelik, travma, ülseratif kolit, crohn hastalığı üzere sebepler de anal fissürün gelişiminde tesirlidir.