Son Konu

Ataturk'un Albert Einsteine Cevabı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ataturk Einsteine ne cevap verdi
Ataturk einstein'ın mektubuna ne cevap verdi

“Ekselansları,
OSE Dunya Birliği’nin şeref başkanı olarak, Almanya’dan 40 profesor ve doktorun bilimsel ve tıbbi calışmalarına Turkiye’de devam etmelerine musaade vermeniz icin başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum Sozu edilen kişiler, Almanya’da yururlukte olan yasalar nedeniyle mesleklerini icra edememektedirler Coğu geniş tecrube, bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler, yeni bir ulkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler Ekselanslarından ulkenizde yerleşmeleri ve calışmalarına devam etmeleri icin izin vermeniz konusunda başvuruda bulunduğumuz tecrube sahibi uzman ve seckin akademisyen olan bu 40 kişi, birliğimize yapılan cok sayıda başvuru arasından secilmişlerdir Bu bilim adamları, bir yıl muddetle, hukumetinizin talimatları doğrultusunda kurumlarınızın herhangi birinde hicbir karşılık beklemeden calışmayı arzu etmektedirler Bu başvuruya destek vermek maksadıyla, hukumetinizin talebi kabul etmesi halinde sadece yuksek seviyede bir insani faaliyette bulunmuş olmakla kalmayacağı, bunun ulkenize de ayrıca kazanc getireceği umidimi ifade etme curetini buluyorum
Ekselanslarının sadık hizmetkarı olmaktan şeref duyan,
Prof Albert Einstein

Cevap

“Saygıdeğer profesor,
İktidardaki hukumetin politikası gereği Almanya’da bilimsel ve tıbbi calışmalarını yerine getiremeyen 40 profesor ve doktorun Turkiye’ye kabulunu dileyen mektubunuzu aldım Bu beylerin hukumetimiz kuruluşlarında bir yıl ucretsiz calışmayı kabul ettiklerini gordum Teklifiniz cok cekici olmasına rağmen ulkemiz kanun ve nizamları gereği size olumlu cevap verme imkanı goremiyorum Saygıdeğer profesor, bildiğiniz gibi şu anda 40’tan fazla profesor ve doktor istihdam etmiş durumdayız Coğu benzer nitelik ve kapasitede olan bu şahıslar da aynı politik şartlar altındadırlar Bu profesor ve doktorlar burada gecerli kanun ve şartlar altında calışmayı kabul etmişlerdir Şimdiki halde, ceşitli kultur, dil ve kokenlerden gelmiş uyelerle cok hassas bir oluşum geliştirmeye calışıyoruz O nedenle icinde bulunduğumuz şartlar gereği daha fazla personel istihdam etmemizin mumkun olmadığını uzulerek bildiririm
Saygıdeğer profesor,
Arzunuzu yerine getirememenin uzuntusunu ifade eder, en iyi duygularıma inanmanızı rica ederim İsmet İnonu

Üst Alt