Son Konu

Bahar alerjileri hakkında her şey!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1. Bahar alerjisi nedir? Çeşitleri nelerdir?

Bahar alerjisi bir diyer ismiyle “saman nezlesi” bahar aylarinda ortaya cikan çoklukla burun bulgularinin hakim oldugu fakat goz, deri ve brons tutulumuna bagli akciger bulgularinin ve velev halsizlik yorgunluk, uykusuzluk üzere sistemik bulgularin da ortaya cikabildigi bir alerji tablosudur. Sorumlu olan seyler agaclar, cayir cimenler yahut yabani otlardan salinan polenlerdir.

2. Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir?

Bahar alerjilerinin belirtileri tuttugu organa nazaran degisir.

Bahar Alerjilerinin Deri Bulgulari: Cilt de kizariklik kasinti, dokuntu, kurdesen, urtiker , anjiyodem ve egzemadir.

Bahar Alerjilerinin Goz Bulgulari: Gozlerde sulanma, kizariklik, kasinti, capaklanma, sisme, agri, gozlerini acamama, goz kapaklarinda tartı hissi

Bahar Alerjilerinin Burun Bulgulari: Burunda kasinti, elin daima buruna gitmesi ve kasinti hissi su üzere akinti, araka geriye bazen 50-100 kez olabilecek hapsirma ve siddetli tikaniklik, rahat nefes alamama, ve bazen de koku alamamadir.

Bahar Alerjilerinin Teneffüs Bulgulari: Oksuruk, hirilti, nefes darligi, goguste basinc hissi, rahat nefes alamama,

Bahar Alerjilerinin Sistemik Bulgulari: Bahar alerjileri bazen yalnızca haddinden fazla bir yorgunluk halinde kendini gosterebilir

Bahar Alerjilerinin Sistemik Bulgulari: Mahsusen mektep evlatlarında cok bariz fark edilebilen lakin her yasta kendini gosterebilen, mutsuz olma, konsantre olamama, algilayamama uykusuzluk ve baharin gelmesiyle mektep da basarisizlik halinde de olabilir.

Ayrıyeten bas agrisi, bogaz agrisi, sik sinuzit olma, sinus yerlerinde, yuzde agri, ve hassaiyet, goz altlarinin sismesi ve mavimtirak bir renk almasi, koku ve tat alma duyularinda azalma olabilir.

3. Bahar alerjisinin yaygınlığı nedir? Kimlerde görülür? Bahar alerjisi 3 yas ustu evlatlar ve eriskinlerde gorulebilen bir durumdur. Toplulukta gorulme sikligi degismekle birlikte %15-30 arasinda degismektedir. Herkes te gorulebilir. Fakat bilhassa birseye karsi alerjisi olan evlat ve eriskinlerde bahar alerjilerinin gorulme sikligi da topluluğa nazaran daha yuksektir.

4. Bahar alerjisi mi soğuk algınlığı mı olduğu nasıl anlaşılır?

Bahar alerjisi mevsimseldir. Her sene yilin görünür aylarinda ortaya cikar ve sonar kaybolur. Vucutta bir usutme, ates, atesli illete bagli halsizlik bulgulari yoktur. Bahar alerjilerinde kasinti daha on planda olabilir. En onemliside soguk alginligi 3-5 gun icinde makbul lakin bahar alerjilerihaftalarca devam eder.

Ve Sogul alginliklari daha cok soguk havalarda olusurkken Bahar alerjileri bahar da ve sonbaharda olusur.

Birinci baharin baslarinda ortaya cikan Bahar alerjisinden agac polenleri, Mayis-Temmuz arasi olan bahar alerjilerinden Cayir polenleri, ve yeniden guz mevsiminde Agustos sonu-Kasim arasi ortaya cikan bahar alerjisinde de yabani ot polenleri sorumludur.

5. Bahar alerjisinin evlatlara tesiri nedir?

Bahar alerji bulgulari cocuklarda umumide 3 yasindan sonra oryata cikar. Bunun nedeni evlatların hastalik bulgularini ortaya cikarmak icin bir kac bahar yasamalari gerektigidir. Tipki eriskinlerde oldugu üzere bahar alerjisi cocuklarda da tutuldugu organa nazaran farkli bulgular olusturabilir. En sik gorulen bulgular gozlerde yanma, kacinti, kizarma, sisme, burunda akinti, kasinti, tikaniklik, gerisi kesilmeyen hapsirmalar, deride kizariklik, kasinti ve dokuntuler, ve tekrar akcigerlerde: oksuruk, hirilti ve nefes darligi biçiminde olabilir.

6. Bahar alerjisi olan hastaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Butun alerjileride en değerli sey oncelikle neyin dokundugunun bilinmesi ve şayet mumkunse korunulmasi ve ALERJIK ASI TEDAVISI KRITERLERINE UYULUYORSA HENGAM KAYBETMEDEN ASI TEDAVISI OLUNMASIDIR. Dolayisyla oncelikle tani maksatlı ALERJIK DERI TESTLERININ ve KAN tetkiklerinin yapilmasi ve neye alerji olundugunun bulunmasi gerekir.

