Son Konu

Araba Soğuk Havada Neden Zor Çalışır veya Çalışmaz

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Soğuk Havalarda Motorun Zor Çalışmasının Sebepleri Nelerdir?​

Dediğimiz gibi kışın soğuk havalarda aracın motorunun zor çalışması veya hiç çalışmamasının pek çok sebebi olabilir. Şimdi gelin hem bu sebeplere bakalım hem de çözümü nedir göz atalım.



1- Eskimiş ve Zayıflamış Akü​

Sebep : Aracın ilk çalışması için gerekli enerji aküden sağlanır. Ancak elektrik bataryalarının soğuk havalarda tuttuğu enerji düşer. Bu sebeple bir akü 0 derecenin altında enerjisinin %30’unu, -10 derecede ise %50’nin kaybeder. Bunun üstüne birde akü eskidiği için zayıflamışsa ya sabah soğuk havalarda hiç çalıştıramayacaksınız ya da zor çalıştıracaksınız.


Çözüm : Bir akünün ömrü maksimum 4 yıldır. Bu süreden sonra artık şarj tutmayacak ve aracın çalışmasını zorlaştıracaktır. Ancak bana soracak olursanız en geç 3 yılda bir akü değiştirmelisiniz.

2- Motor Suyunun Donması​

Sebep : Özellikle yaz aylarında sürücüler eksilen radyatör suyunu bildiğimiz çeşme suyu ile tamamlarlar. Antfiriz olması gerektiği yerde çeşme suyu kullanılması donma noktasını düşürür. Eğer aracınızın motor suyu donarsa kışın soğuk havalarda aracınız çalışmayacaktır. Hatta çalışsa bile su donduğu için motor soğutulamayacak ve hararet yapmasına neden olacaktır.

Çözüm : Yaz aylarında %50 antifriz, %50 su karışımı kullanmalısınız. Kışın ise bu oranın en az %70 antifriz, %30 olması gerekir. Hatta tamamen antifriz kullanabilirsiniz. Kış ayları yaklaşırken motor suyunu değiştirmek aracınızın soğuk havalarda çalışmasını kolaylaştıracaktır.

3- Ateşleme Sistemi Arızaları​

Sebep : Ateşleme sisteminin elemanları “bobin, distribütör, buji kablosu ve buji” gibi parçalardır. Elektrik soğukta çok daha zor ulaşır. Eğer aracınızın ateşleme sisteminde bir sorun varsa soğuk havalarda size sıkıntı çıkartacaktır.

Çözüm : Ateşleme sisteminde bulunan buji kabloları ve bujilerin her yıl muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişimi her yıl kış ayına girmeden hemen önce yani Ekim ve Kasım aylarında yaparsanız ateşleme sürekli yeni halde kalmış olacaktır.

4- Yağın Kalınlaşması​

Sebep : Soğuk havalarda motor yağı iki kat daha fazla kalınlaşır. Kalın yağı pompa yukarı göndermekte zorlanacağı için aracınızın motorunun çalışması zorlaşacaktır. Ayrıca eskimiş yağın donma noktası düşeceğinde buz molekülleri yağın kayganlığını yitirmesine neden olur.

Çözüm : Aracınızın motoruna uygun yağ kullanmanız çok önemlidir. Özellikle sentetik yağların donma noktası düşük olduğu için bu tarz yağları tercih etmeniz kışın ilk çalıştırmada size fayda sağlayacaktır.

5- Yakıtın Buharlaşma Oranının Düşmesi​

Sebep : Aracınızın yazın, kışa göre çok daha kolay çalışmasının sebebi budur. Dizel ve benzinli motorlarda yakıt yazın buharlaşınca çalıştırma kolaylaşır. Ancak kışın buharlaşma minimum seviyede olduğu için çalışma zorlaşacaktır.

Çözüm : Aracınızı kışın kapalı mekanlarda tutmanız çalıştırmada size kolaylık sağlayabilir. Ayrıca bu tür durumlar için aracınızda mutlaka eter içeren bir sprey bulundurun. Boğaz kelebeğine sıktığınızda aracınızın daha kolay çalıştığını göreceksiniz.
 
Üst Alt