Son Konu

Anavarza Efsanesi- Anavarza Efsanesi Hakkında

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Anavarza Efsanesi nedir,
Anavarza Efsanesinin hikayesi,
Anavarza Efsanesi Hakkında

Adana Anavarza Efsanesi

Vaktiyle Anavarza, yiğit insanların ve guzel kızların yaşadığı buyuk bir şehirmiş Kent ve kale, dıştan gelecek tehlikeye karşı koyabilecek durumdaymış O zamanlarda şehirde yaşayan taş ustaları, taştan oymalarla evleri ve meydanları susler, insana şaşkınlık verecek, hayranlık duyulası eserler yaratırlarmış

Gunduzleri, halk kentten cıkar, tarladabayırda işini gorur, akşam olduğunda ise kente geri donermiş Kentin dışı, derin hendeklerle ve yuksek duvarlarla cevriliymiş Kentin kapısındaki asma kopruden başka iceri girebilecek hicbir yer yokmuş

Halk, bu guzel kentte huzur icinde yaşarmış Akşamları her ev, kahkahayla dolarmış, ağıtlar şarkı diye soylenirmiş Halk mutluymuş, gunler boyle gelir gecermiş

Anavarza Kralı’nın, gokyuzunde parıldayan Ay'a; Sen doğma, ben doğayımdiyen dunya guzeli bir kızı varmış Bu kız, akıllı mı akıllı, guzel mi guzelmiş Gel gor ki, gunlerden birgun, bu kız yuzunden kentin huzuru kacmış, kralın o gulen yuzu kızarmış, kaşları catılmış

Birgun Sis Kralı'nın elcisi, Anavarza Kralı'na gelmiş ve Ulu Sis Kralı adına, yuce Anavarza Kral'ına saygılarımı sunarımSoyle bakalım, ne diler kralın bizden?deyince de elci:
Kralım kızınızı oğluna ister, demiş
Yaa, oyle mi?
Evet yuce kralım
Ya istediğini kabul etmezsem?
Ulu kralım bunu da duşunmuştur Kızınızı oğluna vermezseniz, krallığınıza savaş acacağını bildirmekle de gorevli bulunuyorum
Savaş diler demek?
Hayır Ama
Sis Kralına soyle, bu işi duşunmemiz gerekir

Sis Kralı'nın elcisi, boyle diyerek gitmiş gitmesine de, dert geldi mi, ust uste gelirmiş Sis Kralı’nın elcisi gidince, bu defada Misis Kralı’nın elcisi kapıya dayanmış O da kızını Misis Kralı’nın oğluna istemeye gelmiş O da aynı istek ve tehditlerde bulunmuş

Anavarza Kralı, cok halimselim, iyi yurekli bir insanmış Ne yapacağına karar verememiş ve kara duşuncelere dalmışBakmış ki, durum cok cetin, gittikce de karmaşık bir hal alıyor Kızını bu krallardın hangisinin oğluna verse, diğeri yine kendi halkına savaş acacak Belki de ulkesi elden gidecek Hicbirine vermezse, bu defa da iki ulke halkı ile savaşmak zorunda kalınacak diye duşunup durmuş

Kız, babasının haline cok uzulmuş Kara duşuncelere dalan babasına, Olur mu ey benim Kral babam, ben senin kızın değil miyim? Bana derdini nicin acmazsın?diye kahırlanmış Kral, Kızım, guvercin topuklu yavrum, demiş Cok haklısın Bilmem ki ne etsem Sis Kralı elci gondermiş, oğluna seni ister Misis Kralı da elci gondermiş O da oğluna seni ister Vermezsem savaş acılacak, hangisine tamam desem, yine de olacağı bu Ne yapmalı, bilemedim!demiş

Kızı gulmuş ve Ondan kolay ne var, babacığım!, demiş Şeytan bile cozemez bu duğumu kızımdemiş kral Kızı da; Kral babam, bundan kolay bir şey yok! Dersen ki onlara, 'ben kızım veririm, veririm ama, bir şartım var Anavarza’nın suyu az Buraya bol suyu once kim getirirse, onun oğluna kızımı veririm' Onlara oyle soyleyin siz Gerisine karışmayın

Bak işte bunu hic duşunmemiştim O zaman savaşsız cozeriz bu işidemiş kral Elbette babacığım Halkımız rahat, huzur icinde yaşıyor Onların benim yuzumden acılara katlanmalarını, olmelerini istemem hicdemiş kızı

Boylece aradan gunler gecmiş Her iki kralın elcileri, Anavarza Kralı’nın kararını oğrenmek uzere Anavarza’ya gelmişler Kral onlara kızının onerdiği cozumu soylemiş: Anavarza’ya bol suyu ilk getireninin oğluna kızımı vereceğim Kararımı krallarınıza boyle iletiniz

Elciler, bu kararı hemen kendi krallarına iletmişler Bunun uzerine, Sis Kralı yukarıdan, Misis Kralı da aşağıdan başlamış su yolunu yapmaya Sis Kralı su yolunu yontma taşlardan, cok guzel, sağlam bicimde yaptırmaya uğraşırmış Bu yuzden işi gecikirmiş

Misis Kralı da kerpicten yaparmış su yolunu Bu yuzden Misislilerin su yolu cabuk ilerlemiş

Gunler gecmiş, yollar ilerlemiş, sonunda aşağıdan Misislilerin suyolu gorunmuş Sislilerden bir haber yok Misislilerin suyolunun kente yaklaşmakta olduğunu goren kızı almış bir uzuntu Meğer icten ice yiğitliğini duyduğu Sis Kralı’nın oğlunu seviyormuş Ona adamlar gondermiş: İyiye kotuye bakma Elini cabuk tut, su yolunu bir an once bitir!demiş

Ama taş yol bu Peynir değil ki; doğrana Camur değil ki; sıvana Sonunda Misislilerin yolu bitmiş Su gelmiş kentin kapısına dayanmış Dayanmış dayanmasına, ama kız buna dayanamamış Sevmediği biriyle evlendirilmektense, canına kıymaya karar vermiş ve kendisini kayalıklardan aşağıya atmış

Derler ki; Anavarza o gunden sonra bir daha şenlik nedir bilmemiş Neşe dolu kahkahalar, kentin evlerinden bir daha hic yukselmemiş

Üst Alt