Bir gece ansızın, adeta bir gece yarısı operasyonuyla hayatımıza giren Apex Legens, bir anda o kadar tanınan oldu ki, Battle Royale tipinin kıymetli oyunlarını adeta gölgede bıraktı. Yayınlandığı birinci gün itibariyle 1 milyon oyuncuya ulaşan fiyatsız Battle Royale oyunu Apex Legends, bir haftanın ahir 10 milyon oyuncu ve 1 milyonu aşan anlık oyuncu sayısına ulaştı. (An itibariyle 25 milyon oyuncu ve 2 milyonun üzerinde anlık oyuncu). Merlin’in Kazanı ekibi olarak bizim de uzun saatler oynadığımız Apex Legends’ı bu kadar tanınan hale getiren yalnızca fiyatsız olması mı, yoksa muadillerinin yapamadığı ya da yapmadığı kimi oynanış mekaniklerini oyunun içine yedirmeyi başaran Respawn’ın, Battle Royale tipine yeni bir soluk getirmiş olması mı?
Apex Legends neden bu kadar sevildi?
Call of Duty markasını yaratan isimler Jason West ve Vince Zampella’nın Activision’dan ayrıldıktan sonra kurduğu Respawn Entertainment Titanfall ile oyuncuların sevdiği bir imalat ortaya koydu. Nişancı oyunu yapma konusunda tecrübeli ikilinin başında konum aldığı Respawn geliştirici ekibi, Apex Legends’a da bu tecrübesini yansıtmış. Titanfall temalı oyun, animasyonlar, vuruş hissi, velev sınıflar açısından Titanfall izlerini ziyadesiyle taşıyor.
Apex Legends’ın klasik Battle Royale oyunlarına emsal yanları olduğu üzere, çeşitten ayrılan kısımları da var. Haritaya bir uçaktan (ya da otobüsten!) atlamak, devirle rastgele bir kesime yanlışsız daralan haritada çember içinde kalmaya çalışmak, loot peşinde koşmak, finalde, daralan çemberin içindeki rakipleri ortadan kaldırıp hayatta kalan son kişi(ekip) olmaya çalışmak, Apex Legends ile Battle Royale cinsinin kesişim kümesi. Apex Legends’ın Battle Royale tipinden ayrılan özellikleri ise kanımca oyunun en sefalı kısımları.
Şöyle ki; Apex Legends’ta farklı özellikleri olan Legends isimli karakterlerden birini seçerek oyuna başlıyorsunuz. 8 karakterin kendine has hususî yeteneği, her karakterin de 3 farklı özelliği bulunuyor. (Tactical, Passive ve Ultimate) Oyunda taraf alan karakterler ve kısaca özellikleri ise şöyle;
Lifeline — Sağlıkçı.
Bangalore — Er
Mirage — Hologram Mütehassısı
Wraith — PortalcıBacı
Bloodhound — Technolojik İz Sürücü
Gibraltar — Kalkan Koyucu
Caustic — Toksik Tuzakçı
Pathfinder — Halat Atıcı
Farklı Sınıflar Battle Royale çeşidine yakışmış
Şimdilik bu karakterlerden altısı fiyatsız olarak kullanılabilir durumda. Sınıf ayrımının olması, üçerli kümeler halinde oynanan Apex Legends’ı grup oyunu odaklı bir Battle Royale oyunu haline getiriyor. Üçerli öbekler halinde, artta gaza getiren bir müzik eşliğinde oyun ortamına atlıyorsunuz. Bir kişi atlama başkanı oluyor ve haritada belirlenen sahaya tüm grubu indirebiliyor. Yani Apex Legends daha birinci saniyelerden sizden kadro oyunu oynamanızı istiyor. Açıkçası oyunun zevki de kadro oyunu oynayınca çıkıyor. Herkesin bir cihete savrulup, loot peşinde koştuğu bir oynanışa nazaran, kanımca Battle Royale çeşidine bu sınıf sistemi tam oturmuş.
Wraith ile yanlışsız noktalara portal açmak, düşmanın gerisine sızmak, ya da süratlice ortam değiştirmek için bu portalı kullanmak, vur kaç yapmak oyuna taktiksel bir dokunuş da getiriyor. Tıpkı halde, sağlıkçı Lifeline karakteri de sıhhat yardımı ile ekip oyunun vazgeçilmezi olmuş. Gibraltar karakterinin taktik özelliği muvakkat bir müddet (15 sn) kalkan açmak. Bu kalkan o denli kritik taraflarda işe yarıyor ki, ekipte bir tane kalkanlı karakterin olması, zafere giden yolu açabiliyor. Bilhassa alana düşen arkadaşı kaldırmadan evvel kalkan açmak bitti denen oyunu çevirebiliyor. Apex Legends bu istikametten Overwatch’a da selam çakan bir oyun. Bitti denen bir oyunu çevirmekten bahsetmişken. Apex Legends’ta ölen bir arkadaşınızı tünelin sonundaki ışıktan geri çevirmek mümkün. Biri öldüğünde üzerindeki kartı alıp geri dönüşüm noktalarına götürdüğünüzde, ölen kimseyi zümrüdüanka kuşu üzere tekrar küllerinden doğar hale getirebiliyorsunuz.