Son Konu

Apple, Şikayet Edilen Çentiği Nasıl Geliştirdi?

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Ekran/kasa oranını artırma maksadıyla ortaya çıkan ve akıllı telefon üretiminde yeni bir dönem açan çentikler, birçok vakit kullanıcıların şikâyetleriyle gündeme geliyor. Akıllı telefonlar, bu çentikler sayesinde daha fazla ekran alanı sunuyor olsalar da kullanıcılar, ekrana yanlışsız giren bir çıkıntının olmasından yeniden de mutlu değil.

Bu bahiste üreticiler de farklı çentik dizaynları üreterek gayretlerini gösteriyorlar. Hatta birtakım telefonlarda bu çentiğin tamamen ortadan kaldırıldığını, ön kameranın ise ekranın altına saklandığını gördük. Apple ise, bu tasarım anlayışı konusunda geriden gelmişti ve başta iPhone X ile gösterdiği tasarım epeyce tenkit toplamıştı. 7 eylülde tanıttığı iPhone 14 Pro modellerinde ise yeni bir standart olabilecek çentik dizaynını gösterdi.

Her şey iPhone X’un tanıtılmasıyla başladı:






iPhone 8 ile birebir aktiflikte tanıtılan ama farklı vakitlerde kullanıcılarla buluşan bu model Apple’ın, fizikî tuşları kaldırıp ekran alanını büyüten rakiplerine karşı birinci atağı oldu. Bu bağlamda kamera ve hoparlör üzere elementleri ekrana yanlışsız giren bir çıkıntının içine sığdıran rakiplerine karşı o da tıpkı tasarımı izledi.

Fakat farklılaşması gereken yerler de vardı. Çünkü ikonik iPhone tuşunu kaldırmak, kullanıcıların yıllardır alışık olduğu Touch ID’den de kurtulmak manasına geliyordu. Kullanıcıların sevdiği bir şeyi alıp onlara yakışıksız bulacakları bir çentik vermek de şirketi pek uygun etkilemeyecekti.

Burada yeni sensörler devreye girdi:

a67b226095e9c0514a3d879a43406a0671906be1.jpeg

Apple, iPhone X modellerine yerleştirdiği çentiği, bir kamera yuvasından fazlası yaparak fonksiyonel hâle getirdi. Bu bağlamda buraya kamera, kızılötesi kamera, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü, hoparlör, mikrofon ve nokta projektörü yerleştirildi. Sensörlerin ve yeni işlemcinin katkısıyla, Touch ID’den çok daha inançlı olan Face ID aygıtlara geldi.

Bu sırada başka markaların birden fazla, çentiği ‘kamerayı saklayacak bir yer’ olarak görüyordu:





Bu bağlamda ekran alanı yaratmak için kameranın pop-up sisteminde kullanıldığı aygıtlar da gördük. 

iPhone X’dan sonra ekran altı kameralar üzere sistemler de gördük. Pekala Apple bu sırada neler yaptı?

15acb0f6b3d3fb0630df151ed77a63d0f6af1ebc.jpeg

iPhone 11’de bu çentik fark edilmeyecek derecede genişledi diyebiliriz. Elbette her modelin ekran ve kasa boyutu ufak oynamalarla bile olsa değiştiği için çentiğin buna nazaran yapıldığını belirtelim. Yeniden de gelen yeniliklerle Face ID’nin yüzde 30 oranında hızlandığını söylemekte yarar var.

Daha küçük yer kaplayan çentiklerle daha çok performans alabilirsiniz:


f1637ce67a8b014da3957228c68a41e536ba93af.jpeg
Sam Wolley


Fakat Face ID üzere epey uygun bir güvenlik sistemini elde etmek için ödememiz gereken bedel şimdiki olarak bu. Öte yandan Face ID herkesin kullandığı bir özellik değil. Bazıları kendi şifrelerini daha inançlı buldukları için telefonlarında o şifreleri kullanıyor. Bu sebeple Apple, asıl kıymetli olan kısma, yani performansa daha fazla yatırım yapıyor.

Bunu yaparken çentik konusunu da atlamıyor:

555c12409399cab0df5eb89618d121c23c409591.jpeg

iPhone 12’de çentik açısından çok da bir fark görmedik. Yalnızca yeni ekrana uyumlu olsun diye daha küçük hâle geldi. iPhone 13’te ise gelecekte yapılacak atılımlar için çentikte bir ipucu bizleri karşıladı. Tahminen de bu yazıyı okuyana kadar fark etmediniz ama iPhone 13’ün ahize kısmı, kasanın en üstüne yerleştirildi. Bu sayede hem çentik yüzde 20 oranında küçüldü hem de gelecekte yapılacak iyileştirmelerin önü açıldı.

Önü açılan gelişmeleri de geçtiğimiz günlerde gördük:





iPhone 14 serisinin Pro modellerinde bu çentiğin ne derece işlevsel hâle geldiğini gördük. Bu fonksiyonelliği sağlayan ise Dynamic Island özelliği oldu. Kelam konusu özellik; gelen aramalara, bildirilere, farklı bildirimlere ve kullanılan uygulamalara nazaran form alabiliyor.

Bu bağlamda tüm üreticiler çentikten kurtulmaya çalışırken Apple’ın bunu alıp aygıtın modülü hâline, daha da değerlisi Face ID haricinde iş görebilecek bir modülü hâline getirmesi hayli yürekli bir hareket diyebiliriz.

Sizce başka üreticiler de iPhone 14 Pro ailesini takip edip çentik üzerinde farklı denemeler yapacak mı, yoksa bildikleri yolda ekran altına alınan kameralarla birlikte onu kaldırmak için uğraşmaya devam mı edecekler? Fikirlerinizi yorumda belirtebilirsiniz.

iPhone 14'ün çıktığı fiyata değip değmeyeceğine baktık:





iPhone 14 ve 14 Plus modelinin özellikleri ve fiyatı:

iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelinin özellikleri ve fiyatı:


 
Üst Alt