Son Konu

Ay görevlerinin kilit aracı sahnede: NASA Super Guppy

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ay-gorevlerinin-kilit-araci-sahnede-nasa-super-guppy.jpg



Artemis, NASA’nın insanlı Ay yolculuğu görevlerine verdiği genel ad olarak biliniyor. Artemis Ay görevlerinde kilit rol oynayan araçlardan biri olan Super Guppy, kargo uçağı göreve tekrar başladı.

İlk olarak 1960’ların sonuna doğru Super Guppy, NASA’ya ait Satürn V roketinin parçalarını hareket ettirmek için kullanıldı. Geleneksel kargo uçaklarına sığmayan devasa roket parçalarını taşıma görevini üstlenen araç, Artemis Ay görevi için sahneye çıktı.



Super Guppy, Artemis IV Ay görevi için ilk taşıma işlemini gerçekleştirdi


Artemis I, Artemis II ve Artemis III olmak üzere şimdilik 3 aşamalı olan insanlı Ay yolculuğu görevi tekrar gündeme geldi. Bir sonraki faz olan Artemis IV için çalışmalara başlayan NASA, Super Guppy ile Orion bileşenlerini taşımaya başladı.
ay-gorevlerinin-kilit-araci-sahnede-nasa-super-guppy-1.jpg
Geçtiğimiz günlerde Super Guppy, 2030 yılından önce gerçekleşmesi beklenen Artemis görevlerinde insanları aya uçuracak uzay aracı Orion için ısı kalkanı kaplamasını taşıdı. Kaliforniya’daki San Jose yakınlarındaki Moffett Federal Havaalanına iniş yapan Super Guppy’nin görüntüleri paylaşıldı.

Aero Spacelines şirketi tarafından dönüştürülen bir KC-97 Stratotanker olan Pregnant Guppy, yakıt ikmali için 1962 yılında tasarlandı. Yaklaşık 3 yıl sonra 7,6 metre çapında kargo bölmesine sahip daha büyük ve daha güçlü Super Guppy kullanıma sunuldu. Uçağın son versiyonu olan Super Guppy Turbine, ilk olarak 1970 yılında gökyüzüne çıktı.

NASA, Super Guppy hızla eskidiğinden 1997’de Aero Spacelines’ın üretim haklarını aldıktan sonra iki Super Guppy uçağı inşa eden Airbus ile anlaşma sağladı. Orion’un yaklaşık 5 metre çapındaki ısı kalkanı ve dış cephesi, şimdiye kadar geliştirilmiş en büyük araç olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya atmosferine giriş yapıldığında uzay aracını ve mürettebatı korumak için geliştirilen ısı kalkanı, karbon fiber kaplamaya sahip titanyum iskeletten oluşuyor.
 
Üst Alt