Son Konu

Bahar alerjisi ve alerjik astım

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bahar alerjisinin nedeni polenlerdir. Baharın gelmesi ile birlikte tabiat uyanır ve bitki örtüsü zenginleşir. Bu periyotta çayır otları, bir çok yabani ot, selvi ve zeytin üzere birçok ağaç gözle görülmesi gözle görülmesi mümkün olmayan polenlerini atmosfere salar. Bu polenler havada özgür bir biçimde dolaşır ve rüzgarlar ile çok uzak uzaklıklara taşınabilirler.

Bahar alerjisi olan bireyler bu aylarda konuttan dışarı çıktıklarında, mesken yahut iş yanındayken pencerelerini açtığında havada serbestçe dolaşan polenler ile karşılaşır. Bu müsabakanın neticesinde polenler nefes yoluyla hava yollarımıza, gözümüze giderek hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, kulak ve damakta kaşıntı, her iki beğenilen sulanma, kaşıntı, kızarıklık üzere belirtilere yol açar.

Ortaya çıkan bu belirtiler bahar alerjisi, polen alerjisi, saman nezlesi, alerjik nezle olarak isimlendirilir. Isminden da anlaşılacağı üzere hasta nezle olduğunu düşünür. Hastalar yakınmalarını “benim nezle /gribim hiç geçmiyor, yazın bile nezle oluyorum, bütün gün hapşırıyorum, elimde burun akıntımı silmek için bütün gün tuvalet kağıdı ile dolaşıyorum” halinde tabir eder. Alerjik nezle birden fazla sefer sıhhat çalışanları ve hastalar tarafından enfeksiyona bağlı nezle ile karıştırılır.

Bu nedenle gereksiz antibiyotik tasarrufuna ve tanıda gecikmelere yol açar. Talihsiz bir halde birçok nezle grip ilacı antihistamin ve dekonjestan denen alerji ilaçları içerdiği için bu ilaçlar alerjik nezle belirtilerini azaltacağı için tanı karmaşası daha da artar. Unutmayınız ki alerjik nezlede etken mikroorganizma olmadığı için ateş görülmez.

Polen alerjisi ilkbahar ve yaz periyodunda olur ve polen dönemi bitince bütün hastalık belirtileri külliyen düzelir, lakin her yıl misal mevsimlerde hastalık belirtileri tekrar başlar ve umumiyetle her geçen yıl alerjik nezle şiddeti artabilir ve/veya müddeti uzayabilir. Hastaların üçte birinde alerjik astım gelişebilir. Alerjik astım belirtileri ise öksürük, göğüste hırıltılı teneffüs, nefes darlığı, göğüste basınç ve beyaz renkli balgam çıkarmadır. Hastalar göğüsteki hırıltı sesini “sanki göğsümde kedi mırıldıyor” formunda söz eder. Bu yakınmalar akşam ve geceleri, sabahın erken saatlerinde artar. Sigara dumanı, deodorant, parfüm, egzersiz , üst teneffüs yolu enfeksiyonları, gülme ile tetiklenebilir.

Polen alerjisinin tanısı deri testi (deri prick testi) ile konur. Tedavide hastalar polenler hakkında bildilendirilir ve korunma metotları anlatılır. Alerjisi olanlar ilkbahar ve yaz aylarında kapı ve pencereleri örtük tutmalıdır. Sabahın erken saatleri ve ikindi vakti polenlerin ağır olduğu saatlerdir. Yeniden bu mevsimlerde piknik yapmak, açık havada spor yapmak, araçla seyahat ederken aracın camını açmak ağır ölçüde polen maruziyetine neden olacaktır. Polen alerjisi olanlar, haneye geölince saçlarını yıkamadan yatmamalı ve günlük giysilerini değiştirip, giysilerini çamaşır sepetine atmalıdır.

Tüm bu önlemlere rağmen polenler tabiatın bir modülü olması nedeniyle polenlerden büsbütün korunmak mümkün olmadığı için hastanın şikayetleri azalsa da olmaya devam eder. İlaçlar çok tesirli olmakla birlikte kullanıldığı sürece işe yarar, ilaçlar bırakıldığında tüm belirtiler geri gelir. Bu nedenle polen mevsimi bitene kadar hastaların ilaçlara ara vermeden kullanmaları önerilir. İlaçlar marazı yok edemediği için ya da alerjinin devranla ilerlemesini ya da astıma dönüşmesini engelleyemediği için elverişli hastalara aşı tedavisi başlanabilir. Aşı tedavisi polen alerjisi ve alerjik astımın şiddetini azaltabilir ya da düzeltebilir ve yeni alerjilerin gelişmesini engelleyebilir. Aşılarda neye alerjiniz var ise o alerjen yan alır. Alerjiniz olan alerjen cilt altına ya da lisan altına belli başlı ve nizamlı aralıklarla ve küçük küçük artan dozlarda verilirse o alerjenle doğal yollarla karşılaştığınızda ya daha az reaksiyon verir ya da hiç reaksiyon vermezsiniz.

Günümüzde cilt altı ve lisan altı olmak üzere iki çeşit aşı vardır. Cilt altı aşılar birinci 2-4 ay haftada bir gün, daha sonra 4 haftada bir koldan insülin enjektörü ile uygulanır. Lisan altı aşılar ise lisan altına her gün konur. Her iki aşı sisteminde tedavi müddeti 3-5 yıldır. Aşıların tesiri geç başlar, tesirin başlaması haftalar ve aylar sürebilir. Aşılar kesildikten sonra aşıların koruyuculuğu uzun yıllar devam eder. Tedavi müddeti uzadıkça, aşıların kesildikten sonraki koruyuculuk vadesi o kadar uzar. Her iki aşılama tekniği tesirli olmakla birlikte daha eski bir aşı metodu olan cilt altı aşılar daha tesirlidir. Bu nedenle enjeksiyon korkusu olmayan evlat ve yetişkinlerde cilt altı aşı tedavisi daha elverişlidir. İğne korkusu olan şahıslarda lisan altı aşı tedavisi öncelikli tercih edilebilir. Aşı tedavisinde tedaviden alınacak cevaplar kimseye ve alerjisi olan alerjen sayısına nazaran değişir.

Aşı tedavisi Yerküre Sıhhat Örgütü’nün onayladığı birçok Avrupa memleketi ve Amerika’da uygulanan eski bir tedavi usulüdür. Aşılar kortizon içermez ve gebe kalan hastalarda aşı tedavisi kesilmeden devam edilir. Aşıların alerjik reaksiyon dışında hiçbir yan tesiri yoktur. Alerjik reaksiyon gözlenirse aşı dozu değiştirilerek bu tesir ortadan kaldırılabilir. Şayet alerjik reaksiyon düzeltilemez ise tedavi sonlandırılır.

Özetle başarılı bir tedavi için alerjinizi öğrenmeli, elinizden geldiğince polenlerden kaçınmalı, ilaç tedavisi beraberinde makul bulunursanız aşı tedavisi yaptırmalısınız . Aşılardan yarar gören hastalarda ilaç sayısı ve/veya dozları azaltılabilir ya da kesilebilir. Bahar alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız hastalığınızı küçümsemeyiniz ve kesinlikle alerji mütehassısına müracaatınız. Zira hastalık belirtileri başlangıçta hafif olabilir, kronik seyirlidir devirle ilerleyebilir ve alerjik astıma dönüşebilir.


Sağlıklı günler dilerim…

 
Üst Alt