Beş katlı apartmanın dorduncu katında oturuyorum ortak komur kaloriferli bina mutfaktaki peteği 40 santim buyuttum şimdi apartmandakiler ben den 5ytl her ay para istiyor hakları var mı?
cevap
Kat maliki olarak binanızın onaylı mimari projesine aykırı olarak ve kat maliklerinin tumunun muvafakatini almadan kendi bağımsız bolumunuze petek ilave etmeniz yasal değildir
Buna aykırı davrananlar hakkında kat maliklerinden biri yada yetkili kılınmışsa yonetici Sulh Hukuk mahkemesinde dava acarak Kat Mulkiyeti Kanunu 19madde duzenlemesine uyulmaması nedeniyle bağımsız bolumun eski hale getirilmesini talep edebilir
Genel acıklamalar bu şekilde olup petek ilavesi nedeniyle yakıt giderinin daha fazla talep edilmesi işin mantığına uygundur
Soru
Apartmanımızda bazı apartman sakinleri aidat, temizlik, otomat, su giderlerini neredeyse senede bir odemekte Bu şekilde odemeyenlere kac ay odemedikten sonra yuzde kac yasal ceza faizi uygulanır? Temizlik, otomat su ucretine faiz uygulanabilir mi?
cevap
Kat maliklerinden her biri aralarında başka turlu anlaşma olmadıkca :
a) Kapıcı, kaloriferci, bahcıvan ve bekci giderlerine ve bunlar icin toplanacak avansa eşit olarak
b) Ana gayrimenkulun sigorta primlerine ve butun ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 14112007 m9) '', guclendirme'' ve onarım giderleri ile yonetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler icin toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yukumludur
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler uzerinde kullanma hakkından vazgecmek veya kendi bağımsız bolumunun durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya luzum ve ihtiyac bulunmadığını ileri surmek suretiyle bu gider ve avans payını odemekten kacınamaz
(Değişik 2 fıkra: 2814 1341983) Gider veya avans payını odemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yonetici tarafından yonetim planına, bu Kanuna ve genel hukumlere gore dava acılabilir, icra takibi yapılabilir Gider ve avans payının tamamını odemeyen kat maliki odemede geciktiği gunler icin aylık (Değişik ibare: 5711 14112007 m9) ''yuzde beş'' hesabıyla gecikme tazminatı odemekle yukumludur