Son Konu

Ataturk Kemal Adını Nasıl Aldı?

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ataturk Kemal Adını Nasıl Almıştır?

Ataturk'un yaşamında (18811938) ilk olağanustu başarısı, 1893 yılında, cocukluk cağında, orta oğrenimi doneminde matematik dersinde olmuş ve bunun sonucu olarak dersin oğretmeni O'nun adına Kemalismini eklemiştir Ataturk, Selanik Askeri Ruştiyesindegecen bu olayla ilgili anısını şoyle anlatıyor :

Ruştiyede en cok matematiğe merak sardım Az zamanda bize bu dersi veren oğretmen kadar belki de daha fazla bilgi edindim Derslerin ustundeki sorularla uğraşıyordum, yazılı sorular duzenliyordum Matematik oğretmeni de yazılı olarak cevap veriyordu Oğretmenimin ismi Mustafa idi, bir gun bana dedi ki :

Oğlum senin de ismin Mustafa benim de Bu, boyle olmayacak, arada bir fark bulunmalı Bundan sonra adın Mustafa Kemal olsun O zamandan beri ismim gercekten Mustafa Kemal oldu

Oğretmen sert bir adamdı Sınıfta birinci, ikinci tanımıyordu Bir gun bize :

Aramızda kendine kimler guveniyor kalksınlar, onları muzakereci (calıştırıcı) yapacağımdedi

Once duraksadım Ayağa oyleleri kalktı ki ben kalkmamayı tercih ettim Bunlardan birinin calıştırıcılığı altına girdim, calışmanın ortasında daha fazla dayanamadım Ayağa kalkarak :

Ben bundan daha iyi yaparım dedim, bunun uzerine oğretmen beni calıştırıcı yaptı Eski calıştırıcıyı benim muzakerem altına verdi

Askeri Ruştiyeyi bitirdiğimde matematik merakım epeyce ilerlemişti Manastır Askeri İdadisinde matematik pek kolay değildi Bununla uğraşımı surdurdum İdadide iken bıkmaksızın calışıyorduk Sınıfta birinci, ikinci olmak icin hepimizde şiddetli bir gayret vardı Sonunda idadiyi bitirdim Harbiye'ye gectim, burada da matematik merakı suruyordu

Üst Alt