morfeus
Yeni Üye
Bağımlılık kronik bir hastalıktır. Genetik, çevresel ve ruhsal faktörler bağımlılıkta değerli bir rol oynar. Genç olmak, eş vakitli bir psikiyatrik bir rahatsızlığa sahip olmak ve aile geçmişinin olması üzere faktörler bağımlılıkta risk faktörü olabilir. Herkes bağımlı olabilir ancak birtakım ferdî özellikler bunda risk oluşturabilir. Bunlar; dürtüsellik ve yenilik arayışıdır. Erteleme ve hazzı bekletme kapasitesi düşük bireyler bağımlılığı süratli geliştirebilirler.
Beynin denetim merkezi Frontal Korteks davranışlarımızın denetim ve karar verme süreçlerinde etkin rol oynar. Bu sebeple ergenlerde az gelişmiş, gelişimini tamamlamamış olan bu beyin yapısı denetim sistemini tam gerçekleştiremez. Bu yapı 25 yaşına kadar gelişiminin son halini alır, beynin en son gelişen kısmıdır. Ergenler bu sebeple Amigdala dediğimiz duygusal beyinleriyle karar verme süreçleri daha faaldir. Ve bu yapı duygusal anıların işlenmesi ve ödül sistemiyle kurduğu temaslar sonucu bağımlılıkta değerli bir yer oynar.
Bir kez bağımlılık geliştirdikten sonra beyin işlevleri farklı çalışmaya başlar. Hususlar beyne dolaylı ya da direkt ulaşabilirler. Beyin yapısında küçülmeye sebep olurlar. Hafıza, bellek, denetim ve dikkat üzere bilişsel süreçlere ziyanı büyüktür. Bu sebeple bağımlılık ömür uzunluğu tedavi gerektirir. Değerli olan ayık kalmak değildir, aşermeye neden olacak eski ortam ve arkadaşlardan uzak kalmak, hayat koşullarını yine düzenlemek gerekmektedir. Alkole yahut hususa ulaşımı zorlaştırmak gerekir. Kişi aşerme belirtilerini düzgün tanımalı ve riskleri konusunda bilgili olmalıdır. Toplumsal dayanak her vakit için değerli bir faktör olup, kişinin bırakmaya yönelik motivasyonu da değerlidir. İlaç ve psikoterapiler ile bağımlılık önlenebilinir yahut denetim altına alına bilinir.
Başka davranışsal bağımlılıklar da misal yapılarla başlar ve ilerleme göstermektedir. Alışveriş, oyun, münasebet, kumar üzere bağımlılıklar da bir beyin hastalığıdır. Bu rahatsızlıkların da tedavi edilmesi gerekilmektedir. Bu hususlarda dayanak için uzmanlardan psikoterapi alabilirsiniz.