Son Konu

Ataturk'un Butun Anıları

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ataturk'un Tum Anıları,
Ataturk'un Anıları Nelerdir,
Ataturk'un Butun Anıları Derleme

Ataturk'un Butun Anıları

Mustafa Kemal Ataturk’un butun anıları

TURK TOPRAĞI

Sınırlarını, en son Turk kuşaklarının kanlarıyla yoğurup cizdiği bir Turk vatanında, o vatan kavramını anlamlandırdı
O, bir olum haberi karşısında, yurt toprağına şu hitapları bana yazdırmıştı (1930):
“Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun Kutlu olan sensin Hepimiz senin icin canımızı veririz Fakat sen Turk milletini sonsuz hayatta yaşatmak icin, feyizli kalacaksın Turk toprağı! Sen, seni seven Turk milletinin mezarı değilsin Turk milleti icin yaratıcılığını goster
Prof Dr Afet İNAN
Kaynak: Afet İnan, Prof Dr – Ataturk’ten Hatıralar, 1950
Pazartesi, Şubat 18, 2008

SOYADI’NIN BELİRLENMESİ
O gunlerde soyadı kanunu cıkacaktı Bir akşam yemeğinde, Gazi “Ataturk adını alacağım, dedi Karşı geldiler:
Memleket, dunya, tarih “Gazi Mustafa Kemali tanıyor Ona nasıl dokunulur
Ataturk karşılık verdi:
En tanınmış Turkler, yabancı isimler taşıyorlar İbni Sina gibi, ElbirUni gibi… Bu yabancı isimlerin karşısında, bunların Turk olduklarını kanıtlamamız gerekiyor ve kanıtlamak icin de uğraşıp duruyoruz Buna son vereceğim ve kendi adımla başlıyorum!
Ve Gazi Mustafa Kemal o gece Ataturk’tu Ertesi gun kanun bu olayı onayladı O’nun kanuna bu kadar nazı gecerdi
Mithat Cemal KUNTAY
Pazartesi, Şubat 18, 2008

EMİRLERİ UNİFORMA VERMİYOR
1923′te Konya’da verdikleri demeci, ayrılacakları gece, basına verilmek uzere tekrar okutturuyorlar
Muhtar Bey (Şakacı bir adam olan İngiliz Muhtar) kadehini kaldırıyor:
Yaşasın Başkomutan!
— Niye Mustafa Kemal demiyorsun da Başkomutan diyorsun? Muhtar Bey ustu kapalı bir davranışla:
Hele, diyor ne olur ne olmaz, daha uzun sure şu Başkomutanlık uzerinizde kalsın!
Şakalaşıp duran Gazi kartallaşıveriyor:
Vay, sen beni Başkomutanlıktan mı kuvvet alır zannediyorsun? (Sesini tabiileştirerek) Dinle bak oyle ise, sana bir hatıra anlatayım: Hani ben Erzurum’da ordu mufettişliği nişanlarını yakamdan atarak, “ferdi millet kalmıştım ya? O zamana kadar emirlerimi dinleyen komutan (ismini soyleyecekti, soylemedi) ondan sonra verdiğim emirleri dinlememeye başlamasın mı? Makamına gittim:
— Paşa, paşa dedim, size o emirleri bu yakadaki yıldızlar vermiyor, Mustafa Kemal veriyordu, o yine karşınızdadır, yazınız!
Yazdı, emir gideceği yere gitti Fakat cıktıktan sonra aklıma gelmişti Ya komutan duğmeye basıp da, “Posta, bunu dışarı cıkarınız! deseydi Sesi yine heybetleşerek:
Fakat diyemezdi, Muhtar, karşısında Mustafa Kemal var, diyemezdi! Muhtar Bey kadehini kaldırarak yurekten bağırıyor:
Yaşasın Mustafa Kemal!
İsmail Habip SEVUK
Kaynak: İsmail Habip Sevuk – Ataturk İcin

YERİNİZ MAKAMINIZDIR
Ataturk, Cumhurbaşkanı iken bir ilcede Kaymakamın odasına girmişti Kaymakam kalktı, koşede bir iskemleye buzuldu Ataturk:
Siz burada devleti temsil ediyorsunuz Yeriniz makamınızdır, benim ziyaretci olarak yerim de sizin karşınızdır, demişti
Falih Rıfkı ATAY
Kaynak: Falih Rıfkı Atay – Mustafa Kemal Mutareke Defteri

