Son Konu

Ataturk Ve Matematik İle İlgili Sozler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ataturk Ve Matematik Sozleri

Ataturk Ve Matematik İle İlgili Soylediği Sozler

Mustafa Kemal Ataturk Okul yıllarından beri matematik dersine buyuk ilgi duymuşturAtaturk matematiğin yaşamın butun alanlarında gerekli oluşunu, matematiksiz bir bilimin soz konusu olamayacağını, butun bilimlerin matematikten yararlanması gerektiğini, şu sozlerle ifade etmiştir

imagesataturkvematematikileilgilisozler5ad94f7b06cfa

Bilim deyince, onda hakikat diye one surduğu onermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en mukemmel şekliyle matematikte bulunur O halde bilim o disiplindir ki; onermeleri matematikle ifade edilir O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaklardır Mustafa Kemal Ataturk

“Ben oğrenim devrimde matematik konusuna cok onem vermişimdir ve bundan hayatımın ceşitli safhalarında başarı elde etmek icin faydalanmış olduğumu soyleyebilirim Onun icin herkes matematik bilgisinin cok gerekli olduğuna inanmalıdır Mustafa Kemal Ataturk

Askeri Ruştiyeyi bitirdiğimde matematik merakım iyice ilerlemişti Manastır Askeri İdadisinde matematik pek kolay değildi Bununla uğraşımı surdurdum İdadide iken bıkmaksızın calışıyorduk Sınıfta birinci, ikinci olmak icin hepimizde şiddetli bir gayret vardı Sonunda İdadiyi bitirdim Harbiyeye gectim, burada da matematik merakım surdu Mustafa Kemal Ataturk

Matematiği kullanmayan bilimler, ele aldıkları konularda ancak dış yapıyı inceleyebilirler cunku matematikle dile getirdikleri, ancak birtakım bağıntılardır; bu bağıntılar ise ozle ilgili unsurlar arasında değil, dış gorunuşle ilgili noktalar arasında olabileceğinden, bir varlığın ozunu, onun aslında ne olduğunu bize vermekten acizdirler O halde matematik, tabiat bilimleri, tarih gibi kişiliğin iclerine nufuz edip, onu derin bir sezgi ile kavrayabilen bir disiplinin onunde cok aşağı niteliktedirler Mustafa Kemal Ataturk

Üst Alt