Son Konu

Aşerme Neden Olur?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Gebeliğin en sevimli yanı hiç şüphesiz ki aşermedir. Aşerme ise pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Aşerme ilk hafta olur mu? Aşerme bilimsel mi, cinsiyeti belirler mi? Gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Tam olarak ne olduğu ve ne gibi bir anlam taşıdığı sıklıkla araştırılan konular arasında yerini alır. Genelde hamilelikle özdeşleştirilen bir kavram olsa da aslında normalde de aşerme söz konusu olabilir. En kısa tanımı ile aşerme, bir yiyeceği tutkuyla ve yüksek miktarda tüketme isteğidir. Bu bazen bir karpuz, bazen bir erik bazen de süt ya da çikolata olabilir. O ana özgü olarak gelişebildiği için net olarak yalnızca şu aşerilir denilemez. Genelde uzun süredir tüketilmeyen şey ne ise gebeler daha çok onları aşerirler. Kısacası bakıldığında eğer bir gebe uzun süre karbonhidratla besleniyorsa, vücut protein eksikliği çekerek et ve süt gibi besinler arzulanacaktır. Gebe olmayan kişiler için de aynı şekildedir. Bir şey ısrarla tüketilmek isteniyorsa aslında bu o yiyecekle ilgili değil, daha çok o yiyeceğin içerisinde yer alan protein, lif, vitamin ya da minerale duyulan vücut açlığından kaynaklanır. Sıklıkla gebelikle ilişkilendirilen aşerme hakkında merak edilen soruları sizler için araştırdık…

Aşerme İlk Hafta Olur Mu?

İlk haftada henüz hormonlar ve gebelik tam olarak anlaşılamayabilir. Aşermenin gebelikte en yoğun hissedildiği zaman dilimi genellikle gebeliğin ilk üç aylık sürecini kapsar. İşte bu açıdan bakıldığında ilk haftayı da kapsayacağından evet denilebilir fakat yine de belirsizlik süreğendir.

Aşerme Bilimsel Mi?

Genelde gebeliğin heyecanı ile anne adaylarının bir besini ısrarla yemek istemesinin altında yatan nedenin bir abartı ya da şımarıklık olduğu düşünülür. Bu nedenle pek çok kişi aslında aşermenin gerçek bir dayanağı olup olmadığını merak eder. Az önce de bahsettiğimiz gibi aşermek aslında vücudun doğal bir tepkisi ya da eksikliğini hissettiği besin değerine duyduğu bir açlıktır. Elbette bu durumun kısmen bilimsel bir tarafı bulunabilir. Fakat yine de bakıldığında net olarak fikir birliğine varılmış bir bilimsellikten söz etmek mümkün değildir. Şöyle ki; pek çok uzman bu konu hakkında hala bilinmeyen tarafların çok daha fazla olduğunu savunur ve bunu bilimsel bir temellendirme ile dayanan haline getirmez. Ancak bazı uzman görüşlerine göre hamileliğin özellikle ilk üç ayında iken anne vücudunda pek çok hormonun yükselmesi ve azalmasının böyle bir etkiye neden olabileceğini iddia ederler. Yine de günümüz modern tıbbına göre aşerme kavramı ne bilimsel, ne de değildir.

Aşermek Cinsiyeti Belirler Mi?

Gebelikte annenin canının istediği yani aşerdiği besinler baz alınarak, bebeğin cinsiyeti üzerinde bir tahmin de bulunulur. Hatta öyle ki bununla ilgili pek çok klişeleşmiş durumda bulunur. Erik, elma, nar gibi ekşi şeyler aşerildiğinde kız bebek, tatlı şeyler aşerildiğinde ise erkek bebek olacağına dair öngörüler vardır. Bu kanı genelde Anadolu’da yaygındır. Fakat bu konunun kesinlikle bir gerçeklik payı bulunmaz.
 
Üst Alt