Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden cok bağımsız bolumu kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bolum maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yonetilir Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bolum maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yonetilir
Yonetim planında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir Bir adada birden cok parsel yer alıyorsa, adayı oluşturan parsellere ait ortak yerler, o adada bulunan bağımsız bolum maliklerinden oluşan ada kat malikleri kurulunca yonetilir ve yonetim tarzı, kanunların emredici hukumleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır
Bu yetki, yonetim planında ada temsilciler kuruluna verilebilir
Yonetim planında başka turlu duzenlenmemişse, ada temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bolum maliklerince secilen blok yoneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bolum maliklerince secilen temsilcilerden oluşur
Ada temsilciler kurulu uyelerinin sayısı ve nasıl secileceği toplu yapının ozelliği dikkate alınarak yonetim planında belirtilir Ada temsilciler kurulunda bu yoneticiler ve temsilciler yonettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bolum sayısı kadar oy hakkına sahiptirler
Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bolum maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yonetilir ve yonetim tarzı, kanunların emredici hukumleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır Bu yetki, yonetim planında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir
Yonetim planında başka turlu duzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bolum maliklerince secilen blok yoneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bolum maliklerince secilen temsilcilerden oluşur
Toplu yapı temsilciler kurulu uyelerinin sayısı ve nasıl secileceği toplu yapının ozelliği dikkate alınarak yonetim planında belirtilir
Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yoneticiler ve temsilciler yonettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bolum sayısı kadar oy hakkına sahiptirler
Apartman Yoneticisi Nasıl Secilir
Kat malikleri, anagayrimenkulun yonetimini kendi aralarından veya dışardan sececekleri bir kimseye veya uc kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yonetici), kurula da (Yonetim kurulu) denir
Anagayrimenkulun sekiz veya daha fazla bağımsız bolumu varsa, yonetici atanması mecburidir
Anagayrimenkulun butun bolumleri bir kişinin mulkiyetinde ise, malik kanunen yonetici durumundadır
Yonetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından coğunluğu tarafından atanır
Yonetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yonetici tekrar atanabilir
Kat malikleri anagayrimenkulun yonetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yonetici atayamazlarsa, o geyrimenkulun bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin muracaatı uzerine ve mumkunse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yonetici atanır Bu yonetici, aynen kat maliklerince atanan yoneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur
Sulh mahkemesince atanan yonetici, bu atanma uzerinden altı ay gecmedikce, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep cıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye musaade edebilir
Yonetici atanırken kendisiyle yapılan sozleşmede, teminat gostermesi şart edilebilir; sozleşmede boyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin cıkması halinde kat malikleri kurulu, yoneticiden teminat gostermesini istiyebilir
Yoneticinin oz ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulun giriş kapısı yanına veya antrede gorulecek bir yere cevre icinde asılması mecburidir Bu yapılmazsa, yoneticiden veya yonetim kurulu uyelerinin her birinden,ilgilinin başvurması uzerine aynı mahkemece 50 liradan 250 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hukmolunur