Merhaba, benim anne ve babam beni zorla kapattılar. Şu anda da giyinişime kadar karışıyorlar. Evin içinde yani baba ve abilerden vücudumuzun belli başlı yerleri dışında başımızın açık olmasının günah olmadığını biliyorum. Evin içinde bile kapatmaya çalışıyorlar. Hem psikolojik hem de nadirende olsa fiziksel bir şiddet görüyorum. Kuran da şiddet uygulayan anne ve babanın yeri nedir? Zorla kapatıldığım için dinden soğudum, zorla kapatmanın Anne ve babaya bir günahı var mı?
Anne Baba Kız Çocuğunu Kapanmaya Zorlayabilir mi?
Eğer kız çocuğu ergenlik çağına ulaştıysa anne babanın kız çocuğunu tesettüre girme konusunda zorlamaya hakkı vardır. Zira hiç bir anne baba çocuğunun günaha girmesine müsaade etmemelidir. Ancak bu konuda özellikle anne eğitici ve örnek olmalıdır. Çocuğa dini gerekliliklerin önemi ve değeri anlatılmalı, daima sevdirici olmalıdır.
Kuran’da Şiddet Uygulayan Anne ve Babanın Yeri Nedir?
Yüce kitabımız Kuranı Kerimin vermiş olduğu mesajda anne ve baba çocuğuna merhametli olması gerekmektedir. Dinimizde şiddet konusu hiç bir şekilde hoş görülmemektedir. Peki, bu noktada şu ayeti kerimeyi nasıl anlamalıyız.
Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.
İsra suresi 23
Bu ayeti kerimenin bize anlatmış olduğu mesaj anne ve babamız Müslüman olmasa dahi onlara iyi davranmalı, gönüllerini almalı ve ayeti kerimenin tabiri ile öf bile dememeliyiz. Ancak burada ki tek istisna İslam dini kurallarıdır. Anne ve baba eğer İslam dininin emirlerine uymamıza engel oluyorsa bir çocuk bu noktada anne ve babasının emirlerini dinlememeye hakkı vardır.
Özetle, anne ve babanın çocuğa şiddet göstermesi caiz değildir. Bununla birlikte Çocuğun İslam dini kuralları içerisinde anne ve babaya itaat etmemeside caiz değildir.
Peki, Bu Noktada Gönlü Olmadan Kapanan Bayana Tavsiyemiz Nedir?
Böyle bir durumda olan bir kadına şunları söylemekte fayda vardır. Böyle bir soruyu sormayı düşündüğünüze göre akıllı bir Müslümansınız. Bununla birlikte bu soruyu sorduğunuza göre ise günahın ve sevabın ne olduğunu bilmektesiniz. Özetle, anne ve babanızın size tutumu hoş olmamış olabilir. Muhtemelen onlarında çocuk eğitimi konusunda eksikleri vardır. Ancak şundan emin olmalısınız. Anne ve babanızın derdi size zulüm etmek veya kötü davranmak değildir. Onların derdi sizin günaha girmemeniz ve doğru yetişmenizdir.
Belli ki size bu konuda yeteri kadar iyi davranamamışlar. Fakat şu gerçeği kabul etmekte fayda vardır. Beni zorla kapattılar sözü doğru bir söz değildir. Zulme uğrayan bir kimsenin bu vesile ile iyiliğe ulaşması o iyiliğin yanlış olduğu anlamına gelmemektedir.
Şöyle bir örnek verelim, müşrikler sahabelerin inancını kabul etmediler ve türlü türlü işkenceler yaptılar. Daha sonra Müslümanlar savaşa girmek zorunda kaldılar ve pek çoğu şehit oldular. Bu noktada şehit olan sahabeler, müşrikler bizi zorladı onlar bizi zorlamasaydı ölmezdik, şehit olmazdık dememişlerdir. Şüphesiz sahabeler kafirlerin zulmünden razı ve memnun değillerdi. Ancak şehitlik makamınında ne kadar büyük olduğunu biliyorlardı. Bu nedenle zulme isyan etmek yerine zulmün vesile olduğu şehitlik makamı için çalışmışlardır.
Özetle, anne ve babanızın sizi tesettüre zorlaması, tesettürden ve anne babanızdan soğumanızı gerektirmemektir. Zira sonuç itibariyle vardığınız nokta güzel ve hayırlı bir yerdir.
Dolayısı ile akıl sahibi bir Müslüman olarak soruya şu şekilde başlamalısınız. Benim dini emirleri yerine getirmemem doğru mudur? Bu sorunun cevabının yanlıştır olduğunu siz zaten biliyorsunuz. Bu noktada ise akıl sahibi bir Müslüman kadın olarak anne ve babam bana dinimi sevdiremediler. Ancak ben çocuklarıma daha iyi davranacağım ve dini eğitimlerini daha doğru yapacağım demelisiniz.
Bir Bayan Kendi Evinde Tesettürü Nasıl Olmalıdır?
Bu noktada ise maalesef toplumumuzda yanlış bir algı bulunmaktadır. Müslüman bir kadın veya genç kız kendi evinde bir namahrem olmadığı taktirde daha rahat giyine bilmeli ve hareket edebilmelidir. Tabi ki bu belli bir edep çerçevesinde olmalıdır. Ev ortamında aileler bu konuda daha esnek olmalı ve kız çocuklarını gereğinden fazla sıkmamalıdır. Bu konu evli olan çiftler içinde aynen geçerlidir.