Son Konu

Ataturk Hakkında Diğer Devlet Adamlarının Goruşleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dunya liderlerinin ataturkle ilgili soyledikleri
Ataturk hakkında soylenenler

Ataturk asrımızın dahi bir devlet adamıdır, 1950
Albert Einstein

Yunanistan Hukumeti Başbakanı sıfatıyla, Mustafa Kemal Paşanın Nobel Barış Odulu'ne adaylığını takdim etmekten şeref duymaktayım1211934
Venizelos, Yunanistan Başbakanı

Sovyet Cumhuriyetler Birliği Dışişleri Bakanı Litvinof, bana Avrupa'nın en kıymetli devlet adamının , Avrupa'da değil, Boğazların gerisinde, Ankara'da yaşadığını, Turkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu soyledi, 1937 Franklin D Roosevelt, ABD Başkanı

Savaşta Avrupa yı kurtaran, savaştan sonra da milletini yeniden dirilten Ataturk'un olumu, yalnız yurdu değil, Avrupa icin de buyuk kayıptır, 1938
Winston Churchil, İngiltere Başbakanı

Ataturk 1938 başlarında manevi kızı Ulku ile Florya'daki bir yaz gunu yaşantısını 20 dakikalık kısa metrajlı bir film olarak F D Roosevelt'e gonderdi ve Onu Turkiye'ye davet etti Aralarında bir sure sonra hediyeler teati edildi Ataturk ona bir pul koleksiyonu , ABD Başkanı da Ataturk'e o zaman icin cok orijinal olan bir muzik dolabı ( Şişli Ataturk Muzesi'nde en ust katta sergilenmektedir) gonderdi Ataturk'un vefatı uzerine, ABD Başkanı gonderdiği mesajda ozetle şunları yazdı;
Uzuntum iki katlıdır Birincisi, guvenilir bir dostumuzu ve cağın en buyuk devlet adamını kaybettiğimiz icin, ikincisi ise boyle bir devlet adamıyla şahsen tanışma fırsatını ebediyen kacırdığım icin, 1938
Franklin D Roosevelt, ABD Başkanı

Tarih cok buyuk adamlar gordu İskender'leri, Napolyon'ları, Washington'ları gordu Ancak, yirminci yuzyılda buyukluk rekorunu Ataturk, bu Turk oğlu Turk kırdı, 1938 L'illustration Dergisi, Paris
Ataturk, tarihte gorulmuş olan buyuk adamların hic birine benzemez Cunku, Onun yaptıkları Adem oğullarının yapabilecekleri şeylerden değildir O busbutun başka bir insandı1938
El Mısri Gazetesi, Kahire

Ataturk, geride Turkiye' yi etrafında hic bir duşman devlet kalmaksızın bırakmıştır Bu, zamanımızda hic bir liderin başaramadığı bir şeydir1938
Volkischer Beobachter Gazetesi, Almanya

Bu mustesna adamın benzerinin bir daha dunyaya geleceğini sanmıyoruz Onun gercek buyukluğunu zaman gosterecektir1938
Deutsche Allgemeine Zeitung Gazetesi, Almanya

Turkler Mustafa Kemal'e yanlışsız ve eksiksiz bir demokrasinin temellerini atığı icin minnettardır, 1944
Kont Sforza, İtalya Dışişleri Bakanı

(İstanbul Teknik Universitesi Elektrik Fakultesi Dekanı Prof Dr Munir Ulgur'un anlattığına gore, 1950 yılında USA' da Albert Einstein' ı evinde ziyaret ederler Onları kapıda karşılayan A Einstein, Turkiye Delegasyonu'na ozel bir ilgi gosterir ve ilk iş olarak yukarıdaki sozlerle Ataturk hayranlığını belirtir)
Ataturk, genclik gunlerinde benim kahramanımdı O, cağın yapıcılarından biridir Onun en buyuk hayranları arasında bulunmakta devam ediyorum, 1963
Pandit Nehru, Hindistan Başbakanı

Enver Paşanın Onun icin soyledikleri
(Emre Kongar, 'Ataturk', 1980, s229)
1917 Canakkale savaşlarından sonra Doktor Nazım ve bir başka nufuzlu İttihat ve Terakki uyesi komutan aralarında konuşmakta iken, Enver Paşa birden iceri girince susmuşlar Başkumandan ( Enver Paşa) merakla: Herhalde bana dair bir şeyden bahsediyordunuz? Soyleyin bakalım! demiş Mustafa Kemal'in nicin terfi ettirilmediğini konuşuyorduk !cevabını vermişler Enver Paşa: İşte!demiş ve cebinden Canakkale kahramanını tuğgenerallik rutbesine cıkaran tezkeresini gostermiş, sonra şunu ilave etmiş : Ama biliniz ki, O hic bir şeyle memnun olmaz! General olur, korgenerallik ister! Korgeneral olur, orgenerallik ister! Orgeneral olur, muşirlik ister! Muşir yapsanız, bununla da yetinmez, Padişahlık ister!Şevket Sureyya Aydemirin hatıralarında yazıldığı uzere, Mustafa Kemal'e Enver Paşanın bu sozleri nakledildiği zaman kahkahalar ile gulerek cevabı şu olmuştur; 'Ben, Enver'in bu kadar zeki ve ileri goruşlu olduğunu bilmezdim
Sizlere şunu soyleyeyim ki, ben Ataturk'e sekreter olmak isterdim Sebebi de, Onun her akşam sofrasında bulunup yuksek fikirleriyle beslenmek dileğinde oluşumdur, 1933

Edward Herriot, Fransa Başbakanı
Norvec Nobel Komitesi Başkanlığı'na ;
Turkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla bolgedeki istikrarsız durum sona ermiştir Teokratik bir rejimle yaşayan, din ve hukuk kavramlarının birbirine karıştığı, cokme surecindeki bir İmparatorluğun yerini, guc ve hayat dolu, modern ve milli bir devlet almıştır Barış dunyasına bu değerli katkı, Turkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa sayesinde yapılabilmiştir

Üst Alt