B bilgiliadam Yeni Üye Katılım 16 Ağu 2017 Mesajlar 1,516,397 Tepkime 42 Puanları 48 Credits -46,831 Geri Bildirim : 0 / 0 / 0 12 Kas 2023 #1 Ataturk cumhuriyetle birlikte neler kazandırdı Ataturk cumhuriyetle birlikte ulkemize ne kazandırdı Ataturk'un Cumhuriyet'in ilanı ile kazandırdığı yenilikler Mustafa Kemal Ataturk, Turkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur 1924 Anayasası ilan edildi Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt surgun edilmesi Devletin dinine ilişkin maddenin anayasadan cıkartılması ve Laiklik ilkesi Anayasaya eklenmiştir Şapka ve Kıyafet kanunu ilan edilmiş ve modern giyim kuşam tarzı ortaya cıkmıştır Cok partili siyasi hayata gecilmiştir Tekkeler, zaviyeler ve turbeler kapatılmıştır Kadınlara belediye secimlerinde ve genel secimlerde secme ve secilme hakkı tanınmıştır Soyadı Kanunu cıkarılmış ve ad karmaşasının onune gecilmiştir Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanlarin kullanımı yasaklanmıştır soyadı kanununa paralel olarak Uluslararası saat, takvim ve uzunluk olculeri kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır İslam vakıfları devlet idaresine alınmıştır İsvicre Medeni Kanunu'ndan cevrilerek hazırlanan Medeni Kanunu kabul edilmiştir İtalyan Ceza Kanunu'ndan cevrilerek hazırlanan Turk Ceza Kanunu kabul edilmiştir Oğretimin Birleştirilmesi Yasası (Tevhidi Tedrisat Kanunu) ile devlete bağlı olmayan ilkoğretim kurumları kapatılmıştır Dil Devrimi, Yeni Turk harflerinin kabulu ve arap alfabesi yerine kullanılmaya başlanmıştır Turk Dil Kurumu ve Turk Tarih Kurumu kurulmuştur Darulfunun'un kapatılıp İstanbul Universitesi adıyla eğitim hayatına başlamıştır
Ataturk cumhuriyetle birlikte neler kazandırdı Ataturk cumhuriyetle birlikte ulkemize ne kazandırdı Ataturk'un Cumhuriyet'in ilanı ile kazandırdığı yenilikler Mustafa Kemal Ataturk, Turkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur 1924 Anayasası ilan edildi Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt surgun edilmesi Devletin dinine ilişkin maddenin anayasadan cıkartılması ve Laiklik ilkesi Anayasaya eklenmiştir Şapka ve Kıyafet kanunu ilan edilmiş ve modern giyim kuşam tarzı ortaya cıkmıştır Cok partili siyasi hayata gecilmiştir Tekkeler, zaviyeler ve turbeler kapatılmıştır Kadınlara belediye secimlerinde ve genel secimlerde secme ve secilme hakkı tanınmıştır Soyadı Kanunu cıkarılmış ve ad karmaşasının onune gecilmiştir Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanlarin kullanımı yasaklanmıştır soyadı kanununa paralel olarak Uluslararası saat, takvim ve uzunluk olculeri kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır İslam vakıfları devlet idaresine alınmıştır İsvicre Medeni Kanunu'ndan cevrilerek hazırlanan Medeni Kanunu kabul edilmiştir İtalyan Ceza Kanunu'ndan cevrilerek hazırlanan Turk Ceza Kanunu kabul edilmiştir Oğretimin Birleştirilmesi Yasası (Tevhidi Tedrisat Kanunu) ile devlete bağlı olmayan ilkoğretim kurumları kapatılmıştır Dil Devrimi, Yeni Turk harflerinin kabulu ve arap alfabesi yerine kullanılmaya başlanmıştır Turk Dil Kurumu ve Turk Tarih Kurumu kurulmuştur Darulfunun'un kapatılıp İstanbul Universitesi adıyla eğitim hayatına başlamıştır