Son Konu

Atatürk'ün öğrenim hayatı ile ilgili anıları

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Atatürk'ün öğrenim hayatı ile ilgili anıları

ATATÜRK ’ÜN İKİ YOKSUL ÖĞRENCİYİ
OKUTMA ANISI

Sene 1934 O dönemde Ulusal Eğitim Bakanlığı Halk ’tadır Bakan ise, Niğdeli Zeynel Abidin ÖZMEN' dir Bakan, makamında çalışırken kapı çalınır Bakan gür sesiyle:
Giriniz!der
ATATÜRK' ün yaverlerinden biri, yanına iki çocukla makama girerler Bakan konuklara yer gösterir Hoş beşten sonra, yaver Bakan Abidin ÖZMEN' e bir zarf uzatır Bakan zarfı alır, ATATÜRK' cilt gelen bir mektuptur bu Abidin ÖZMEN zarfı dikkatle açar ve mektubu dikkatle okur:
Bay Abidin ÖZMEN, Milli Eğitim Bakanı
Yaver Bey'le, size iki fakir ve yetim çocuk gönderiyorum Bu çocukları, yerinde göreceğiniz, bir liseye ( parasız yatılı olarak ) kaydını yaptırın
Bu, ATATÜRK' ün bir emridir Elbette yerine getirilecektir Bakan Abidin ÖZMEN, orta öğretim genel Müdürü ’ nü çağırtır ve şu direktifi verir:
Yaver Bey ’ in yandaki bu iki çocuğun evrakını alınız ve bu çocukları Haydarpaşa Lisesi'ne paralı yatılı olarak kaydını yaptırıp, her ikisi için de üçer takvim paralı yatılı makbuzlarının 'veli ve ödeyen hanesine ATATÜRK' ün ismini yazdırarak' bana getirinizder
Bakanın emri yerine getirilir Abidin ÖZMEN de kısa bir mektup yazarak, yaver bey ile ATATÜRK' e yollar Mektubun içeriği aynen şöyledir :
Muhterem ATATÜRK,
Yaver Beyle göndermiş olduğunuz iki çocuk hakkında emirlerinizi aldım oysa, arkasından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Cumhurbaşkanı ATATÜRK gibi birisi bulunduğu için; bu iki çocuğu fakir ve yetim olarak kabul etmeme, ayrıca yasalarımız, hem de mantığımız müsade vermedi böylece her iki çocuğun da, emirleriniz gereği, Haydarpaşa Lisesi'ne PARALI YATILI olarak kayıtlarını yaptırdım Çocukların üçer takvim mektep taksitlerine ait makbuzları, ekte takdim
ATATÜRK bu mektup üstüne, devrin Başbakanı İsmet İnönü ’ye telefon ederek:
Bakdemiş, Senin Ulusal Eğitim Bakanın bana ne yaptı !

Olayı özetleyip anlatmış İnönü, Bakan ’ ı namına özür dilemiş
ATATÜRK:
Yok !demiş, Özür dileme Fazla memnun oldum Keşke her devlet adamı bu uygar cesarete sahip olabilse ve gösterebilse
Kaynak:
Yüksek Mimar H Rahmi ÖZMEN

15091985 tarihli 'KOLAY İLAN' gazetesi
(Cumhuriyet, 09012002) *

Üst Alt