Son Konu

Bakan Koca, 'Virüs Eski Gücünde Değil' Dedi; Prof. Mehmet Ceyhan'dan İtiraz Geldi

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-098fd1d49fb3cc37c6a638b372227d7e31128501.jpg


Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 pandemisinin eski günlerdeki gücünde olmadığını söyledi, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise bu kelamlara karşılık 'Endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil biçiminde açıklamalar ve tedbirlerin kaldırılması önemli sonuçlar doğurabilir' ihtarında bulundu.




Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirakiyle gerçekleştirilen Giresun’daki toplu açılış merasiminde şunları söyledi:

“Artan hadise sayılarının sizi ürkütmemesini Sıhhat Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum; kaygı etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzeri görüntülerle karşılaşacağız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz, en makus günler geride kaldı.”

Ceyhan: 'Gerçekten kaygıya gerek yok mu?'




Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Koca'nın kelamlarını Twitter'dan kıymetlendirdi.

'Gerçekten telaşa gerek yok mu?' diye soran Ceyhan, şunları söyledi:

'Endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil formunda açıklamalar ve tedbirlerin kaldırılması önemli sonuçlar doğurabilir.

  • 1) Türel problemler: COVID 19 vefatları önlenebilir ölümlerdir. Aşı önerdik ancak yaptırmadı demek, kısıtlamaları kaldırmanın doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmaz. Evvelki yıllara ilişkin; aşı olmadığı için hayatını kaybettiği yahut sakat kaldığı argümanıyla bireyler ve aileleri tarafından açılmış çok sayıda tazminat davası vardır. Sıhhat Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun Hukuk Kurulu’ndan görüş alması uygun olacaktır.

  • 2) Etik sorunlar: Salgını kendi haline bırakmak, alınabilecek bütün tedbirleri almamak her gün 200 mevte ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açmaktadır. Ekonomik ve toplumsal münasebetler, sıhhatin önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır.

  • 3) Ekonomik sorunlar: tedbirleri azaltıp, salgınla hastanelerde savaşmak, tedbirleri azaltmaktan çok daha değerlidir.

  • 4) Tıbbi sorunlar: Omicron geçirenlerde uzun müddette hangi problemlerin ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Önemli kalp damar ve hudut sistemi sıkıntıları gelişebilir.

  • 5) Epidemiyolojik sorunlar: omicron’un son varyant olduğunun ve salgının toplumsal bağışıklık oluşturacağının garantisi mi var? Kimi ülkelerde hadise sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar 4 dalga yaşadık. Her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? İki defa tıpkı virüsle, iki defa de yeni varyantlarla dalgalar yaşandı. Virüsun bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır.

  • 6) Pandeminin geleceği ile ilgili sorunlar: olay sayısının saptayamadıklarımızla birlikte çok yüksek olduğunu, lakin virusun kalıcı bağışıklık bırakmadığını biliyoruz. Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun düzgün olduğunu söylemek insanların daha uzun müddet hastalıkla ve vefatla birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, kaygıyla beklemelerine yol açmaktadır.
Umarım bu yaklaşımı yine kıymetlendiririz.'




















 
Üst Alt