Çalışan anaların en büyük kurtarıcısı olup işini gören süt sağma makineleri, hijyenik ortamlarda gerçek bir halde kullanıldığı hengam sütün ziyan olmasının önüne geçerek bebeğin sağlıklı yollarla beslenmesini sağlamaktadır. Evet sağılan ana sütü nasıl saklanır? Ana sütünün bozulmaması için ne yapılmalı? Sıhhat Bakanlığının ana sütünü saklama koşulları neler? Ana sütü tasarrufu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Hamilelik periyodundan itibaren bebeğin gereksinimlerine kişisel üretilen ana sütü yararları bakımından hiçbir besin ile kıyas edilemeyecek kadar kıymetli bir nimettir. Bebeğin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi ve gelişimini sürdürebilmesi için gerekli olan ana sütü, münhasıran de birinci altı ayda eşi gibisi bulunmayan harika bir kaynaktır. Olağan koşullarda bebek yerküreye geldikten sonra en erken 15 dakika sonra, en geç de yarım saat sonra ana sütü alması gerekir. Ana sütünün bereketli olması için uygulanabilecek birçok yararlı bitkisel tahlil, sağlıklı besin var iken sütün bol olması nedeniyle ziyan edilmemesi için de alınabilecek tedbirler mevcuttur. Ana sütü çoğaltmanın en tesirli yolu göğsü olabildiğince sık sağmaktır. Sütün bir damlasının bile israf edilmemesi için sağılan sütün bozulmadan koruma edilebilmesi asıl kıymetli olan noktadır. Ana sütü nasıl saklanır? Sağılan sütü nasıl kullanmak gerekir? Ana sütü tasarrufu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
ANA SÜTÜ NASIL SAĞILIR? SÜT SAĞMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Münhasıran de çalışan anaların tertipli olarak yapması gereken süt sağma sürecinde gereksiniminizi görecek en kıymetli eser süt pompa cihazlarıdır. Süt sağma cihazları elle ve otomatik çalışır. Otomatik olanlara nazaran daha mütenasip fiyatlı olan süt pompalarında elleriniz pak olduktan sonra göğüs ucunda hafif masaj yaparak kan dolaşımını hızlandırın.
Akabinde pompanın uç kısmını göğüs ucuna yaklaştırınca el cihazını sıkıp bırakın. Vakum özelliği sayesinde göğüs ucundan süt boş kabına akacaktır. Otomatik süt pompalarını kullanacaksanız göğüs ucu kısmını göğsünüze yaklaştırıp sağma noktasını ayarlayın. Ortalama 15 dakika sonra süt sağılacaktır.
ANA SÜTÜ NASIL SAKLANIR? ANA SÜTÜNÜ BOZULMADAN SAKLAMAK İÇİN...
Bebeğiniz için sağdığınız sütü buzdolabında, derin dondurucuda ve oda sıcaklığında olmak üzere 3 biçimde koruma edebilirsiniz. Ana sütünü bozulmadan saklayabilmek için saklama koşullarına son kademe dikkat etmelisiniz. Sıhhat Bakanlığının açıklamalarına nazaran sütü oda sıcaklığında bekletecekseniz (19-26°C) 3 saat, buzdolabında bekleteceksiniz (0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda bekleteceksiniz (-18°C) 3 ay boyunca koruma edebilirsiniz.
Üzerine not olarak ekleyeceğiniz tarih ve saat sütün son tasarrufunu belirlemek açısından son nokta değer taşıyacaktır.
ANA SÜTÜ HANGİ KAPTA SAKLANIR?
Ana sütünü en sağlıklı formda koruma edebileceğiniz kaplar umumide cam ya da polipropilen gereçlerini içerir. Valideler daha kolay yıkanabilir olması nedeniyle camların tasarrufunu tercih ederken, sağlam ve dayanıklı olması tarafıyla de polipropilen materyalli kaplar kullanılabiliyor. Sütü koruma etmek için kap kullanmak istemiyorsanız bir sair alternatif teknikte süt saklama poşetleridir.
Hijyenik koşullarda kullanılması ekstra kıymetli olan süt saklama poşetlerinin tasarrufu çok daha pratik ve kolaydır. Mümkün ihtimallere karşılık sütün dökülmesi ya da sızması üzere durumları önlemek için çift kilitli üretilen süt saklama poşetleri validelerin işini hayli görmektedir.
SAĞILAN ANA SÜTÜ NASIL KULLANILIR? ANA SÜTÜ TASARRUFU...
Sütü oda sıcaklığında beklettiyseniz rastgele bir süreç pratikten biberon aracılığıyla direkt bebeğinize verebilirsiniz. Derin dondurucuda beklettiyseniz katı halde olan sütün çözülmesi için kaynatma, fırında ısıtma yahut oda sıcaklığında bekleterek çözülmesini beklememelisiniz. Bilmeden bunları yaparsanız, içerisindeki yararlı bakteri ve besin ögelerini ortadan kaldırmış olursunuz.
Bu türlü yapmak bölgesine derin dondurucudaki sütü 1 gün önce çıkartıp buzdolabına koymalısınız. Soğukta çözülen ana sütünü buzdolabından da çıkartıp sıcak suda tutarak ısınmasını hızlandırabilirsiniz.
Şayet buzdolabında beklettiyseniz de yeniden tıpkı süreci uygulayabilirsiniz. Bu esnada derin dondurucudan çıkıp çözdürdüğünüz sütü tekrar dondurmamalısınız.