Oldukça sık karşılaşılan ve hastalarda telaşa ve korkuya sebep olan bir şikayettir. Genellikle kulak ve orta kulakla beynimizdeki denge organı arasındaki bağlantı ve düzenin bozulması ile ilgilidir.
Bu şikayetlerle gelen hastaya öncelikle ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılmalı ve gerekli vakalarda boyun ve beyin filmleri ile kesin tanı konmalıdır.
Hastalarda baş dönmesi bulantı kusma gibi denge organın fonksiyon bozukluğu bulguları yanında kulak çınlaması, uğultu, başta sıkışma, gerginlik, boyun kaslarının kasılmasına bağlı sertlik ve çekilme gibi şikayetler bulunabilir. Stres ve gerilimdeki artma devam ettikçe çarpıntı, sık idrara çıkma, panik ve ölüm korkusu gibi şikayetler de hastalarda görülebilir.
Eğer baş dönmesi meniere hastalığı ile uyumlu ise baş dönmesi, bulantı kusma yanında kulaklarda ve beyinde basınç hissi, patlayacak gibi olma ve işitme azalması gibi bulgular vakadan vakaya değişme kaydı ile görülebilir.
Baş ve boyun hareketleri veya yatakta dönme ile bağlantılı (pozisyonel vertigo) baş dönmesinde ise bulgular belirli bir pozisyonda artış gösterme eğilimindedir. Gürültülü seyretse de günler içinde şiddeti giderek azalan benzer baş dönmelerinin ayırıcı teşhis ve tedavisinde biz hekimlere büyük sorumluluklar düşmektedir.
Hastanın kendisi mi dönüyor, yoksa çevresi mi dönüyor ya da dönmenin başka şikayetlerle ilgisi var mı gibi benzer soruların aydınlatılmasından sonra muayene ve tetkiklerde öncelikli yapılacak tedavi hekim–hasta diyaloğuna önem verilerek planlanmalıdır.
Dönme ve kusmaya iyi gelen ilaçlar, beyin damar akımını destekleyici tedavilerle birlikte hastanın stres ve psikolojik durumuyla da ilgilenmemiz gerekir. Çünkü ruhsal gerginlikler stres ve kaygı gibi sebepler baş dönmesi hissini daha fazla yaşamaya sebeptir.
Baş dönmesi ve dengesizlik şikayeti ile gelen hastalarda kansızlık, kan şekerindeki düzensizlik, kan üre yüksekliği, B12 vitamin noksanlığı, düzensiz beslenme, uykusuzluk, stres vs. gibi başka sebepler araştırılmalıdır. Gürültülü bir tablo olan dengesizlik hissi ile kişide oluşan kendine güven azlığı ile de mücadele önemlidir.
Denge egzersizleri dediğimiz egzersizlerden oldukça başarılı sonuçlar alınır. En basit denge egzersizi başımızı sağa sola döndürmektir. Baş sabit ve karşıya bakarken gözlerin sağa sola yukarı aşağı hareketleri ile denge organımıza yapılan yardımcı olma işlemini düzenli ve planlı yapma ile büyük yararlar elde edebiliriz.
Hep birlikte sağlıklı güzel günlere…