7. Tanı nasıl konur?

Tani icin hastanin verdigi hikaye cok onelidir. Tipik olarak tekrar eden yilin birebir periyodunda ortaya cikan bulgular olmasi cok değerlidir.

Muayene bulgularinda alerjik konjekivit dedigimiz goz bulgulari, alerjik rinit dedigimiz burun bulgulari ve tekrar oksuruk hirilti nefes darligiyla giden alerjik bronsit bulgularinin gorulmesi cok kıymetlidir.

Muayene bulgulari klinik olarak bahar alerji teshisini koydursa da hangi polenlerin buna neden oldugunu anlamak ve TEDAVININ YANLIŞSIZ BIR BIÇIMDE PLANLANABILMESI icin kesinlikle alerjik DERI TESTLERININ ve gerekli kan tetkiklerinin yapilmasi gerekir.

8. Tedavisi nasıl olur? Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Alerjik butun hastaliklarda tedavide ki en değerli husus HAKIKAT TESHIS ile neyin dokundugunun bulunmasi ve ona yonelik tedbirelrin alinmasidir. Polen alerjilerinden korunma cok kolay yapilabilen birsey degildir. Zira polen salinimini control edmeyiz. Fakat polen yayilimin çokça oldugu devirler ve saatlerde disari cikmayi kisitlayabiliriz. Illa disari cikilacaksa guzes gozlugu, saapka, uzun kollu ve pacali kiyafetler giyerek ve velev maske takarak polenlerin vucudumuz ile temasini engelleyebiliriz. Bahar alerisine bagli ortaya cikan bulgulari tedavi etmek icin tutulan organa nazaran verilen olaclar vardir. Bunlari doctor muayenesi ile kullanabilirsiniz. Fakat bu ilaclar yalnızca ve yalnızca polen alerjisine bagli ortaya cikan sikayetleri tedavi ederler. ALERJI yi tedavi etmezler. Alerjiyi tedavi eden tek sey ALERJI IMMUNOTERAPISI dedigimiz asi tedavisidir. Asi tedavisinin hedefi vucudun polen alerjisini yok etmesidir. Burada savunma sistemine alerji unsurlara karsi TOLERANS GELISTIRME zahir aralik ve doz ile yapilan asi tedavileri ile ogretilir.

Gunumuzde alerji tedavisindeki en tesirli tedavi ASI tedavisidir. Asi tedavisinin ustune sair bir tedavi yoktur.

9. Bahar alerjisinden korunma yolları nelerdir?

Yanlışsız tani ile neyin dokundugunun tespit edilmesi korunmadaki en kıymetli olan seydir.

Saglikli yasamak yeniden Bahar alerjiler icin nispeten kıymetlidir. Zira savunma sistemimiz ne kadar saglikli ise vucudumuz BAHAR ALERJILERI ile o kadar kolay basa cikabilir.

Mecbur olmadikca POLEN LERIN ağır oldugu ortamlarda bulunmamak

En cok polen salinan saat sabah saatleri oldugu icin mumkunse sabah erken saatlerde disari cikmamak, cikmak zorunda olundugu durumlarda da maske takmak gerekir.

Hem hanemizin hemde otomobilimizin pencerelerini bilhassa polenlerin çokça oldugu devirlerde örtülü tutma gerekir.

RUzgarli havalarda tekrar mumkun oldugunca disarida olmamaya dikkat etmek gerekir

Burun deliklerinin derhal girisine ve disina cok ince bir tabaka olarak vazelin surmek polenlerin iceri girmesine beis olabilir. Hem hanedeki hemde otomobildeki klima filtrelerinin sistemli olarka degistirilmesi gerekir.

Disari cikarken mumkun oldugunca uzun kollu ve pacali giyinme, gunes gozlugu ve velev maske takma yeniden polenlerin vucudumuza temasini engelleyek alerjilerin ortaya cikmasindan bizi korur.

Disardan iceri gelindiginde mumkunse butun kiyafetlerin cikarilmasi ve banyo yapilmasinda yarar vardir. Böylelikle sacimiza ve vucudumuza yapismis polenlerden korunmus oluruz.

Tekrar polen mevsiminde kiyafetlerin disarida kurultulmamasi gerekir.

10. Alerji ilaçlarının ne üzere yan tesirleri olur ve nasıl tedbir alabiliriz?

Her vakit ve her illette oldugu üzere alerji ilaclarinida kesinlikle TABIP DENETIMINDE kullanmak gerekir. Tabip denetiminde kullanilan alerji ilaclarinin yan tesirlerinden hic korkmaya gerek yoktur. Ancak tabip denetimsiz kullanilan alerji ilaclarinin hayli ziyade zararlari olabilir. Alerji ilaclarinin bilinen ve en cok gorunen yan tesirleri uyku, uyusukluk, sersemlik yapma durumudur. Başkaca denetimsiz kullanilan alerji ilaclarinin karaciger fonksiyonlarini bozma riski vardir. Dolayiisyla alerji ilaclarinin TABIP denetiminde kullanimasi ve istenmeyen bulgular ortaya ciktiginda derhal tabip ile goruserek doz ayarlamasina ve ilac degisimine yada gerekirse ilac bölümüne gitmek gerekir.

 
Üst Alt