Son Konu

Anne karnında bebeğin duruş pozisyonları! Bebeğin pozisyonu nasıl anlaşılır? Doğum kanalına...

dadaş

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,364
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
anne_karninda_bebegin_durus_pozisyonlari_bebegin_pozisyonu_nasil_anlasilir_dogum_kanalina_1599223524_3837.jpg

Anne karnındaki bebeğin duruş pozisyonu doğum yöntemini birebir etkilediği için oldukça önemli bir konudur. 34. haftadan sonra bebek doğum pozisyonunu alıp kendi kendini itme haline sokabilmektedir. Peki anne karnında bebeğin duruşu ters ise ne olacak? İşte anne karnında bebeğin duruş şekiller ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Özellikle de ilk hamileliklerini yaşayan anne adaylarının bebeklerinin durumu ile ilgili merak ettiği birçok durum vardır. Rahim içerisindeki bebeğin yeterli beslenip beslenmediği, gün içerisinde ne yaptığı ya da nasıl bir pozisyonda durduğu en çok merak edilenler arasındadır. Fetusun rahat hareket etmesine olanak sağlayan Amniyon sıvısı ile bebek anne karnında korunabilmektedir. Bebeğin duruş şeklinin en önemli olduğu zaman ise doğuma yakın haftalarda aldığı şekildir. Bebek her ne kadar şekil değiştirse de bazı durumlarda pozisyonun normal doğum için elverişli olmadığı görülür. Olması gereken rahimdeki bebeğin doğum esnasında başının aşağıya doğru yani doğum kanalında ilk ilerlemesi gereken uzuvdur. Bebeğini normal doğum ile dünyaya getirmek isteyen anne adaylarında duruş şekli ile alakalı bilinmesi gereken en önemli detay, bebeğin en sondaki pozisyonudur. Peki bebeğin hangi duruş şekline göre hangi doğum yöntemi belirlenir? Anne karnındaki bebeğin duruşu ile ilgili bilinmesi gereken önemli hususlar...

ANNE KARNINDA BEBEĞİN DURUŞ POZİSYONU NEDİR?

HTsEw_1599223534_2785.jpg

Rahim içerisindeki bebeğin duruş pozisyonu, doğum şeklini belirleyen en önemli unsurdur. Bebeklerin vücutlarına nazaran en ağır gelen organı başıdır. Bu nedenle yer çekiminin de etkisiyle doğum kanalında ilk önce baş görülür. Bebeğin başının aşağıda olması normal doğum için en ideal ve kolay doğum pozisyonudur. Dolayısıyla normal doğum için bebeğin bu şekilde durmasında hiçbir sakınca yoktur. Rahimdeki bebek 34. haftaya kadar çoğunlukla böyle durur.

Böylece bebek normal doğum için uygun pozisyona bürünerek, doğum için itilmeye hazırlanır.

ANNE KARNINDA BEBEĞİN DURUŞ ŞEKİLLERİ:

vWBDV_1599223147_641.jpg

FETAL PREZENTASYON (ÖN)

Doğum kanalının hemen girişindeki kısımı içerir ve bu pozisyonda bebeğin kafası anne karnına doğru bakar. Bazı durumlarda bebeğin önde gelen tarafı kafası değil popsu olur bu da makat doğum şeklidir.

ARKA:

Bebeğin başının aşağı bakıp sırtını annesine dayaması ile oluşan şekildir. Bu şekilde duran bebeğin doğumu daha uzun süreli ve yavaş olabilir.

ENİNE:

Yatay uzanan bebeklerde doğum öncesinde yer değiştirme görülebilir. Bebeklerin bu şekilde durması doğum öncesinde doktor tarafından değiştirilmelidir.

POPO:

Bebeğin başı annenin pelvisinin içinde yukarı doğru bakar. Bu pozisyon doğum esnasında biraz tehlikelidir.

HAMİLELİĞİN KAÇINCI HAFTASINDA BEBEK NASIL DURUR?

QPyEz_1599223582_079.jpg

Hamileliğin ilk trimesterındaki 4-10 haftalarında bebek minicik bir nokta görünümündedir. Bu aşamada bebek daha organlarını geliştirme sürecinde olacağı için hareket edemez. Ancak 20. haftadan sonra bebeğin duruş pozisyonu makatının doğum kanalına baktığı ile ilgilidir.

Cenin pozisyonunda olan bebek, hamileliğin diğer evrelerinde kendini doğuma hazırlamak için şekil değiştirecektir.

31. haftadan itibaren bebek baş aşağı dönerek olması gereken doğum pozisyonunu alır. Ancak bazı durumlarda bebeğin duruş şekli farklı da olabilir. Düzenli kontrollerle bebeğin pozisyonu sıklıkla gözlemlenmesi ve doğum yönteminin ona göre belirlenmesi gerekir. Bebeğin 36. haftadan sonraki duruşu doğum için son şeklini aldığı görülecektir.

ANNE KARNINDA BEBEĞİN DURUŞU NASIL ANLAŞILIR?

Anne adayları, bebeklerinin karında nasıl durduğunu çözümleyebilmeleri için tekmelere dikkat etmek gerekir. Bebeğin pozisyon şeklini almalarına yardımcı olan tekmeler aşağı yukarı tahmin etme şansı yakalatır.

Hamile kadın elini karnına koyduğunda hissettiği şeyin sert mi yoksa yumuşak mı olduğuna bağlantılı olarak duruşu ile ilgili bilgi sahibi olabilir. Ancak bu sadece tahmindir, kesinlik vermez.

IEji3_1599223697_7626.JPG
 
Üst Alt