Son Konu

Ay'da işler karışıyor: NASA ve Çin'in Ay'da aynı bölgeye inme ihtimali soru işaretleri yarattı

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Görünene nazaran Ay’ın güney kutbu, hem NASA hem de Çin’in uzay vazifelerini birebir iniş alanına yöneltmesi ve bölgedeki hudutlu sayıdaki kaynağın bir kısmını almaya çalışması ile karışabilir.

Kısa bir müddet evvel NASA, 2025'in sonlarına kadar Ay'a bir erkek ve bir bayan indirmeyi amaçlayan Artemis 3 görevi için Ay'ın güney kutbuna yakın 13 iniş bölgesi adayını duyurdu. Artemis 3, gölgeli bölgelerinde su buzu içerebileceğinden bilhassa pahalı bir alan olan Ay'ın güney kutbunu hedefliyor. Ay'daki su, roket yakıtı üretimi için kullanılabileceğinden ve Ay'ın Mars üzere daha uzak maksatlara açılan bir kapı olma potansiyelini artıracağından ötürü, buradaki kaynaklar gelecekteki uzay araştırmaları için çok kıymetli olabilir.

Doğal olarak, güney kutbunun kaynaklarından yararlanmak isteyen tek taraf NASA değil. Çin'de Journal of Deep Space Exploration tarafından yayınlanan bir makalede, Chang'e-4 ay vazifesi kumandanı Zhang He liderliğindeki bir küme araştırmacı, güney kutbu yakınında 10 potansiyel iniş noktası belirledi. Ne yazık ki, birinci olarak Space News'in bildirdiğine nazaran, hem NASA hem de Çinli araştırmacılar Shackleton, Haworth ve Nobile kraterlerinin yakınındaki bölgeleri potansiyel iniş bölgeleri olarak hedefledikleri için kimi örtüşmeler görülüyor. Lakin Çin'in yaklaşan Ay vazifesi astronotları içermiyor. Bunun yerine Chang'e 7, Ay'ın güney kutbunda sıkışıp kalmış olabilecek su buzunu keşfetmek için bir keşif aracı içerecek. Misyonun 2024 yılında fırlatılması planlanıyor.

Ay'ın güney kutbunun bir kısmı büsbütün karanlık ve bir kısmı ışık dolu olduğu için gerçek iniş noktasını bulmak sıkıntı. Bu aydınlık-karanlık oranı, birkaç kilometre kadar küçük aralıklarda değişebiliyor ve ülkü olarak, uzay aracının termal denetim için aydınlatılmış alanlara inmesi ve tıpkı vakitte suyun sıkışabileceği gölgeli bölgelere gereğince yakın olması isteniyor. Münasebetiyle hem NASA hem de Çin Uzay Ajansı için iniş yeri seçenekleri epeyce hudutlu.

Bu Ay iniş alanı karmaşası, ABD ve Çin'in rakip uzay programlarıyla Ay yarışının zıt uçlarında bulunmasıyla daha da garip bir hale geliyor. Her iki ülke de 2030'larda Ay'ın güney kutbunda kendi ay üslerini inşa etmeyi hedefliyor ve ortalarında rastgele bir potansiyel işbirliği belirtisi bulunmuyor. NASA Yöneticisi Bill Nelson, NBC ile 28 Ağustos'ta yayınlanan bir röportajda ülkenin saklılığa çok bağlı olduğunu ve işbirliğine açık olmadığını söyleyerek Çin'in uzaya yaklaşımını eleştirdi.

Bir gün sonra, Çin medya kuruluşları, Artemis 1 misyonunun fırlatılmasında gecikme yaşanmasının akabinde NASA'nın ay programını eleştirdi.

Ay misyonlarının başlama tarihi yaklaştıkça her iki ülke de potansiyel iniş noktaları listesini daraltmak için çalışıyor, lakin güney kutbunda birebir bölgeye karar verirlerse ne olacağı şimdi belirli değil…
 
Üst Alt