Son Konu

Aort Kapak Yetmezliği

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Aort yetmezliğinin derecesine bağlı olarak kalp büyür. Kalbi en fazla büyüten kalp hastalıklarından birisidir.

İlk bulgular çabuk yorulma, nefes darlığı, zaman içerisinde geceleri nefes darlığı ile uykudan uyanma oluşur. Daha ilerleyen dönemde göğüs ağrısı, bayılma atakları olabilir. Ani ölüm riski, kalbin ileri derecede büyüdüğü durumlarda artmaktadır.

En sık sebebi akut eklem romatizmasıdır. Romatizmal ateş hastalığı, aort kapağında fibröz kalınlaşma ve kısalma yaparak, ilerleyen yaşlarda belirti veren,  aort yetmezliği oluşturur. En sık  ikinci neden,  biküspit  veya normal üç  yaprakçıklı aort kapak zemininde gelişen enfektif endokarditdir.  Enfektif endokardit  kalp kapağının  mikrobik olarak  enfekte olmasıdır.

Doğuştan gelen bir hastalık olan, iki karıncık arasında deliğin  (VSD: Ventriküler Septal Defekt) aort kapağına bitişik veya yakın olduğu durumlarda da zaman içerisinde aort yetmezliği oluşabilir. Göğüs travmalarında (trafik kazası, düşme vs)  aort kapağının herhangi bir yaprakçığının yırtılması ile aort yetmezliği oluşabilir. Miksomatöz Dejenerasyon, Romatoid Artrit,  Sistemik Lupus Eritromatosis,  Reiter Sendromu,  Psoriasis, Takayaşu  Hastalığı gibi çeşitli romatizmal ve sistemik hastalıklar aort kapağını tutarak aort yetmezliği oluşturabilir.

Göğüs veya karın aort damarının genişlemesine (Aort Anevrizması’na) yol açan Marfan Sendromu’nda veya benzer mekanizma ile Arteriosklerotik veya Sifilitik Aort Anevrizması‘nda,  yine Marfan Sendromu olsun veya olmasın aortik kapağın çemberinin zayıf olmasına bağlı genişlemenin olduğu Annuloaortik  Ektazi’de aort yetmezliği oluşur. Aort damarının katları arasında yırtılma oluşturan Aort  Disseksiyonu‘nda aort yetmezliği oluşabilir.

Ekokardiografi ile kesin tanı konur  ve kapaktaki yetmezliğin derecesi saptanır. Kateterizasyon  ve koroner anjiografisi,  göğüs ağrısı olan veya 40 yaşını geçmiş olan hastalarda yapılmalıdır.

Şikayetleri olan hastalar (NYHA III ve IV),  sol kalp fonksiyonları  azalmaya başlamış, kalp  sistolik  ve  diastolik  çapı  büyümüş  hastalar  opere edilmelidir.   Akut (ani) gelişen aort  yetmezliği vakalarında,  acil cerrahi uygulanmalıdır.

Aort kapağının kalitesinin iyi,  ancak aort kapağı halkasının büyümesine bağlı aort yetmezliği olan vakalarda, aort kapağını koruyarak (David operasyonu), kapağı yapay damar içerisine yerleştirerek,  aort yetmezliği tedavi edilebilir. Aort kapağı tamirinin mümkün  olmadığı durumlarda uzun  bir yaşam beklentisi  varsa ve kan sulandırıcı kullanılmasına bir engel durum yoksa mekanik bir kalp kapağı takılmalıdır. Eğer kan sulandırıcı kullanımına engel bir risk mevcutsa (beyin kanaması veya diğer organ kanama riskleri) veya  65-70 yaş üstü hastalarda  biyolojik kalp kapağı dediğimiz hayvanlardan elde edilen kapaklar kullanılır.   Aort kapak replasmanı (AVR) operasyonu,  klasik göğüs kemiği tamamen açılarak (midsternotomi) veya göğüs kemiğinin üst yarısı açılarak (mini-sternotomi) veya koltukaltı (minitorakotomi) cerrahi tekniğiyle yapılabilir.

Aort kapak cerrahisi uygulanırken,  genişlemiş Çıkan Aorta çapı 50 mm nin altında ise, Aortoplasti ile aort çapı küçültülebilir. Böylece rüptür, disseksiyon olasılığı azaltılır. Çıkan Aorta çapı  50-55 mm nin üstüne çıkmışsa, Sinüs valsalva anevrizması da mevcutsa, aort kapak değişimi ile birlikte Çıkan Aorta’nın da yapay tüp damar (greft) ile değiştirilmesi gerekebilir.


 
Üst Alt