Bağışıklık Nedir,
Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir Kısaca Bilgi
Bağışıklık vücudun bir hastalık etkenine ya da hastalığa karşı olan direncidir.Kişi bir hastalığı geçirdikten sonra hastalığın uzun süre tekrar geçirilmemesi ya da hastalığın hiç geçirilmemesi buna örnek verilebilir.Doğal bağışıklık ve sonradan kazanılan bağışıklık olmak üzere iki başlık altında incelenir.
Doğal Bağışıklık: Mikroplara karşı antikor üretilmeyen bağışıklıktır.Vücudumuzda bulunan gözyaşı,deri gibi yapılar ve anneden bebeğe süt ile geçen antikorlar gibi etkenler bize doğal bağışıklık kazandırır.
Sonradan Kazanılan Bağışıklık: Mikroplara karşı antikor üretilerek kazanılan bağışıklıktır.Bu da aktif ve pasif bağışıklık olarak 2ye ayrılır.Hastalığı geçirerek kazanılan bağışıklığa aktif bağışıklık denir.Aşı buna örnek verilebilir.Pasif bağışıklık ise serumla kazanılabilir.Aşı zayıflatılmış hastalık etkenidir (mikrop veya toksin).Serum ise mikroplar vücuda girdikten sonra hazır olarak verilen antikordur.Bir hastalık sırasında vücut direncini artırmak için verilir.Ancak bir süre sonra verilen antikorlar yok olduğu için bağışıklığı kısa süreli olarak sağlar.
Aşı; hastalıktan önce yapılır ve koruyucudur.İçinde zayıflatışmış mikrop veya toksin bulundurur.Bağışıklık süresi uzundurve aktif bağışıklığı sağlar.
Serum; daha çok tedavi etmek için kullanılır ve hastalık sırasında verilir.Hayvan kanından elde edilir ve hazır antikor içerir.Bağışıklık süresi kısadır ve pasif bağışıklığı sağlar.