Bağışıklık ne Demektir -Bağışıklık çeşitleri nelerdir?
Bağışıklık tanımı: Bağışıklık bir insanın bir hastalığı geçirdikten sonra bu hastalığı uzun süre veya hiçbir zaman geçirmemesidir. Bağışıklık; canlıların mikroplara karşı gösterdiği dirençtir. Bağışıklık doğal bağışıklık ve sonradan kazanılan bağışıklık olmak üzere ikiye ayrılır.
1) Doğal Bağışıklık
Vücudun mikroplara karşı antikor oluşturmadan kazandığı bağışıklıktır. Örneğin; deri, gözyaşı, anne karnındaki bebeğe anne kanından antikor geçmesi, yavrularını emziren annenin sütü ile çocuklara antikor geçmesi
2) Sonradan kazanılan bağışıklık
Vücudun mikroplara karşı antikor üreterek kazandığı bağışıklıktır. 2'ye ayrılır. Bunlar aktif bağışıklık ve pasif bağışıklıktır. Aktif bağışıklık hastalığı geçirerek kazanılır. Sağlıklı iken kazanılan bağışıklıktır. Aşı aktif bağışıklığa örnek verilebilir. Pasif bağışıklığa ise serumu örnek verebiliriz. Aşı zayıflatılmış mikrop veya toksindir. Serum mikroplar vücuda girdikten sonra verilen hazır antikordur. Vücut direncini arttırmak için verilir. Kısa süreli bağışıklık sağlar. Çünkü bir süre sonra verilen antikorlar yok olur.
AŞI
Koruyucudur. Hastalıktan önce verilir.
Zayıflatılmış mikrop veya toksin içerir.
Laboratuvarda hazırlanır.
Bağışıklık süresi uzundur.
Aktif bağışıklık sağlar.
SERUM
Tedavi edicidir. Hastalık esnasında verilir.
Hazır antikor içerir.
Hayvan kanından elde edilir.
Bağışıklık süresi kısadır.
Pasif bağışıklık sağlar.