Son Konu

Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
baklavanin_sahtesi_nasil_anlasilir_1613467712_2253.JPG

Bayramların vazgeçilmezi olan baklavanın geçersizi satıcılar tarafından piyasaya sunuluyor. Hem sıhhate hem de cebe ziyan veren düzmece baklava da akıl almaz hilelere başvuruluyor. Baklava satın alırken düzmece olup olmadığını anlamanın birkaç püf noktası bulunuyor. Pekala uydurma baklava nasıl anlaşılır? İşte karşılıklar:

Son vakitlerde giderek artan ve tüketicilerle buluşturulan besinlere bir yenisi eklendi. Baklavada merdiven altı yapılırken kilosu 10 TL'ye satılıyor. Birçok tüketiciyle buluşan uydurma baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine ise besin boyasıyla renklendirilerek yer fıstığı kullanılıyor. Böylece çok düşük maliyete baklavayı yapan üreticiler bu yaptıkları teknikle en az yüzde 50 maliyetten kar elde ediyor. Ayrıyeten şeker yerine glikoz şurubu konulan baklavanın geçersiz olup olmadığını anlamak için kimi ayrıntılar bulunuyor. Kilosu 70 liraları gören ceviz içi yerine kilosu 15 liralarda olan ay çiçeği çekirdeğinin içini kullanan kayıt dışı işletmeler, ceviz tadı vermek için de çekirdek içini bir mühlet kavuruyor. Yalnızca ceviz içi kullanılan tatlılarda değil, Antep fıstığıyla yapılan tatlılarda da hileye başvuruluyor. 



Antep fıstığıyla yapılan baklava ve öbür tatlı eserlerinde bu defa işin içine besin boyası giriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 liralarda olan yer fıstığını küçük modüller haline gelecek formda öğüttükten sonra yeşil besin boyasıyla boyuyor.



Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış üzere kullanılıyor. Bu kullanılan hile usulünde baklavanın düzmece olup olmadığı anlaşılması çok kolay değildir. Zira bu eserleri kullanarak yapan satıcılar profesyonel bir halde uygunca kavurarak ve oranında besin boyası kullanıp anlaşılmaz hale getiriyorlar. 

 



Uzmanlara nazaran gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.



Katiyen boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmesi gerekiyor. Baklavayı geçersiz olduğundan ayırt etmek içinde içine konulan malzemeyi koklamanız gerekiyor. Şayet kokusu fıstık üzere gelmiyorsa geçersiz yer fıstığıyla yapıldığını anlayabilirsiniz. Sıhhatsiz ve kalitesiz gereçlerle yapılan geçersiz baklavadan uzak durulmalı.
 
Üst Alt