Son Konu

Apandisit Nedir?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit neden olur, tedavisi nedir? Apandisit ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.

Apandisit; kalın bağırsaklardan uzanan, yaklaşık 8 ya da 9 cm uzunluğunda bir tür doku tüpü olan ekin iltihaplanmasıdır. Apandisit genel olarak kör bağırsak olarak da adlandırılır ve halk arasında bu şekilde de bilinir. Gövdenin sağ alt tarafında bulunmaktadır ve kalın bağırsağa bağlıdır. Apandisitin vücut içerisinde nasıl bir işlevi olduğu ise henüz tespit edilmemiş ancak bağışıklık sistemi ile alakalı bir organ olduğu düşünülmektedir. İnce bağırsak ve kalın bağırsak arasında birleşme yeri arasındaki yapının iltihap yapmasına apandisit denir. Apandisitin zamanında teşhis edilmesi ve zamanında müdahalede bulunulması son derecede önemlidir. Bakteriyel kaynaklı olduğu kabul edilen apandistin vücutta patlamadan önce alınması oldukça önemlidir. Bu yüzden apandisit mümkün olan en kısa sürede ameliyat olmayı gerektiren tıbbi ve acil bir durum olarak kabul edilmektedir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Erken teşhis ve müdahalenin gerektirdiği apandisitin belirtilerini şu şekilde sıralayabilmek mümkün; karnın sağ alt bölgesine bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması hissiyatı, zaman zaman kişiyi neredeyse iki büklüm haline getirebilen keskin bir ağrı ve ağrının zamanla şiddetlenmesi, mide bulantısı, kusma, ağızda ve dilde fark edilir şekilde kuruluk, iştahsızlık, göbek ve çevresinde ağrı, sindirimde güçlük buna bağlı olarak kabızlık veya ishal, yüksek ateş, giderek hızlanan kalp atışları olarak sıralanabilir. Ayrıca hamilelerde apandisit yan ve arka bölgelerde ağrı olarak görülür. Bulantı, kusma ve bunlara bağlı iştahsızlık hali hamilelerde sıklıkla görüldüğü için hamilelerde apandisitin teşhisi diğer kişilerde olduğundan daha zor bir hal almaktadır.

Apandisit Tedavisi Nedir?

Apandistin kesin ve net teşhisi uzman doktor tarafından yapılmaktadır. Bu noktada apandisti kesin olarak teşhis edecek bir kan tahlili söz konusu değildir, bu yüzden de teşhis için doktor tarafından fiziksel muayene olmak şarttır. Hastalığın tedavisi kişiden kişiye göre farklılıklar göstermektedir ancak genel olarak ameliyat ile tedavi edildiği gözlenmiştir. Söz konusu ameliyatın şekli hastadan hastaya farklılıklar göstermektedir. Eğer apandisit henüz patlamamış veya yırtılmamış ise, doktor hekim tarafından öncelikle antibiyotik tedavisine başlanması gerekir. Ardından cilt üzerinden geçirilen bir tüp ile organ içerisinde yer alan apse boşaltılır, bu işleminin yapılmasından sonra uzman doktorun gerekli görmesi durumunda apandisitin alınması için ameliyat düşünülebilir. Fakat apandisitte yırtılma ya da patlama söz konusu ise acil ameliyat gerekmektedir. Tıp dilinde apendektomi olarak adlandırılmış olan apandistin alınmasını kapsamakta olan bu operasyon açık ameliyat ya da laparoskopik cerrahi işlemi ile uygulanabilmektedir. Çok sık görülmeyen nadir vakalarda ise apandistin kendiliğinden iyileştiği de görülmektedir.

Apandisit Neden Olur?

Apandisit genellikle genç yetişkinlerde görülmekte olup, apendiks ağzı denilen bir bölgenin tıkanması ile apandisitte meydana gelen iltihaplanmaların bir sonucudur. Apandisitin oluşmasının sebebi ise vücut için zararlı olarak görülen parazitlerin ve dışkı atıklarının vücuttan atılamaması, iltihaplı bağırsak hastalıkları, sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyonların sonucunda lenf dokusunun şişmesi ya da karın bölgesine alınan şiddetli darbeler gibi nedenlerin apandisite yol açtığı gözlemlenmiştir. Bu sebepler arasında bilinen ve hastalar üzerinde gözlemlenen sık karşılaşılan sebeplerden biri dışkı artıklarının vücuttan atılamaması durumudur. Sebepler göz önünde bulundurulduğunda apandisti önlemek için herhangi bir tedbir yolu gözükmemektedir. Apandisit iki yaş ve iki yaşından küçük çocuklarda görülmemekte, daha çok 10 ila 30 yaşındaki insanlarda görülmektedir ve belirtilen sebeplerle ortaya çıkmaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • apandisit-nedir-618d2c3297b4b.png
    apandisit-nedir-618d2c3297b4b.png
    725.4 KB · Görüntüleme: 43
Üst Alt