Bademcik Taşı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler. Bademcik taşı tekrarlar mı, neden kokar, öksürük yapar mı, ses kısıklığı yapar mı, konularını sizler için derledik.
Bademcikler, boğazın arka kısmında yer alan ve her iki yan tarafta birer tane bulunan bez benzeri yapılardır. Vücuttaki savunma sisteminin bir parçası olarak görülen bademcikler, solunum yolu aracılığı ile vücuda giren mikroplara karşı ilk tepkinin verildiği, enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı görevi üstlenir. Ancak bazı bademcikler enfeksiyonları önlemekten çok, iltihaplanma ve bademcik taşı gibi hastalıklara sebep olmaktadırlar. Bademcik taşları, farklı besinlerin oluşturduğu kalıntılar, mukus ya da bakteri birikimi gibi nedenlere bağlı olarak bademcikler üzerinde oluşan sert yapılı birikimlerden oluşarak meydana gelmektedirler.
Bazı durumlarda bademcik taşları kişi üzerinde herhangi bir rahatsız edici duruma sebep olmaz iken, bazı bademcik taşları ise ağrı, boğazda tahriş, yutkunma zorluğu, ağızda koku gibi sorunlara yol açabilmektedirler. Bademciklerde oluşan taşlar bakteriler için yuva alanı oluşturduğundan bu hastalığa dair belirtiler taşıyanlar hekim kontrolünden geçmeli ve tedavi altına alınmaları gerekmektedir. Bademcik taşlarının yol açtığı genel belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir, ağızda kötü koku, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda gözlenen sarı ya da beyaz lekeler, bademcik şişmeleri, kulakta ağrı biçimde belirtiler ile gözlemlenirler.
Bademcik Taşı Tekrarlar Mı?
Bazı durumlarda temizlenen bademcik taşları tekrarlamaz iken, bazen bazı durumlarda bademcik taşları tekrar tekrar görülebilmektedir. Bademcik taşlarının tekrarlama olanağını azaltmak için isteğe bağlı olarak kriptoliz yöntemi uygulanabilir. Kriptoliz adı verilen bu yöntem bademcik taşlarının içerisinden çıkarılan yarık şeklindeki boşlukların karbondioksit lazer yardımı ile düzleştirilerek şekillendirilmesi anlamına gelmektedir. Bu işlemden sonra yarıklarda bakteri oluşumuna sebebiyet veren ortam ortadan kaldırıldığı için bademcik taşının tekrarlama olasılığı ortadan kaldırılmış oluyor.
Bademcik Taşı Neden Kokar?
Ağız kokusu çoğu insan için rahatsız edici bir durum olarak görülür. Bu durum bir rutin halini aldığında ise altında yatan neden devamlı ağız kokusuna sahip olan kişiler tarafından bir tür merak unsuru haline dönüşür. Bademcik bölgesine yerleşen bakterilerin ortaya çıkardığı bu kokunun sebebi de yine taşların oluşturmuş olduğu bakterilerden meydana gelmiştir. Bu bakteriler ve bademciklerde oluşan taş söz konusu bölgeden temizlenmeden ağız kokusunun giderilmesi pek de mümkün görünmemektedir.
Bademcik Taşı Öksürük Yapar Mı?
Bademcik taşları çoğu insan için neredeyse bir kabus halini almışken, bademcik taşından kaynaklı boğazda oluşan şişme doğal olarak öksürüklere de yol açmaktadır. Bademcik taşının sık görülen belirtisi ve özellikle bakterilerle birlikte mukuslardan kaynaklanan rahatsız edici taş kalıntıları kişide öksürük ve boğazda şişlik gibi olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir. Bu olumsuz etkiler sonuç olarak aktif anlamda bademcik taşlarına sahip bir kişi için öksürüğe de sebep olabilmektedirler.
Bademcik Taşı Ses Kısıklığı Yapar Mı?
Bademcik taşlarının kişi üzerinde pek çok olumsuz sonucu vardır. Bunlardan en etkili ve kişiler için en can sıkıcı olan etkileri ağız kokusu, boğazda şişlik, tahriş, öksürük gibi etkenler iken, bu etkenlerin bir sonucu olarak ses kısıklığı da bademcik taşlarının olumsuz etkilerinin bir sonucu olarak kabul edilebilir. Aktif olarak boğazda şişlik, tahriş, ağızda kötü koku, öksürük ve hatta bunlara bağlı ses kısılmaları yaşayan birinin bakteriler ve mukuslardan kaynaklı bademcik taşlarına sahip olma ihtimali oldukça yüksektir.