HİTLER HAKKINDAKİ DUŞUNCESİ
Ben, O’nu tek bir kez gormuştum Guzel ve kulturlu bir Fransızca ile konuşuyordu ve gorunuşe gore bundan hoşlanıyordu Bir ara konuşmayı Almanya’daki duruma yoneltti Kısa ve kesin bir bicimde formullendirdiği sorularından, bu konunun kendisini ne kadar meşgul ettiği ve Hitler’den hic de hoşlanmadığı anlaşılıyordu Konuşmamız sırasında, bu yonde doğrudan doğruya bir sozunu hatırlamıyorsam da, sorularından ve jestlerinden, diktatorler dunyasının bu yeni yıldızının hayranı olmadığı kolaylıkla goruluyordu Yalnız bir kez, o da konuşmamız sona ererken ve ben Nazi’lerin savaş niyetlerine değinerek sozlerimi bitirirken, karşılık olarak, hemen hemen felsefipsikolojik bir goruş acıklaması biciminde şunları soyledi:
“Daha hicbir askerlik ve devlet adamlığı başarısı gostermemiş bir adama, iktidarı topyekun teslim etmek, temel bir hatadır Bir onbaşı, buyuk bir askeri deha, buyuk bir strateji olduğunu kanıtlamak icin de, her şeyi goze almaktan cekinmeyecektir
Rudolf NISSEN

EMİN OLUN BUNLARIN HEPSİ OLACAK
Bulgar Turkoloğu İvan Manolof, Meşrutiyetten (1908) bir iki yıl once Selanik’te Ataturk’ten O’nun Turk devrimine ait duşuncelerini dinlemişti Yarınki Turkiye’yi heyecanla anlatan Ataturk, Manolof a demişti ki:
“Bir gun gelecek, ben hayal zannettiğiniz butun bu devrimleri başaracağım Bağlı olduğum millet, bana inanacaktır Duşunduklerim hicbir demagoji urunu değildir Bu millet, gerceği gorunce, arkasından duraksamaksızın yurur Dava uğrunda olmesini bilir Saltanat yıkılmalıdır Din ve devlet işleri birbirinden ayrılmalı, doğu uygarlığından benliğimizi sıyırarak batı uygarlığına aktarılmalıyız Kadın ve erkek arasındaki ayrımlar silinerek yeni bir sosyal duzen kurmalıyız Batı uygarlığına girebilmemize engel olan yazıyı atarak Latin kokunden bir alfabe secmeli, kılık kıyafetimize kadar, her şeyimizde batılılara uymalıyız Emin olunuz ki, bunların hepsi bir gun olacaktır
Arif Necip KASKATI

ORDUYU AYIKLAMA
Yıl 1918, Selanik’te bir konferanstan sonra arkadaşlarıyla konuşması:
Devrimi tamamlamak lazımdır Biz bunu yapabiliriz Ben, bunu yapacağım O zaman icin duşunduklerimi size kısaca anlatayım: Bugunku Osmanlı İmparatorluğu’nun yuksek sayılan komutanları, benim icin yoktur Ordu kumanda sicilleri icin ben, son limit olarak, binbaşıyı kabul ediyorum Geleceğin buyuk komutanları bunlar olması gerekir Sicil defterlerinin binbaşıya kadar olanlarını saklayacağım, ust tarafını yaktıracağım
Arkadaşlardan biri, bu soz uzerine buna karşı duruyor ve bu buyuk ayıklama işinin nasıl yapılabileceğini anlamak istiyor Mustafa Kemal’in cevabı şudur:
Evet, binbaşından yuksek olanlar ay başında, benim kuracağım burolara gelip maaşlarını istedikleri zaman, buro şefleri defterleri dikkatle inceledikten sonra: “Efendim, defterde sizin adınız yoktur, sizi tanımıyorum diyeceklerdir
Prof Dr Afet İNAN
Kaynak: Afet İnan – Kemal Ataturk

EN GUC DEVRİM MUZİK DEVRİMİDİR
Bir gece toplantısında:
“Biraz sonra Ataturk’un yepyeni bir konu ortaya attığını gordum
— En guc devrim nedir?
Sıra ile hepimizin yanıtını bekliyordu Bazı arkadaşlar, butun devrimler birbirinden guctur, dediler Sıra bana gelince en guc devrim laikliktir, dedim Nitekim bugun de hala o kanıdayım Ama Ataturk yanıtlarımızın hicbirisini beğenmedi Bizi bir sure duraksamada bıraktıktan sonra:
En guc devrim, dedi, muzik devrimidir Şaşkınlığımızı yuzumuzde okumuşcasına devam etti:
Cunku muzik devrimi kişiye kendi ic dunyasını unutturmayı, sonra da yeni bir aleme yonelmeyi gerektirir Onun icin cok zordur
Kısa bir susma oldu Işıklar sacan gozunu uzerlerimizde gezdirerek ekledi:
Cok zordur ama, yapılacaktır, dedi
Ord Prof Sadi IRMAK
Kaynak: Sadi Irmak – Ataturk’ten Anılar

Üst Alt